Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
A Jókai Színház kezdeményezte az ukrán-magyar kapcsolatfelvételt
Diplomáciai megegyezés és díjkiosztó gála Szarvason
2014-09. szám

Augusztus 29-én a Szarvasi Vízi Színház adott otthont a Magyar Teátrum Fesztivál évadzáró díjátadó gálájának, amelyen egyben Ukrajna függetlenségének évfordulójáról is megemlékeztek. A díjátadó gála előtt kétoldalú ukrán-magyar kulturális megbeszélést tartottak dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Aleksander Zhuravchak, Ukrajna helyettes kulturális mi­nisz­te­ré­nek részvételével. A Békéscsabai Jókai Színház és a Szarvasi Vízi Színház rendezte gálán a vízi színpadon bemutatott előadások közül a legjobb darabokat és színészeket díjazták.

„A magyar kormány is aggodalommal hallgatja a Kelet-Ukrajnából érkező híreket, ugyanakkor minden eszközzel segítjük Ukrajna európai integrációját és a válság politikai megoldását, ebben számíthatnak Magyarországra” – mondta dr. Hoppál Péter kultúráért felelős állam­tit­kár Szarvason. A Szarvasi Vízi Színház augusztus 29-ei évadzáró gáláját kétoldalú ukrán-magyar diplomáciai és szakmai megbeszélés előzte meg, melyen dr. Hoppál Péter és Aleksander Zhuravchak a két or­szág kulturális kapcsolatainak újbóli megerősítéséről értekezett. Mint dr. Hoppál Péter a megbeszélések után elmondta: 1995-ben már született egy kétoldalú kulturális, oktatási és tudományos megállapodás, amely azonban néhány éve lejárt. Ezt a meg­ál­la­po­dást kívánják most felújítani az egyeztetés eredményeképpen.
„A megbeszélések tárgya volt, hogy hogyan tudjuk újra tartalommal megtölteni a két ország közötti kulturális kapcsolatot” – mondta dr. Hoppál Péter, aki arról is biztosította tárgyalópartnerét, hogy a magyar kormány minden eszközzel kész segíteni Ukrajna európai integrációját és a jelenlegi válság politikai megoldását.
Aleksander Zhuravchak arról beszélt, hogy a fegyverek árnyékában különösen fontos a kultúra, hiszen ez az a terület, ahol igazán meg tudják mutatni, mit éreznek, hogyan gondolkodnak magukról az ukránok. A helyettes kulturális miniszter elmondta, további megbeszélések októberben Ukrajnában lesznek, folytatódik tehát a Békéscsabai Jókai Színház kezdeményezésére indult tárgyalás.
A megbeszélés aktualitását az adta, hogy a gálaműsor részeként Ukrajna függetlenségének évfordulójáról is megemlékeztek. Ennek része volt a kherszoni Mikola Kulisa Színház Pontius Pilatus című, Bulgakov A Mester és Margaritájából készült előadása. A produkció magyarországi meghívása is szorgalmazta az ukrán-magyar kulturális kapcsolatok megerősítését. A darabot orosz nyelven adták elő, az előadást kivetítőn, magyar és angol nyelven feliratozva követhette a közönség.
A színházi fesztiválon adták át a Magyar Teátrumi Társaság immár hagyományos szakmai díjait, ame­lyek­kel a legjobb darabokat és színészeket díjazták.
hirdetés

A megjelenteket házigazdaként és műsorvezetőként Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház és a Szarvasi Vízi Színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke és Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság főtitkára köszöntötte.
Idén a legjobb előadásnak a Békéscsabai Jókai Színház Bertolt Brecht – Kurt Weill: Koldusopera című előadását találta a zsűri. A legjobb rendezés díját Cseke Péter vihette el a kecskeméti Katona József Színház Ray Cooney: Páratlan páros című előadásával.
A legjobb koreográfia díját a Jó, a Rossz, és a Csúf COLOS című produkcióval, a Pécsi Balett, a Pécsi Horvát Színház és a Pécsi Szabadtéri Színház előadásával Vincze Balázs koreográfus érdemelte ki. A legjobb látvány díját Déry Tibor – Pós Sándor – Presser Gábor – Adamis Anna: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabja, az egri Gárdonyi Géza Színház előadása érdemelte ki.
A legjobb női főszereplőnek Kara Tündét, a Békéscsabai Jókai Színház Jászai-díjas művészét találta a zsűri a Koldusoperában nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő a Jászai-díjas Szerednyey Béla lett, a Páratlan páros című darabban nyújtott alakításáért.
A legjobb férfi mellékszereplő díját Katkó Ferenc, a Békéscsabai Jókai Színház művésze a Koldusoperában, míg Mikó István a Turay Ida Színház Sugar – Van, aki forrón szereti című előadásában nyújtott alakításával érdemelte ki. A legjobb női mellékszereplőnek Molnár Erikát találta a zsűri, aki Tamási Áron Énekes madarában, a Gózon Gyula Színház előadásában játszott.
A kiemelkedő csoportmunkáért különdíjat kapott az Ifjú cirkusz csillagai, a Magyar Cirkusz és Varieté előadása. Az ifjúságnak szóló legjobb előadás különdíját a Zentai Magyar Kamara Színház Szabó Magda: Sziget-kék című előadása érdemelte ki.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor