Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Folyamatosan keresem az újdonságokat”
2017-11. szám / Jónás Ágnes

Balsai Móni legutóbb Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjében mutatta meg sokol­da­lúságát, amely az idei Cannes-i Filmfesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért versenyzett. Láthattuk A martfűi rém című pszichothrillerben, a Tiszta szívvel című akcióvígjátékban, valamint a
közönség és kritikusok által is igen kedvelt Liza, a rókatündér című filmalkotásban. A Jászai Mari-díjas színésznő most először látható a Rózsavölgyi Szalon színpadán – Oleksandr Mardan kortárs ukrán szerző Valentin nap éjszakája című, valóság és fikció határán mozgó darabjában debütál Makranczi Zalán oldalán december 14-én. A skandináv krimik abszurd hangulatát idéző, humorral fűszerezett történetről vele beszélgettünk.

Oleksandr Mardan kortárs ukrán szerző színművében adott egy jómódban élő, negyvenes házaspár, akik elegáns vacsorákat adnak, pezsgő társasági és kulturális életet élnek, ha kedvük tartja, elutaznak nyaralni a tengerpartra, vagyis látszólag minden rendben van közöttük. Hol a probléma?
B. M.: Ez egy megfáradt házasság, amiben a szerelemtől a fél­té­keny­sé­gen át a gyűlöletig, a múlttal és a jövővel való szembenézésig minden megvan, amivel Férfi és Nő szembetalálhatja magát egy pár­kap­cso­lat­ban. A férj túl sokat dolgozik, egyre többször jár többnapos, vidéki konferenciákra, megszaporodnak a késő esti tárgyalásai. A feleség magányosnak érzi magát, kombinál és féltékenykedik. Igye­kez­nek felfrissíteni a házasságukat, mentőöveket dobnak egymás felé több-kevesebb sikerrel. A cím a szerelmesek egymásra találását szimbolizálja, de az már más kérdés, hogy sikerül-e ez a két fő­sze­rep­lő­nek. Az előadás – akárcsak az élet – rengeteg színből áll: a boldog rózsaszín, a szenvedélyes piros éppúgy fellelhető benne, mint a komorabb szürke és a fekete. A szerző a humor mellett egy kri­mi­szá­lat is beleszőtt a darabba – ez izgalmassá, fordulatossá teszi a valóságtól kissé elemelt történetet, mely­ben bizony néha nem könnyű eldönteni, hogy mi a valóság, és mi a szereplők képzeletének szüleménye.

Milyen az általad megformált feleség?
B. M.: Mai érzelmeket és kapcsolati problémákat átélő nő, akinek mély gondolatai vannak, nyíltszívű, nagyon tud ragaszkodni bizonyos dolgokhoz, játékos, ugyanakkor rendkívül kalandvágyó és felszínes is tud lenni. Összetett karakter, aki tulajdonképpen bármelyikünk lehetne.

Makranczi Zalánnal most először dolgozol együtt, nemde?
B. M.: Eddig még csak szinkronstúdióban találkoztunk, színpadon még nem volt alkalmunk együtt játszani, de nagyon örülök, hogy most erre lehetőség nyílik, ugyanis emberként és színészként egyaránt nagyra becsülöm Zalánt.

A Rózsavölgyi Szalon különleges atmoszférájú, családias hangulatú belső térrel rendelkezik, ahol a nézők közelről figyelhetik a színművészeket, ez által úgy érezhetik, hogy egy kicsit ők is részesei a történeteknek. Hogy játék közben karnyújtásnyira vagy a nézőktől, nem riaszt?
B. M.: Ennél sokkal kisebb helyen is játszottam már, és nagyon szeretem az efféle intim légkört, mert lehetőséget ad arra, hogy más színészi eszközökkel operálj, ráadásul a finomabb rezgéseket is jobban észre lehet venni. Számomra egy premier olyan, mintha elveszteném a szüzességem – a próbafolyamat véglegessé és komollyá válik, le kell tudni küzdeni a félelmet.
hirdetés

Színházi munkáid mellett sokat filmezel is: az HBO-n futó Társas játékkal mutatkoztál be, a nagy áttörést a Liza, a rókatündér hozta meg, láthatunk a Válótársakban, legutóbb pedig Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjében szerepeltél. A sok forgatás miatt lettél szabadúszó?
B. M.: Nem. Egyszerűen arról van szó, hogy ahogy telt az idő, egyre jobban éreztem, hogy fejlődési lehetőségekre, új impulzusokra van szükségem. Az életemben elérkezett a továbblépés ideje. Kellett hozzá egy jó adag bátorság, de nem bántam meg, mert sok izgalmas kihívásban van azóta is részem.

A Válótársakban a rideg, szigorú üzletasszonyt, Tamarát alakítod. Azonnal igent mondtál a szerepre?
B. M.: Vissza akartam utasítani, mert Társas játék című sorozatban két évadon keresztül már játszottam egy válófélben lévő nőt, és tartottam attól, hogy Tamara figurája nem ad elegendő kihívást. Sokat dilemmáztam, de Kovács Dániel rendező meggyőzőerejének hála végül elvállaltam a szerepet, s hamar kiderült, hogy az általam megformált karakter merőben más, mint a korábban játszott volt.

Ezek szerint tudatosan választasz szerepet, igyekszel változatosan összeállítani a repertoárodat.
B. M.: Folyamatosan keresem az újdonságokat, habár ahhoz, hogy színészként milyen produkcióban szerepelsz, egy jó adag szerencse is kell, csak ritkán van lehetőség válogatni.

Milyen filmes és színházi feladatok várnak rád a közeljövőben?
B. M.: Nyár elején fejeztük be Ujj Mészáros Károly X. című krimijének forgatását – erős vizuális világú, pörgős, látványos, fordulatokban gazdag film lesz. Nemes Jeles László nyáron forgatott új filmjében, az 1913 nyarán játszódó Sunsetben és Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című játékfilmjében is szerepet kaptam, utóbbit télen kezdjük forgatni, egy Kádár-kori vámpírtörténet lesz, mely bőven ad lehetőséget a határaim feszegetésére. Novembertől vetíti a televízió a Terápia harmadik évadát, melyben Adélt, a fiatal doktornőt játszom. Az HBO profi stábjával dolgozni mindig óriási élmény! Ami a színházi munkáimat illeti, november 18-án debütált a Budaörsi Latinovits Színházban Lev Tolsztoj A sötétség hatalma című drámája Alföldi Róbert rendezésében.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor