Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 27., szombat
Olga, Liliána

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A BÁBEL című produkció a XXI. század emberiségének aktuális kihívásait járja körül az egyén és a közösség kapcsolatában”
2024-04. szám

A Duda Éva Társulat 15. jubileumi évadát ünnepli 2024-ben. A Társulat a bizonytalanná vált finanszírozási körülmények ellenére is elszántan dolgozik azon, hogy a jövőben is biztonságban és sza­badon alkothasson. A 2024-es évben is nagyszabású terveik vannak: ismét nagykövetes
támogatói kampányt szerveznek, májusban pedig a BÁBEL című új kreációt mutatják be a Nemzeti Táncszínházban a Budapest Táncfesztivál keretein belül. Az év második felében pedig több állomásos nemzetközi turné vár rájuk. A május 11-i BÁBEL premier kapcsán beszélgettünk a Társulatról és az alkotói munkáról Duda Éva művészeti vezetővel.

Ha már ilyen szép kerek évforduló, az elmúlt 15 év távlatában, hogy látod most a társulatot, mennyit változott a művészeti munkád?
D. É.: Elsődleges célunk továbbra is az, hogy magas színvonalú, impresszív és nem utolsósorban közérthető kortárs táncművészeti produkciókat hozzunk létre. A társulat megalapítását követő években nagyon ösztönösen dolgoztam, kísérleteztem, és leginkább azokból az impulzusokból és témákból építkeztem, amelyek éppen foglal­koz­tattak. Ehhez képest most jóval tervezettebben, távlatokban gondol­kodva, tudatosan dolgozunk, átgondolva, hogy mit mikor érdemes be­mutatni, és nagyon fontos a nézői igények figyelembevétele is. Az előadásokon túl pedig képzéseket, beavató diákprogramokat, szakmai programokat is szervezünk. Az elmúlt két évben viszont nem is az alkotói munka, hanem inkább a Társulat operatív működtetése ment át a legnagyobb változáson és ezzel együtt fejlődésen is, amire nagyon büszke vagyok. A Társulat stábjával a háttérben folyamatosan a fennmaradáson kell dolgoznunk. Ez egy másfajta működési módot hozott magával, és így a finanszírozási körülményekből fakadó bizonytalanság mellé egy nagyfokú leterheltség is társul. Viszont ezzel együtt engem nagyon motivál a jelenlegi helyzet, mert másfajta kreatív energiák szabadulnak fel, más ingerek érnek, és újfajta inspirációt kapok.

Ez a finanszírozási irányváltás és lendület most mit jelent a gyakorlatban?
D. É.: Az előremenekülés stratégiája mentén már két éve elkezdtünk gondolkodni egy új működési modellben, amiben a művészi integritásunk teljes megőrzése mellett igyekszünk alkalmazkodni a változó körülményekhez és kihívásokhoz. A táncművészet területén elsőként a közösségi finanszírozás és a privát támogatói és szponzorációs források kiépítésével kívánjuk stabilizálni hosszú távú működésünket. Persze mindehhez szükség van egy jó csapatra is, akiknek ez a pálya nem csupán munka és hivatás, hanem kül­detés is egyben.
hirdetés

Májusban mutatjátok be legújabb kreációtokat BÁBEL címmel. Mi hívta életre ezt a művet?
D. É.: A BÁBEL című produkció a XXI. század emberiségének aktuális kihívásait járja körül az egyén és a közösség kapcsolatában. Az online tér térhódítása, a digitális információk növekvő fontossága és a globális bizonytalanságok jelentős terhet jelentenek mindannyiunk számára. A társadalmi berendezkedések gyors átalakulása és a technológiai fejlődés folyamatos előrehaladása mellett globális problémákkal, mint a klímaváltozás és a szemétprobléma is szembesülünk. A bábeli zűrzavarban mégis együttérzésünk és gon­dol­kodásmódunk hasonló, és az emberi tényezők mindenütt ugyanolyan fontosak számunkra. Ezért az előadásban azt kutatjuk, mi köti össze az embereket, milyen közös nevezőt találhatunk az emberi kap­csolatokban, bár körülményeink nagyon különbözőek, de kapcsolataink sok hasonlóságot mutatnak. Ugyanakkor szembesülünk azzal a kérdéssel, miért olyan nehéz együtt élni békében és elfogadásban. Vajon ez a különböző kultúrák, vallások és társadalmi hátterek sokféleségéből adódik-e? A fenti gondolatok és kérdések mentén egy több generációs csapattal, egy kreatív munkafolyamat során hozzuk létre a BÁBEL című produkciót.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor