Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 27., szombat
Olga, Liliána

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Shrek színpadi kalandjai a József Attila Színházban
2024-04. szám / Boros Norina

Shrek és társainak lenyűgöző kalandjaiba pillanthatunk be szeptembertől a József Attila Szín­ház­ban. Ember Márk /Zöld Csaba Shrekként, Tóth Angelika / Horváth Csenge Fionaként, Veréb Tamás / Blazsovszky Ákos Szamárként biztosan egy csapásra fogják elvarázsolni a közönséget.
A színészgárda tagjai közül kiemelkedik Blazsovszky Ákos, aki a Szamár karakterét alakítva igazán magáévá teszi a szerepet. Ahogy mondani szokás, „pofán találta” a sze­rep. A József Attila Színház ha­tal­mas repertoárjában, sokol­da­lúságát bizonyítva, számos emlékezetes alakítást jegyez. Ezúttal azonban Shrek és társainak történetével lep meg bennünket, ígérve egy fergeteges és feledhetetlen színházi élményt minden korosztály számára. Blazsovszky Ákossal beszélgettem.

Mit szóltál, amikor megtudtad, hogy a következő évad első bemutatója a Shrek, a musical lesz?
B. Á.: Nagyon örültem, mert úgy gondolom, hogy ez a társulat kivé­telesen tehetséges énekesekből áll. Nem vagyunk zenés színház, de zenei produkciókban is rejlik erősségünk, amit a közönség is nagyra értékel. Ott van például a Made in Hungária vagy a Macskafogó, eze­ket a közönség és a társulat egyaránt imádja. Az volt minden vágyam, hogy benne lehessek a Shrekben.

Milyen szerepet álmodtál meg magadnak?
B. Á.: Amikor először elgondolkodtam, azonnal a Szamár jutott az eszembe. Mindig is közel állt hozzám, mert a legmulatságosabb figura számomra. Négy gyerekem van, így van némi tapasztalatom: az otthoni játékok során szoktam a Szamár rajzfilmfigurát produkálni a gyerekeimnek.

Milyen tulajdonságai vannak a Szamárnak, és ezekből melyik jellemző rád?
B. Á.: A Szamár mindig vidám, és minden helyzetben a pozitívumot látja. Ha véletlenül észreveszi a negatívumot, rettenetesen megijed, ami komikus módon hat. Bármit csinál, az vicces és szórakoztató. Színpadon is úgy kell játszani, mint a rajzfilmfigurát, hogy átadhassam ezt a vidámságot és könnyed hangulatot a közönségnek. Amikor a gyerekekkel játszom, akkor én is olyan vagyok, mint a Szamár. Persze én nem vagyok mindig vidám, mert úgy gondolom, nincs olyan ember, aki mindig vidám tud lenni. Azonban igyekszem a pozitívumokat meglátni az életben. A gyerekelőadásokat nagyon szeretem csinálni. A velük való játék igazi öröm számomra. Bár a Shrek felnőtteknek is szóló darab, én mindig úgy gondoltam, hogy a gyerekeknek ugyanúgy kell játszani, mint a felnőtteknek. Őket is komolyan kell venni, és nem lehet gügyögni velük. Amikor interaktív rész van egy előadásban, megszólítjuk a gyerekeket, ugyanúgy beszélek velük, mint a kollégáimmal.

A casting során azt lehetett hallani a musicalben szereplő dalokról, hogy nagyon nehezek. Mit gondolsz erről?
B. Á.: Általában igaz a musicalre, hogy a fiúkat mindig „kukorékoltatják”. Az a truváj, ha egy férfi szereplő nagyon magas hangon tud énekelni. Alapjában véve tenorba nyúló bariton a hangszínem. A dalokban vannak magas hangok jó hosszan kitartva. A castingra egy dalt kellett megtanulnom. Abban a dalban van egy magas kitartott hang, és az nekem már kijön, megvan az a magasság, de nem rutinszerűen. Többször el kellett énekelnem, mert a rendező, Szente Vajk ezt kérte. A legvégén ő mondta – amitől aztán nagyon meg­könnyebbültem –, hogy ,,figyelj, Ákos, mi lenne, ha a hang csak úgy kisikított lenne”. Sikítottam egyet, és azt mondta, hogy pontosan ezt szeretné. A hangokon túl legalább ilyen fontos a színészi játék is.
hirdetés

A Szamár szerepében a váltód egy énekes, Veréb Tamás lesz. Mit szóltál hozzá?
B. Á.: Nagyon megtisztelő, hogy vele játszhatok egy szerepet. Ő biztosan csodálatosan el fogja énekelni, mert neki rutinból megvan az a magasság, ami a Szamár dalához kell.

Hol tart most a próbafolyamat?
B. Á.: Az intenzív dalok miatt jelenleg Kéménczy Anti zenei vezetésével folyamatosan gyakorolunk minden nap. Most a zenekari próbákra összpontosítunk.

Milyen szerepeid lesznek a jövő évadban?
B. Á.: A jövő évadban még két darabban kaptam szerepet. Horace McCoy A lovakat lelövik, ugye? és Federico García Lorca Vérnász című előadásában láthat majd a közönség. A Vérnászt kimondottan várom, mivel kaptam extra feladatot. A rendező, Hargitai Iván felkért rá, hogy zeneileg is részt vegyek az előa­dás­ban. Zöld Csabával és Fekete Gáborral együtt fogunk gitározni a színpadon.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor