Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Karnyújtásnyira Buda és Pest között – beszélgetés Bán Teodórával
2024-04. szám

A Margitszigeti Szabadtéri Színház Bán Teodóra ügyvezető igazgató és művészeti vezető irányítása alatt az elmúlt 21 évben a kulturális programok széles spektrumával várja a minőségi szórakozás kedvelőit Budapesten. A teátrum a világ legjobbjait, nemzetközi és hazai sztárokat és produkciókat hoz el közönségének.

A gazdag program- és élményválasztékkal májustól szeptember köze­péig várják a közönséget. Mivel nyitják a közel négyhónapos idényt?
B. T.: Május 19-én, pünkösd vasárnapján a Mária evangéliuma című rockoperával indul a szezon, a darab új szereposztással lesz látható. Az esti előadást megelőzően egész napos családi esemény várja majd a családokat a Margitszigeti Színházban és természeti környe­ze­té­ben. A csodálatos Csillagszeműek Táncegyüttes népi hagyományokat bemutató játékos programjával, pünkösdi királyfi és királylány válasz­tással hangolódunk majd az ünnepre. Fontos számunkra közös­ség­épí­tés, az aktív közösségi tér, ezért is szervezünk kiegészítő programokat az előadásaink mellé, köré.

Más családi program is várja majd az érdeklődőket?
B. T.: A nemzetközi gyermeknap programjára érkező Így neveld a sárkányodat! film-zene-koncerten a legnépszerűbb formában, óriás kivetítőn lesz látható az egész film, élő nagy szimfonikus zenekari kísérettel. Emellett egy olyan egész napos családi eseményen vehetnek részt a családok, ahol a mozgás, a játék, az együttlét lesz fókuszban. Készülünk papírsárkánykészítéssel, -reptetéssel, melyek fáradalmait az esti filmvetítésen pihenhetik majd ki.

A színház különlegessége, mondhatnánk úgy is, hogy kuriózuma az, hogy számtalan műfajból mutat e nagyszabású produkciókat és hozza el a világ élvonalába tartozó neveket. Mivel készülnek idén?
B. T.: Színházi előadások, koncertek, táncelőadások, könnyű- és komolyzenei fellépők, operagála, klasszikus balettek és operák, igazi műfaji sokszínűség jellemzi a széles programkínálatot egészen május 19-től szeptember 11-ig. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad az impozáns, aréna jellegű nézőterével, különleges atmoszférájával előadásonként 3000 nézőt fogad. A látványos nagyszínpadi előadások és koncertek egyedi, különleges és felejthetetlen élményben részesítik a nézőket. A 2024-es nyár előadásai igazi kuriózumnak ígérkeznek a főváros kulturális életében: újfajta közösségi eseményekkel és minden eddiginél különlegesebb programsorozattal várjuk a hangulatos nyáresti kikapcsolódást kedvelő érdek­lődőket! Ez évben minden eddiginél gazdagabb, színes és választásra érdemes szezonra készülhet fel a Margitszigeti Színház törzsközönsége, a budapesti és az ország számos pontjáról érkező vendégek, családok, fiatalok. Minden korosztályt várunk a nyár szinte minden napján!

Milyen szenzációkra készülhetünk? Az eddig közzétett műsor alapján gazdag évad ígérkezik…
B. T.: Így igaz. Minden évben igyekszünk megújulni. Nyitott szemmel járunk a világban, figyeljük az újdonságokat, a legnagyobb operaházak, színházak műsorát, és azon dolgozunk egész évben, hogy itt Budapesten is láthasson olyan sztárokat a közönség, akiket a világ más nagyvárosaiban is. Legyen szó az opera világklasszisairól vagy épp a West End színpadainak csillagairól, mi elcsábítjuk, elhozzuk Magyarországra! Igazi szenzációnak számít például Jonathan Tetelman Best of Puccini című operagálája és világhírű hegedűvirtuóz, Nemanja Radulović koncertje, LURA fellépése, aki a Zöld-foki-szigetek dús hangú énekese vagy a Ballet Preljocaj légies és mesés táncosainak előadása, a Le Lac des Cygnes, azaz A hattyúk tava balett. A legnagyobbak között is a legkiválóbb a West End-sztár Bradley Jaden musicalénekes, aki Live in Budapest című koncertjével érkezik. Abszolút egyedülálló lesz itthon a VIVALDIANNO Shining Venice című showműsora, melyben egy egészen újszerű vizuális koncepció bontakozik majd ki. A produkció a zenét, a 3D-s videóvetítéseket, a táncot, a fény- és lézershow-t ötvözi egy egyedülálló történetben, amelyet a barokk zene egyetlen zsenijének, Antonio Vivaldinak szenteltek. Emellett izgatottan várjuk az Ausztriából érkező The Freaks cirkuszi produkcióját, mely egy igazán bátor és bámulatos produkciónak ígérkezik. Muszáj megemlítenem még a nemzetközi palettáról a spanyol ikon, Antonio Gades csapatának táncos produkcióját is.

Lenyűgöző a névsor és valóban alig lehet választani. A nemzetközi produkciók mellett a nyári kínálat természetesen a hazai sztárokat sem nélkülözi, sőt! Legendás fellépők váltják majd egymást.
B. T.: Számunkra ugyanolyan fontos hazánk művészeinek is teret adni színpadunkon, és számomra különösen értékesek hagyományaink, a jubileumok és nagy színházi bemutatóink is. Balázs János zongoraművésszel indul a sor, aki az ünnepélyes klasszikus Nyitókoncert sztárvendége lesz majd, melyet az Összetartozás Napjának tiszteletére rendezünk a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral. Az est karmestere a kiváló Madaras Gergely, aki számos nemzetközi sikert ért már el. A csodálatos magyar jazz címet kapta a legjobb magyar jazz-zenészeket felvonultató nagykoncert, melyet a Jazz Szövetség és a Margitszigeti Színház közösen állít színpadra. A nagy koncerthez kapcsolódóan színházunk egy egész hétvégét felölelő Jazz és Bor fesztivált rendez Margitszigeti Jazz Napok címmel, ami egyedülálló́ kulturális és zenei élményt ígér a magyar jazz szerelmeseinek. Nagyon örülök, hogy minden évben neves hazai előadók választják színházunkat jubileumi koncertjük helyszínéül. Nálunk lesz látható a KARTHAGO jubileumi nagykoncertje, melyen 45 év dalai szólalnak majd meg egy minden tekintetben rendkívüli eseményen. Az Anna and the Barbies zenekar tagjai kifejezetten a Margitszigetre álmodták meg nagy Szent Iván-éjszakai showmű­sorukat, mellyel huszadik születésnapjukat ünneplik majd. De érkezik még egy sztárpáros: Kökény Attila és Rakonczai Viktor közös koncerttel, őket a Margitsziget közönségének egyik legkedvesebb, már ötödik éve visszatérő fellépője, Caramel követ majd. A Cotton Club Singers és a 100 Tagú Cigányzenekar pedig – teljes létszámban – 2024-ben is kizárólag a Margitszigeti Színházban lesz látható.

Musical-, opera- és operettbemutatók is várhatók, ahogy minden évben. Mely darabokra esett idén a vá­lasztás?
B. T.: Az új musicalbemutatónk idén Andrew Lloyd Webber és Tim Rice világhírű darabja, az EVITA musical lesz. A Madonna címszereplésével készült és már klasszikussá vált film nyomán készülő előadás a Győri Nemzeti Színház és a Margitszigeti Színház közös produkciója lesz, Bakos-Kiss Gábor rendezésében, kiváló szereposztásban. A darab csak két alkalommal lesz látható, dinamikus előadásra számíthat a közönség, kihagyhatatlan zenei élménnyel, nagy ívű történettel. Egy vadonatúj operabemutatóval is meglepjük a közönséget, Káel Csaba rendezésében mutatjuk be Rossini legkedveltebb művét, A sevillai borbélyt a Margitszigeti Színház és a Magyar Állami Operaház közös produkciójaként. A szabadakarat>>>> című zenés színházi produkció, az Erkel Színházban lezajlott bemutató után, a Margitszigeten lesz újra látható, egyetlen alkalommal. Várjuk mindazokat, akik a mai lánglelkű ifjúságot megszólító hangvételű előadással, kiváló zenészek és szereplők közreműködésével kívánják átélni a lobbanékony és forradalmi költő érzéseit.
hirdetés

Mely produkciót várja leginkább 2024 nyarán?
B. T.: Hihetetlenül várom már a Párizsi éjszaka című produkciónkat, melyet úgy álmodtam meg, hogy egy estére valóban a Margitszigetre költözzön Párizs. A mulatók, orfeumok hangulata, a kacérság, a szerelem hatja majd át az estét, mindezt Offenbach legnépszerűbb dallamaira építjük fel. Tavaly remek élmény volt az ország sztártáncosaival dolgozni, ez az éjszaka is felejthetetlen lesz, ebben biztos vagyok.

A programok mellett érdemes megemlíteni további élmények lehetőségeit is, hisz a színház és környezete teljes kikapcsolódást ígér mindenkinek.
B. T.: Színházunk a Margitsziget burjánzó, természeti környezetében áll, udvarunk hűsítő, árnyas kényelmében nyújtunk pihentető kikapcsolódást. Érdemes meglátogatni a műemlék Víztorony-kilátót, kiállításainkat, és kipróbálni a megújult Margit terasz bisztró kínálatát. Hogy teljes élmény legyen a nyár, a munka mellett a kikapcsolódás, az élmény és a kulturális-mentális feltöltődés is ugyanolyan fontos! Így hívunk Mindenkit! Kihagyhatatlan a Margitsziget szépsége és a színház élménye, karnyújtásnyira Buda és Pest között, a város szívében. Találkozzunk a Margitszigeti Színházban!
www.margitszigetiszinhaz.hu


BÁN TEODÓRA

• 2004-től a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője
• 2022-től a Károli Gáspár Református Egyetem közkapcsolati és kommunikációs főigazgatója
• A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke
• A Magyar Tornaszövetség elnökségi tagja
• 2013-2020 Budapest Főváros Önkormányzata Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központjának ügy­ve­zetője
• 1992-től 19 éven át a BudaFest Nyári Opera- és Balettfesztivál megalapítója, szervezője és a Szilveszteri Operabál rendezvény szervezője
• A Magyar Állami Operaház egykori balettművésze



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor