Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Igyekszünk több műfajban helyt állni
2015-09. szám / Szepesi Krisztina

Vándorfi László 2001-ben alapította a Pannon Várszínházat és azóta országszerte népszerűvé váltak előadásaikkal. Végigturnézták a nyarat idén is, hogy aztán rövid pihenés után vágjanak bele az új évadba, amelynek első előadása egy ősbemutató, Máté Péter dalaira. Október 24-én Budapesten is vendégszerepelnek az Egy darabot a szívemből című produkcióval a Budapest Kongresszusi Központban, ahogyan a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Hegedűs a háztetőn és a Sose halunk meg című előadásokat is elhozzák a fővárosi közönségnek.

Az Egy darabot a szívemből Máté Péter dalai köré íródott. Nem elő­ször nyúl a hatvanas évek zenei világához…
V. L.: Akkor voltam fiatal. Sok előadást hoztunk már létre az első ma­gyar rockgeneráció tagjainak dalaiból. Máté Péter is közülük való, aki bár sajnos nagyon rövid ideig élt, életműve mégis rendkívül izgalmas, sok zenei stílus volt rá hatással, a slágeres daloktól kezdve a jazzes, rock’n’rollos hatásokig. Ez arra indított minket Gém György kol­lé­gám­mal, hogy próbáljunk meg olyan történetet írni, amely a slágerek önálló értékein túl többlettartalmakat hordoz. A hangszerelés Malek Miklós és fia, ifj. Malek Miklós munkája.

A szövegkönyv egyik írójaként és az előadás rendezőjeként egy egé­szen aktuális témával kötötte össze ezeket az örökzöldeket.
V. L.: Egy darab akkor számíthat érdeklődésre és sikerre, ha a mához is szól, még akkor is, ha a 60–80-as években játszódik. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról is ilyen musical. A mi darabunk, az Egy darabot a szívemből hősei érettségiző fiatalok, akik a vasfüggöny mögött elzárva élnek, és az elvágyódás a lelkükben él. Generálja ezt a rockzene is, hiszen az nem csupán egy zenei irányzat, hanem életforma, azaz más öltözködés, hajviselet, új szokásrendszer. 1968-ban Nyugat-Európát a diákmozgalmak tették izgalmassá, minket viszont a prágai tavasz érintett közvetlenül, ami komoly törést okozott, éles problémákat vetett fel, nem lehetett tudni, háború lesz-e vagy ’56 ismétlődik. Sok fiatal távozott külföldre, ahogy ma is, bár más okokból. A darab középpontjában egy mostohatestvérpár áll. Egyikük Nyugatra megy, „a szabadságot választja”, a másik pedig „kalandvágyból” itthon marad. A darab utolsó harmadában a 15 éves érettségi találkozón szembesülnek az egykori barátok egymással és önmagukkal. Ebben a történetben a humor és a katartikus érzelmek egységére törekedtünk, így nemcsak a fiatalokat, hanem az idősebb generációt is megszólítjuk.

Említette a Popfesztivált, ami a Hegedűs a háztetőn-nel együtt szintén vendégszerepel majd Budapesten a Kongresszusi Központban, ok­tó­ber­ben.
V. L.: Sokat játszottunk már Budapesten, több helyszínen, fesz­ti­vá­lo­kon, a Budapest Kongresszusi Központban pedig tavalyelőtt, a Pop­fesz­ti­vál ősbemutatójának 40. évfordulóján léptünk fel először, telt házzal. Most ok­tó­ber 17-én adjuk elő. A Hegedűs a háztetőn iránt is nagyon nagy az érdeklődés, amely az alaptörténeten kívül több dolgot érint, ami az emberek lelkét, életét mozgatja. A Kongresszusiban ok­tó­ber 25-én nézhetik meg az érdeklődők. Örülünk, hogy újra el­hoz­hat­juk ezeket az előadásokat a fővárosba, és reméljük, hogy az Egy darabot a szívemből is hasonló sikert arat. Az pedig egy friss hír, hogy a Sose halunk meg című musicalünk is látható lesz a Kongresszusi Központban november 21-én.

Miközben folyamatos a munka, hiszen egy mozgalmas nyáron túl már készülnek az új évad bemutatóira.
V. L.: Több mint negyven előadásunk volt a nyáron, miközben próbáltuk a Máté Péter-musicalt is, hogy kész bemutatóval indulhasson az évad. A napokban kezdjük Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátékának próbáit, tehát a munka nem áll meg. Igyekszünk több műfajban helyt állni.
hirdetés














vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor