Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Egy világszerte csodált alap meg némi finom fűszer
2018-03. szám / Pavlovics Ágota

A világsikereket halmozó Budapesti Fesztiválzenekar mindig meglepi valamivel a rajongóit. Szerencsénkre az új ötletekkel, finom fűszerekkel telt bőségszaru kiapadhatatlan, és persze a szín­vo­nal is a szokásos, vagyis utánozhatatlan. Januári New York-i koncertjükről például a kritiku-
sok azt írták, hogy a szezon legjobb koncertje volt. Erdődy Orsolyával, a Fesztiválzenekar igaz­ga­tó­he­lyet­tesével éppen akkor beszélgettünk a következő évad újdonságairól, amikor Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar egy új operaprodukció, Verdi Falstaffjának bemutatójára készült a Müpában. Mondanunk sem kell, hogy teljesen új, a legkevésbé sem sótlan megközelítésben.

Ahogy megszokhattuk, ismét számos újdonsággal kényeztet ben­nün­ket a Fesztiválzenekar. Az első március első napjaiban esedékes.
E. O.: Fischer Iván, akinek Mozart-opera rendezései óriási sikert arattak világszerte, kilép ebből a világból, és Verdi felé fordul. Fischer Iván úgy véli, hogy Verdi operája, a Falstaff ma is aktuális és vidám történet. A társrendező, az olasz Marco Gandini régi ismerőse, és egészen különleges az olasz énekes gárda is, akik színpadra lépnek, csupán egyetlen név közülük: a címszerepet Nicola Alaimo alakítja. Ami szintén más, hogy a Falstaff „operásabb”, mint Fischer Iván Mozart-opera rendezései voltak. A magyar közönség március első napjaiban a világon elsőként láthatja a produkciót, amely októberben Vicenzába utazik, a világ egyik legjobb akusztikájú színházába, a Teatro Olimpicóba. Ősszel ezzel a darabbal nyit a Fischer Iván által alapított Vicenzai Operafesztivál.

Hogyan jellemezné a Fesztiválzenekar következő évadát?
E. O.: A következő évad bővelkedni fog nagy külföldi nevekben és újdonságokban is. Lesznek új nevek és persze nagy visszatérők is. Eddig például nem vezényelte a Fesztiválzenekart Manfred Honeck, aki több alkalommal állt a Bécsi Filharmonikusok élén, és immár évek óta a Pittsburgh Symphony Orchestra zeneigazgatója. Nagy visszatérők Gérard Korsten, Reinhard Goebel és Leonidas Kavakos, utóbbi ezúttal nem hegedülni, hanem vezényelni fog. A szólisták közül Gautier Capucon gordonkaművész Schumann csellóversenyét játssza majd. Jön egy sor nagyszerű zongorista is, például Danyiil Trifonov vagy a fiatal magyar, Fejérvári Zoltán. Szeretettel várjuk őket, kíváncsiak vagyunk rájuk.

A hangversenyszezont szokás szerint a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye, az Európai Hidak fesztivál nyitja szeptember 16-án. Tavaly Spanyolország ihlette a programot, idén melyik ország kerül fókuszba?
E. O.: Az újdonságok közül a soron következő, hogy az Európai Hidak fesztivál idén nem egy ország, hanem egy régió – három balti ország és Lengyelország – kulturális és művészeti életét helyezi közép­pont­ba. Az apropót az adta, hogy Észtország, Lettország és Litvánia idén ünnepli függetlenségének századik évfordulóját, Lengyelország pedig a barokk zene kapcsán került a programba. Az öt koncertből három nagyzenekari koncert lesz, az egyik Arvo Pärt észt zeneszerző műveiből válogat, lesz barokk koncert korhű hangszereken lengyel barokk művekből, és lesz egy kortárs koncert, amelyen balti zeneszerzők művei hangzanak majd el. Ahogy megszokhattuk, a Fesztiválzenekar koncertjein kívül a Müpa szer­ve­zé­sében lesz balti jazz- és popkoncert, lengyel irodalmi est és filmvetítés is.

Mivel folytatódnak az évad újdonságai?
E. O.: Visszatér a Fesztiválzenekar ikonikus helyszínére, az Olasz Intézetbe, ahol korábban a CD-fel­vé­teleket készítettük, és számos bérletes koncertet rendeztünk. A Müpa megnyitása és a felújított Zeneakadémia átadása után talán a megérdemeltnél kevesebb fény jutott az Olasz Intézetnek, most azonban a zenekar zenészei új sorozatot játszanak a patinás palota falai között. A Concertino sorozat vezetője Pilz János lesz, a hangversenyeken olyan nagyszerű muzsikusok lesznek hallhatók, mint Fejérvári Zsolt, Szitka Rudolf, Philippe Tondre vagy Szakszon Balázs. A négy előadásból álló programot vidékre is elvisszük a Filharmónia Magyarországgal közös szervezésben. Az évad színes programjait Fischer Iván építette fel, a hangversenyek fókuszában néhány zeneszerző áll, például Bartók Béla, akinek népzenei gyökerű művei mellett elhangzik A kékszakállú herceg vára című operája is, az énekes szólisták Sebestyén Márta, Vizin Viktória és Cser Krisztián, a zenekart Fischer Iván vezényli.
Szintén az évad újdonsága, hogy a Fesztiválzenekar és az Amadinda Ütőegyüttes közös kortárs zenei estre készül a Budapest Music Centerben.
hirdetés

Azt hiszem ezek után, az ki van zárva, hogy a zenekar hűséges, bérletes közönsége, illetve az új bérletesek a zenei újdonságokon kívül ne kapjanak semmi újat az idei szezonban.
E. O.: A törzsközönség további kényeztetése mellett valóban gondolunk az új bér­le­te­sekre is. A régi bér­le­te­sek örömére az új évadban nem kell majd papírjegyre váltaniuk az online bérletet, és akár a telefonjukon is érvényes lesz a jegyük. Az új bérletesek pedig a bérletük mellé kapnak egy ajándékutalványt, amellyel egy, a bérletükben nem szereplő koncertre válthatnak jegyet.

Nem újdonság, de szánjunk rá néhány szót, merre vezet a zenekar útja külföldön, hol mindenhol fognak muzsikálni?
E. O.: A teljesség igénye nélkül a már említett Vicenzai Operafesztiválon kívül a világ legtekintélyesebb koncerttermeiben: New York – Carnegie Hall, Bécs – Musikverein, Párizs – Philharmonie, London – Royal Albert Hall.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban hol tartanak a TérTáncKoncert előkészületei?
E. O.: Június 17-én lesz a TérTáncKoncert, a próbák február eleje óta folynak. Idén Brahms Magyar táncok című művére fognak táncolni a gyerekek, aminek nagyon örülnek, mert könnyebb számukra, mint Stravinsky vagy Mendelssohn muzsikája volt.







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor