Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Nem kell más a zene megértéséhez, csak nyitott fül és nyitott szív”
2019-05. szám / Pavlovics Ágota

Hollerung Gábor 1993 óta a Budafoki Dohnányi Zenekar karnagya és művészeti vezetője. A Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, Liszt-díjjal és Érdemes Művész címmel is elismert népszerű karmester 2004 óta a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője. A nagy hagyományokkal
rendelkező összművészeti fesztivál rezidens zenekara a Budafoki Dohnányi Zenekar. A zenekar klasszikus zenei hangversenyei, a világ legismertebb filmzenéiből összeállított látványos koncertjei, Hollerung Gábor Megérthető zene sorozata különleges élményekkel gazdagítják a közönséget. A karizmatikus kar­mes­ter­rel, a hazai kórusmozgalom elkötelezett szervezőjével mindig felüdülés beszélgetni, most sem volt más­képp.

1986-ban az ön kezdeményezésére indult az Énekel az ország moz­ga­lom, amelynek a finisében vagyunk, most érkeztek haza a há­rom­na­pos táborból, május 12-én a Müpában lesz a gálakoncert.
H. G.: Büszkék vagyunk a sorozatra, amibe az emberek úgy vágnak bele, hogy nem ismerik a művet, amit énekelni fognak. Négyszáz ember énekel együtt, akik évről évre az ország minden szegletéből, sőt határainkon túlról is érkeznek, hogy több hónapos felkészülést és egy intenzív kórushétvégét követően a zeneirodalom legjelentősebb al­ko­tá­sait szólaltassák meg. Nem könnyű műveket kell megtanulniuk, éne­kel­tük már Bartók Cantata profana című művét is, amely amatőrök számára szinte megvalósíthatatlan. Idén Beethoven Karfantáziája és Walton Baltazár lakomája című műve hangzik el. A felkészülés ren­ge­teg munkát és olykor könnyeket is jelent. Nehéz tábor, hatalmas munka után vagyunk, de legalább már látom az alagút végét. Előttünk áll még két zenekari és egy főpróba. Két olyan művet választottam, amelyek nemigen hallhatóak Magyarországon. Pontosabban én ve­zé­nyel­tem már a Zeneakadémián és a Müpában egy-egy alkalommal mindkét nagy apparátust igénylő művet.

Mondana néhány szót a két elhangzó műről?
H. G.: Jövőre ünnepeljük Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját. A koncert első részében elhangzó Karfantázia a Beethoven-életmű egyik nehezen meghatározható darabja. Szólózongora-variá­ció­ként indul, majd zongoraversennyé bővül, végül pedig énekkarral kiegészülve oratóriumként fejeződik be. A mű az Örömóda-gondolat előzménye, a szöveg és a dallam megelőlegezi a IX. szimfónia érzelmi és esz­mei világát. William Walton műve a 20. század egyik leghatásosabb műve, amely nehézsége és hatalmas előadói apparátusa miatt ritkán szólal meg. A két kórusra, nagyzenekarra és két fúvósegyüttesre írt mű azt a híres bibliai jelenetet idézi, amikor Baltazár, Babilónia utolsó uralkodója, az emberi gőg megtestesítője, gúnyt űz Izrael Istenéből, ám az megbünteti, és még azon az éjszakán meghal. Innen a híres és gyakran használt idézet: Megmérettél és könnyűnek találtattál. A mű zenei és érzelmi csúcspontok sorozata, érdekessége, hogy megjelennek benne 20. századi stílusirányzatok, például a jazz hatása is.

A Budafoki Dohnányi Zenekar a Zempléni Fesztivál rezidens zenekara, mit fog a közönség hallani önöktől?
H. G.: Kicsit tétovábbak vagyunk a Zempléni Fesztivál műsorának összeállításával, mert idén jóval kevesebb forrás áll rendelkezésünkre, mint tavaly. Nehézségeink ellenére törekszünk rá, hogy a fesztivál legfontosabb hagyományait megőrizzük. 2019. augusztus 9-én, pénteken mi nyitjuk meg a Fesztivált a sárospataki Rákóczi-vár udvarán, a szólista Balázs-Piri Soma, a Virtuózok tavalyi korcsoportgyőztese lesz. A műsor egy Mozart-zongoraverseny és Berlioz Fantasztikus szimfóniája lesz. A fesztivál második napján a sátoraljaújhelyi Városháza udvarán adunk romantikus hangversenyt, ahol Mozart Egy kis éji zene és Divertimento című művei, valamint Bartók Divertimento című műve hangzik majd el. Tervezzük, de nem biztos, hogy sikerül megvalósítani, hogy meghívjuk Káel Norbert trióját, terveink közt szerepel egy produkció, amely a 20. század magyar populáris zenéjének kis- és nagymestereit vonultatja fel, Tompos Kátya és Takács Nikolas előadásában. És persze, ahogy évek óta mindig, számos irodalmi programmal is készülünk.
hirdetés

A Zempléni Fesztivál nagyszabású eseménye a Tokaj Fesztiválkatlan koncert, idén mivel készülnek?
H. G.: A már említett szűkös források miatt idén egy filmzenekoncerttel készülünk, az eddigi sikereinkből készült válogatással. A Dohnányi Zenekar repertoárja igen gazdag, immár 150 körül van az általunk játszott filmzenék száma. Nem fogunk csalódást okozni a közönségnek, a szokásos, nagyszabású, nagy kórussal kiegészített, látványos koncertre számíthatnak, akik eljönnek Tokajba ezen az estén. Gondolkodunk egy másik, majdnem a Fesztiválkatlanba való előadásban is, nevezetesen egy Szécsi Pál-koncertben, de még nincs a kezünkben minden végleges megállapodás a program résztvevőivel.

Ön évtizedek óta rendíthetetlenül járja az útját, nemcsak a kórusmozgalom szervezésével, de népszerű és egyedi zenemagyarázataival is.
H. G.: Immár hagyományosan a Zempléni Fesztiválon is van Megérthető zene. Örömünkre a koncertek mindig sok érdeklődőt vonzanak a sárospataki Művelődési Házba. Azt gondolom, hogy a sorozatot azért szeretik, mert a befogadás oldaláról közelítek, kevésbé történeti szempontból. Szeretném, ha a koncert után valamiféle többlettel állnának fel a nézők székeikből. Sok részletet megmutatok, a kom­mu­ni­ká­ciómban egyszerű hasonlatokra építem a magyarázatokat. Mesterem volt Pernye András, a kiváló zenetörténész, aki a legkevésbé nyitott zenészek számára is el tudta magyarázni a zene lényegét. Hitem és tapasztalatom szerint nem kell más a zene megértéséhez, csak nyitott fül és nyitott szív. Harminc éve foglalkozom zenemagyarázattal, és nagy örömmel látom, hogy ma már a valamikori gyerekek hozzák el a gyerekeiket a sorozatra. A Megérthető zene sorozat ősztől a Zeneakadémián folytatódik, a bérletakció lezárult, szépen telik a ház. Aki bérletet szeretne vásárolni, jól teszi, ha siet.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor