Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Esőben is szólt az ír kocsmazene: ismét fellép a Firkin a Savaria Karneválon
2018-07. szám / Török Tibor

A Firkin zenekart 2008 nyarán alapította Péter János fuvolás, a csapat a modern ír kocsmazene féktelenül vidám műfaját honosítja meg Magyarországon. Azzal a nem titkolt szándékkal állt össze ez a kitűnő képességű csapat, hogy lazítson, kikapcsoljon, megpörgessen, energiával és jókedvvel
töltsön fel mindenkit. A sokak által már ismert ír nóták, mint például a Whiskey in the Jar, a Wild Rover a Firkin előadásában friss, dinamikus ízt kapnak. A Firkin zenekar 2018-as We Are The Ones című le­mez­be­mu­ta­tó­ja Szombathelyt is eléri a Savaria Karnevál keretein belül. Péter Jánossal beszélgettünk a fellépés kapcsán.

Kezdjük egy teljesen egyszerű kérdéssel. hogyan jut valakinek eszébe, hogy ír kocsmazenét csináljon Magyarországon? Honnét jött ez az őrület?
P. J.: Mivel „beleszülettem” a M.É.Z. zenekarral a kelta zenébe – akikkel meghonosítottuk az ír kocs­ma­ze­nét Magyarországon –, nem volt kérdés, hogy a Firkin is ezen az úton fog elindulni. 2008-ban, amikor megalakultunk, az ír kocsmapunk műfaját választottuk, amit az eltelt közel 10 év alatt igyekeztünk „fir­ki­ni­zált­tá” tenni. A kritikusok és a közönség visszajelzései alapján, úgy tűnik, sikerült egyedi hangzást és mondanivalót teremteni.

Ahogy néztem a programokat, rengeteg külföldi fellépése van a zenekarnak, gyakorlatilag egész Európában játszatok, és ismerik a zenéteket. Mennyire volt nehéz bekerülni a nemzetközi „köztudatba”?
P. J.: Mint mindent, ezt sem volt egyszerű elérni. Tőke nélkül csak a saját hitelességünkben, ki­tar­tá­sunk­ban, összetartásunkban, zenei tudásunkban bízhattunk, és ez most is így van. Egyre nagyobb fel­lé­pé­sek­hez egyre nagyobb kockázatokat vállalunk, hiszen az NKA-n kívül nincs olyan intézményi támogatói háttér itt Magyarországon, mint a startupoknak. De hiszünk benne, és ezt érzékeli a külföldi közönség is!

Van-e olyan fesztivál, legyen az külföldi vagy magyar, amelyre nagyon szívesen mentek? És miért?
P. J.: A Savaria Karnevál! No persze, van még jó pár helyszín, amikre szívesen emlékszünk, többek közt a torontói Lee’s Palace, a német Wacken Open Air és Summer Breeze fesztiválok. A legbarátságosabb fesztivál pedig a körmendi Alterába.

Szombathelyre a Savaria Karneválra nem először jöttök, és imádja a közönség a fellépéseiteket. Milyen sztorik kapcsolódnak Szombathelyhez – ez egy ugye kicsit más jellegű rendezvény, mint a többi.
P. J.: Sehol nem bulizott a közönségünk olyan önfeledten, mit sem törődve a zuhogó esővel, mint itt, a legutóbbi fellépésünkön! Ezzel a szombathelyi publikum véglegesen belopta magát a szívünkbe. Amint meghallottuk, hogy újra meghívtak a Savaria Karneválra, ez az élmény ugrott be elsőként mindenkinek, nagy volt az örömünk!
hirdetés

A nyár egyik nagy eseménye volt a futball-világbajnokság, és két éve ti is írtatok egy dalt a magyar vá­lo­ga­tott­nak. A vb-n nem volt ott a magyar csapat, ti kinek szurkoltatok?
P. J.: A horvátoknak. Titkon azt remélem, hogy meghallgatták a Focimese című dalunkat!

Idén lesztek 10 évesek, amit természetesen koncerttel ünnepeltek. Milyen különlegességekkel készültök?
P. J.: Október 27-én lesz egy jubileumi koncertünk Budapesten, ahol sok vendég megfordul majd, régi tagoktól Karácsony Jánoson (LGT) keresztül Németh Lojziig (Bikini). Egyébként kaphatók már a jegyek! A koncertet követően lesz egy hatállomásos német turnénk, aztán a 2019-es év a jubileumi turné éve lesz itthon és külföldön is. Remélem, akkor is lesz szerencsénk Szombathelyhez!










vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor