Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Csupa jó hír a József Attila Színház háza tájáról
2017-09. szám / Pavlovics Ágota

A József Attila Színház elszántan halad előre a színház épületének felújítása miatt meglehetősen rögös útján, de szívesen járják ezt az utat, azt vallják, már az is jó hír, hogy módjuk van rá. Céljuk a közönség igényes szórakoztatása és elgondolkodtatása. Semmi kétség, ebben a tekintetben is
jó úton járnak, mert nézőszámaik magasak. A kitartó munka gyümölcsét immár fontos díjak formájában is leszüretelték. A küszöbön álló évadról a színház igazgatójával, Nemcsák Károllyal beszélgettünk.

Hogy sikerült az előző évad?
N. K.: Köszönöm jól, 355 előadásunkat 106 ezer néző látta, úgyhogy csúcsra járattuk magunkat. Úgy látom, kicsit vissza kell vegyünk a tempóból. Hét éve minden nyarat végigdolgoztunk a munkatársaimmal, ráadásul a magas előadásszámnak gazdasági következményei is vannak.

Az új évad erősnek ígérkezik, az első bemutató egy klasszikus mu­si­cal formájában.
N. K.: Szeptember 30-án a Móricz Zsigmond – Kocsák Tibor – Miklós Tibor szerzőhármas Légy jó mindhalálig című musicaljét mutatjuk be, amit Hargitai Iván rendez. A főbb szerepeket Ömböli Pál, Ujréti László, Fila Balázs, Fekete Réka Thália, Korponay Zsófia és Vaszkó Bence alakítja. Azt reméljük, hogy a zenés forma azokat a fiatalokat is becsalogatja a színházba, akik prózai előadásra nem jönnének el hozzánk.

Móricz remekművét a Csókos asszony című operett követi, amelyet Böhm György állít színpadra.
N. K.: Megmondom őszintén, az operettet szeretem, de az operettjátszást nem mindig szeretem. Akkor jó egy operett, ha az idealizált kép ellenére felemelő emberi értékeket tud felmutatni. Nem titok, hogy Bodrogi Gyula és Láng József győzött meg arról, hogy a közönségünk nagyon szereti az operettet, és nálunk is helye van. Az október 7-től műsorunkon lévő darab főszerepeit Zöld Csaba, Krassy Renáta, Vaszkó Bence, Ágoston Péter, Wágner Judit, Kocsis Judit és Fila Balázs játssza. A Csókos asszony nem bérletes előadás, de bérlettel rendelkező nézőink 50%-os kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet rá.

Novemberben Eduardo De Filippo ismert komédiájával bővül a repertoár, és ebben ön is játszik.
N. K.: Csiszár Imre rendezi a Filuména házassága című komédiát, amiben mások mellett Vándor Évával, Ujréti Lászlóval és Kocsis Judittal fogok játszani. Azért szeretem ezt az előadást, mert karaktereiben magunkra ismerhetünk, kinevethetjük magunkat, és persze el is gondolkodhatunk azon, hogy milyenek vagyunk. Jó, ha a darab megnézése után is velünk marad néhány gondolat, amelyek segítségével tovább szőhetjük a saját történetünket. Remélem, hogy kellemes estét fogunk szerezni nézőinknek ezzel az előadással is.

Mit rejt a Lucifer show cím?
N. K.: A Lucifer show az I. világháborútól Trianonon és a II. világháborún át nagyjából száz év magyar történelmének fordulópontjait mutatja meg. A darabot Verebes István rendezi, érdekessége, hogy szinte a színház egész társulata színpadra lép. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója Nagy András Karenina, Anna című Tolsztoj-értelmezése lesz, Telihay Péter rendezésében. Mások mellett Gazdag Tibor, Létay Dóra, Mészáros András és Zöld Csaba játssza.

Melyek lesznek a stúdiószínházban látható előadások?
N. K.: A Gaál Erzsébet Stúdióban elsőként Victor Haim Nők. Játszmák. Rivaldafény. című „olvasópróbáját” mutatjuk be Schlanger András rendezésében. A Fehér Anna és Pikali Gerda előadásában látható darabot a Színházak Éjszakáján már láthatta a közönség. Örömteli hír, hogy Rékasi Károly hamarosan visszatér a színpadra. Novembertől Verebes István rendezésében Goffredo Parise Vágyrajárók című előadásában fog játszani. A Boldogság című darabot is újra próbálja Pikali Gerdával. A harmadik bemutató a stúdiószínpadon A pillangók szabadok című romantikus vígjáték lesz Szitás Barbara rendezésében, Blazsovszky Ákos, Kovalik Ágnes és Molnár Zsuzsanna főszereplésével.
hirdetés



Úgy látom, a nagyon népszerű Hattyúdal a Republic együttessel című zenés komédiát levették műsorról.
N. K.: Mindannyiunk számára fájó, ami Tahi Tóth Lacival történt, és nélküle nem lehet tovább játszani a darabot, azért vettük le a műsorról. Nem tudjuk, visszatér-e a színpadra, és ha visszatér, képes lesz-e a darabot tovább játszani, mert itt lett rosszul nálunk a színházban, amit nyilván nagyon nehéz lelkileg feldolgozni. Kívánjuk, hogy mielőbb gyógyuljon meg, és jó erőben térjen vissza. Ha nem így lenne, akkor is kerek egész a darab élete, mert 65 előadást játszottunk belőle.

Lesz-e új beavató színházi előadás a Quintus Konrád által vezetett programban?
N. K.: Korábbi beavató színházi előadásaink is műsoron maradnak, így az Oidipusz-nyomozás, és a Bánk az esküdtszék előtt is, idén pedig a sor a János vitéz című produkcióval bővül.

A nyár díjakat is hozott a színháznak.
N. K.: A Szarvasi Vízi Színház 2017-es programjában a legjobb zenés rendezés díját a mi előadásunk, a Veszek egy éjszakát című zenés komédia nyerte el, a darabot Verebes István rendezte. A legjobb férfi mellékszereplő Ujréti László lett. Örömünkre az Angyalföldi ballada című előadásunk Magyar Termék Nagydíjban részesült.

Folytatódik a színház felújítása, mire készülnek?
N. K.: Hetven éve nem nyúltak az épülethez, így folyamatosan dolgozunk a felújításán. Megújul az épület homlokzata. Befejeződik a díszletraktár korszerűsítése és a stúdiószínpad szellőzésének modernizálása.

Mi lesz az új JASZ Café profilja?
N. K.: A JASZ Café a színház ötven fő befogadására képes kávézója, amelyben kisebb előadások lesznek, és múzeumként is szolgál, itt kapnak helyet régi színházi fotók, előadásplakátok, ereklyék is. A JASZ Café irodalmi szalon, önálló estek otthona lesz, így például Rékasi Károly Szerelmem, Erdély című önálló estje is itt lesz látható, aminek anyagát Koltay Gábor állította össze Wass Albert levelei, művei alapján. Ugyanitt kerül sor Csáky Pál Egy nap az örökkévalóságból című, Kádár János és Nagy Imre alakját megidéző drámájának bemutatójára október 23-án. Szabó Zoltán Attila, az Újnyugat Irodalmi Kör vezetője tovább viszi a Legendák nyomában sorozatunkat, ami átkerül a kávézóba.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor