Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
VeszprémFest – tizenöt éve a nyár hangulatfelelőse
2018-06. szám / Jónás Ágnes

A VeszprémFest egy immár tizenöt éves múltra visszatekintő kulturális nagyrendezvény, amely értéket teremt, s amely idén július 11. és 14. között is a legszínvonalasabb előadókat vonultatja fel a jazz, a klasszikus zene, az opera, a pop és a világzene terepeiről. Mint azt Mészáros Zoltán,
a VeszprémFest ügyvezető igazgatója mondja, a 2002-es induláskor sokan kétkedve fogadták a fesztivállal kapcsolatos terveket, de mostanra sikerült bebizonyítani, hogy rendezvénysorozatuk stabilan megállja a helyét a vidéki fesztiválok között, sőt, nemzetközileg is egyre jobb helyzetben van.

Tavaly új helyszín, a História Kert került a VeszprémFest palettájára. Milyen adottságokkal rendelkezik?
M. Z.: A História Kert lesz idén is a nagyszínpadi koncertek szabadtéri helyszíne, ahol impozáns környezet, igazi garden party hangulat várja a közönséget a Séd patak partján, a várhegy alján. A közönség hamar megszerette, akusztikailag és befogadóképességet illetően is jobb a­dott­sá­gok­kal bír, mint a Veszprémi Vár, 2-3000 fő befogadására al­kal­mas.

Minden évben világhírű művészeket hallhat-láthat az, aki ellátogat a fesztiválra, s bizonyára nem lesz ez másképp most, a tizenötödik év­ben sem.
M. Z.: A fesztivál első napján rögtön egy igazi nagyágyú lép színpadra: Ziggy Marley adja első magyarországi koncertjét európai turnéja keretében. Három évtizedes karrierje során tizenhat albummal, nyolc Grammy-díjjal és egy Emmy-díjjal büszkélkedhet. Saját szerzeményei mellett édesapja, Bob Marley slágereit is előadja. Dupla koncertre kerül sor július 12-én: a skót Amy MacDonald énekes, dalszerző és gitáros lép fel, őt követi később Aloe Blacc, aki származását tekintve panamai, de az Egyesült Államokban él, fellépésének szomorú aktualitása, hogy a nemrégiben elhunyt Aviciivel dolgozott együtt a híres Wake Me Up című slágeren. Blacc egyébként az utóbbi években némileg eltávolodott az R&B-től, és az instrumentálisabb, jazzesebb irányba tette át profilját – a harmadik szólóalbumát, a Lift Your Spiritet például a folk-, a soul és a popzene fúziója jellemzi.

2004 és 2015 között mindig voltak operaprodukciók, és úgy tudni, hogy öt év kihagyás után a újra vissza­nyúlnak a gyökerekhez.
M. Z.: Valóban! Július 13-án operaestre invitáljuk a közönséget, melyen Ramón Vargas (ő tizenhárom évvel ezelőtt Verdi Rigolettójában lépett fel Rost Andreával), José Cura, Rost Andrea és Miklósa Erika állnak színpadra. E négy világsztár korábban már énekelt a VeszprémFesten, de most először láthatjuk és hallhatjuk őket együtt, ráadásul ez az első alkalom, hogy ők így négyen együtt énekelnek. Mozarttól, Verdin át Pucciniig hangzanak el népszerű áriák, a Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja.

José Curát is említette – gyakorlatilag ő nyitotta meg a VeszprémFestet 2004. augusztus 1-jén, rendhagyó koncertet adva Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikusokkal.
M. Z.: Annak a bizonyos koncertnek az első felében José operaáriákat énekelt, aztán a második részben felcserélődtek a szerepek: José dirigálta a Nemzeti Filharmonikusokat, Kocsis Zoltán pedig Kodály- és Rachmaninov-zongoraversenyeket adott elő. Cura 2010-ben ismét tiszteletét tette a fesztiválon – partnere a nemzetközi operaszínpadok egyik legjelentősebb magyar szopránja, Komlósi Ildikó volt.
hirdetés

Mivel zárják a fesztivált?
M. Z.: Az utolsó napon a Grammy- és Brit Awards-díjas énekesnő-dalszerző, Joss Stone lép fel nálunk világturnéja egyik állomásaként. Még csak harmincegy éves, de olyan nagy nevekkel zenélt egy színpadon, mint Mick Jagger, Robbie Williams, Rod Stewart, James Brown és még sorolhatnánk. Új helyszínünk lesz a völgyben elterülő, háromszáz fő befogadására alkalmas Jezsuita templomkert – itt lép fel Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas hegedű- és citeraművész, akit három egymást követő estén (Lajkó Félix 3 arca) át hallhat a közönség: június 11-én a lengyel Volosi együttessel, 12-én az amerikai Jojo Mayerrel, 13-án pedig szólóban.

Herbie Hancock, Paco de Lucía, Tom Jones, The Gipsy Kings, Bobby McFerrin, a Buena Vista Social Club – csak néhány név azon világsztárok közül, akik jelenlétükkel és előadásukkal emelték a kulturális rendezvénysorozat fényét az elmúlt tizenöt év során. Amikor 2002-ben felmerült önben a fesztivál ötlete, valami ilyesmire számított? Beváltotta a hozzá fűzött reményeket?
M. Z.: Amikor 2002-ben előálltunk az ötlettel, hogy csináljunk egy olyan fesztivált, ami évről évre nemzetközi sztárokat vonultat fel, sokan kétkedve fogadták a terveinket. Ma büszkén mondhatom, hogy sikerült bebizonyítani, hogy ez az egész nem csak egy délibábkergető ötlet volt, rendezvénysorozatunk stabilan megállta a helyét a vidéki fesztiválok között, s nemzetközileg is egyre jobb helyzetben van, bevésődött a köztudatba, jelenleg a nemzetközi Mezzo Classic-Jazz TV-vel is együttműködünk. Az elmúlt években engem is életre szóló zenei élmények értek, a művészek nagy része gyerekkorom óta ikonom, nagy élmény olt velük személyesen találkozni.

2011 óta rendezik meg a Rozé, Rizling és Jazz Napokat, mely a VeszprémFest kísérőrendezvénye. Az esemény ez évben július 6. és 15. között várja vendégeit.
M. Z.: A tavalyi évhez hasonlóan kibővített területen, az Óváros téren kap otthont a rendezvény ahol a naponta három ingyenes jazzkoncert mellett a balatoni régió borászatai, a kézműves gasztronómia képviselői, valamint leginkább fiatal zenekarok gondoskodnak az élményről, s teret kapnak a jazzből fakadó társműfajok, a blues, a funk, a fusion vagy a rockabilly is. A rozé a maga könnyedségével és frissességével a nyár kedvelt itala, a rizling a Veszprémhez legközelebbi, balatonfüredi-csopaki borvidék legjellemzőbb, tradicionális fajtája, a fröccsök alapja. Ahogy egy jazzszerzemény – az improvizációk miatt – sosem ugyanolyan, a bor is mindig más, változik, alakul.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor