Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Mezítláb a réten – Egy kiváló karmester, egy remek zenekar meg rengeteg keringőző pár
2018-04. szám / Pavlovics Ágota

A nyolcvanéves Margitszigeti Szabadtéri Színpad születésnapi ünnepsége, valamint a Budapesti Nyári Fesztivál nyitóestje a közkedvelt Margitszigeti Nagyréten lesz június 9-én. A tekintélyes évforduló előtt tisztelgő jubileumi évad mottója „Ajándék Budapestnek”. Az első ajándék
mindjárt a Magyar Állami Operaház Zenekarának nyitónapi koncertje Mezítláb a réten címmel, amelyen a zenekart Héja Domonkos, a Magyar Televízió 1998-as Nemzetközi Karmesterversenyének abszolút győztese (a versenyen kívül a Közönségdíjat és a Solti György Különdíjat is ő vitte el) vezényli. Az éppen tíz éve Junior Prima Zeneművészeti Díjjal elismert muzsikussal, a Theater Augsburg főzeneigazgatójával nem csak erről a különlegesnek ígérkező nyár eleji eseményről beszélgettünk.

Mit jelent az ön számára a Margitsziget?
H. D.: Sokat jelent, számos gyerekkori élmény fűz hozzá. Kimozdulási pont volt számunkra, ahogy sok más család számára is, kirándulni, sétálni jártunk a szigetre, nagyon szép emlékeim vannak róla. Jelenleg nem élünk Magyarországon, de ha hazalátogatunk, a gyerekekkel mindig kimegyünk a szigetre.

Hát a Margitszigeti Szabadtéri Színpad?
H. D.: Vezényeltem a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, és azt gon­do­lom, hogy egyedülálló a környezete, talán csak Berlinben van hozzá hasonló. Egyszerűen lenyűgöző az épített környezet mögött a ter­mé­szet.

A születésnapi program elegánsnak és izgalmasnak tűnik, ön mit tud róla?
H. D.: Azt tudom, hogy az 1938-ban kapuit megnyitó Margitszigeti Nagyszínpad születésnapja tiszteletére adott koncerten a Magyar Állami Operaház Zenekarát fogom vezényelni. A sztárvendég a fehérorosz származású norvég hegedűművész, énekes és zeneszerző, a 2009-es Eurovíziós Dalverseny győztese, Alexander Rybak lesz. Azt is tudom, hogy elsősorban polkákat és keringőket fogok vezényelni, hiszen a közkedvelt zeneművekből összeállított műsor keretein belül kísérlet készül az egyszerre legtöbben ke­rin­gő­zők világrekordjának felállítására. Valamint tudom, hogy a színpadon és annak közvetlen környezetében zajló programok ingyenesek lesznek, vagyis igazi közösségi esemény lesz ez a nyár eleji este.

Apropó a Magyar Állami Operaház zenekara, idén februárban folytatódott a határon túli magyarlakta területek meglátogatása, és a turnén ön is részt vett. Hol jártak?
H. D.: Februárban Kárpátalján és a Délvidéken folytatódott a magyarlakta városok meglátogatása. Az Operaház zenekara, kórusa, a technikai személyzet, az öltöztetők, díszletezők, és még hosszan sorolhatnám, 400 fős csapata két nagyszabású produkciót vitt erre az útra. Minden állomáson két napig voltunk, két előadást mutattunk be, Erkel Hunyadi László című operáját, valamint Lehár A víg özvegy című operettjének balettváltozatát. Én a kéthetes turné második hetében vezényeltem a zenekart, akkor a Délvidéken jártunk. Nagyon jó hangulatú utazás volt, de fárasztó is, mert szabadnap nélkül mentünk kétnaponta városról városra.
hirdetés

2015 óta Bajorországban él, a Theater Augsburg főzeneigazgatója. Úgy tudom, pályázatát a város po­li­ti­ku­sai, a színház vezetői és a zenekar több mint 80 százalékos egyetértéssel tartotta a legjobbnak, ami ritka még Németországban is.
H. D.: Németországban kicsit másként van a karmesterválasztás, ott a zenekar választ, szemben a hazai gya­kor­lat­tal, amely szerint a karmester választ magának zenekart. Augsburgban háromfordulós pá­lyá­za­ton, több mint nyolcvan jelentkezőből választottak ki a főzeneigazgatói posztra. A szerződésem szerint operát, balettet és hangversenyt kell dirigálnom. Azt remélem, hogy az eltelt időben a nyolcvan százalék feletti elfogadottságom még néhány százalékkal nőtt. Nagyon jól érzem magam Augsburgban, a zenekar szakmailag és emberileg is kitűnő.

Milyen bemutatói vannak Augsburgban?
H. D.: Most mutattuk be Verdi A végzet hatalma című operáját. Németországban tartományonként változik a színházi szezon, Bajorországban július végéig tart. A következő szezon nyitó operája pedig Bedrich Smetana Dalibor című, ritkán játszott operája lesz.

Mikor lesz alkalmunk önnel itthon találkozni valamelyik zenekar élén?
H. D.: Június 9-én a Margitszigeten feltétlenül, az Operaház is minden szezonban fel szokott kérni néhány előadásra, és minden évben egyszer hazajövök a Concerto Budapest meghívására, akikkel szintén nagyon szeretek dolgozni.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor