Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Külvárosi legenda szerelemről, elfogadásról, megbocsátásról
A Liliom a Miskolci Nemzeti Színházban

2016-03. szám / Papp Andrea (Miskolci Nemzeti Színház)

A magyar irodalom egyik legszebb szerelmes történetét, Molnár Ferenc Liliom című külvárosi legendáját állította színpadra a Miskolci Nemzeti Színházban Szabó Máté rendező. Molnár Ferenc hatalmas életművének egyik leghíresebb, legsikeresebb drámája a Liliom, a melegszívű
hintáslegény és az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható története, amely február 26-án újra megelevenedett a miskolci színpadon.

– Liliom és Julika szerelme valójában egy legenda. Csak sejteni tud­juk, hogy ők hogyan és mennyire szeretik egymást. A legendákról nem tudjuk, igazak-e. Az tudja, aki ott volt. És csak az tudja, hogy mi a megbocsátás, aki egyszer bűnt követett el. De a bűn a „szív­sze­rel­me” által legendává lesz. Hogy ez a csoda hogyan történik meg, azt meséli el ez a történet – mondta el az előadás kapcsán Szabó Máté rendező.
– Színészként ez egy hatalmas kaland és nagy utazás. Az előadás elején felszállunk a vonatra – mondhatjuk, hogy szerelemvonatra –, és hét képen át végigmegyünk egy nagyon rögös, de nagyon gazdag úton, amelyen megismerjük a szerelmet, az emberi kicsiséget és nagyságot – mesélte Simon Zoltán, akit a Liliom címszerepében láthat a közönség. – Liliom ennek a világnak a keretei között nem tud élni, túlságosan szabad lélek a hétköznapok gondjainak kötöttségéhez. Amikor találkoznak, a két lélek szárnyal egymás mellett, de a testük elszenvedi a mindennapok gyötrelmeit – tette hozzá a színművész.
Juli szerepét Czakó Julianna alakítja, aki elárulta, bár ez nem egy könnyű feladat, boldog, hogy ezt a szerepet eljátszhatja, mert számára ez a világirodalom legszebb szerelmes története. – Szerintem az a csodálatos ebben a műben, hogy ez a két nyomorult ember hogyan tudja szeretni egymást. Ez egy igazi, őszinte, a síron túl is tartó szerelem. Egyszerre csodálatos és borzasztó – mondta el a színésznő.
A szerelmi háromszög harmadig tagja, a Julikára féltékeny Muskátné szerepében Szirbik Bernadettet láthatjuk. A színésznő elárulta, nagyon vágyott Muskátné szerepére, bár azt gondolta, csak később találja meg. – Rájöttem, ahogy múltak fölöttem az évek, megértem erre a szerepre. Ha a tükörbe nézek, azt gondolom: igen, én vagyok Muskátné – mesélte a művésznő.
hirdetés

A Baltazár Színház társulata alakítja az Angyalok szerepét
Az előadás égi képeiben két társulat is feltűnik a Miskolci Nemzeti Színház színpadán. Felváltva játszanak az Utca-szak hátrányos helyzetű fiataljai és a Baltazár Színház értelmi sérült színészei a Liliomban. Szabó Máté rendező szerint így az angyalok szerepében őszinte és önzetlenül szeretni tudó embereket látunk. Az 1998 januárjában alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. Elek Dóra művészeti vezető elmondta, csodálatos dolog a színház, hiszen aki tehetséges, annak képes megmutatni a szépségét, mint egy nagyító. – Működésünk tizennyolc éve alatt tizenhét saját előadást készítettünk, de ez az első alkalom, hogy egy másik színház munkájába bekapcsolódtunk. Szabó Máté rendező keresett meg ezzel az ötlettel. Éreztem, hogy ez szívügye, és minden akadályt leküzdve megoldotta, hogy benne lehessünk az előadásban. A színészek rendkívül boldogok voltak, nagyon élvezték az itteni munkát, ezért köszönöm Máténak ezt a makacs szeretetet.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor