Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Bartók szellemét nem lehet karanténba zárni
2020-04. szám

Kedves Közönségünk! Kedves Barátaink!
Az új koronavírus okozta vészhelyzet szinte teljesen megbénította a világ zenei életét.
A Bartók Emlékkiállítás március közepe óta zárva tart, hazai és külföldi turisták százai nem tudnak ellátogatni erre a zarándokhelyre;


12 nagyszerű koncertünk, számos múzeumpedagógiai foglalkozásunk marad el ebben az időszakban, de célunk, hogy minden programot egy későbbi időpontban bemutathassunk Önöknek.
Már készül a 2020/21-es szezon műsora, amelyben nemcsak az elhalasztott rendezvényeket, hanem számos új eseményt is tervezünk.
Már nagyon várjuk a szeptembert, amikor talán már újra aktív, élettel-zenével teli napok köszöntenek be ismét Bartók egykori otthonába. Az Emlékház újranyitását nagyszabású, kora délutántól éjfélig tartó Bar­tók-ma­ra­tonnal ünnepeljük, amelyen kilenc fiatal muzsikus félórás zongora-, illetve kamarakoncertjei váltakoznak rendhagyó tár­lat­ve­ze­té­sekkel.
A 2019. évi III. Bartók Világverseny ‒ Nemzetközi Zongoraverseny I. he­lyezettje, a Bartók Emlékház különdíjasa, Szokolay Ádám lép fel Bartók Béla halálának évfordulóján rendezendő ünnepi hangversenyünkön. Az ifjú Bartók című ka­ma­raes­tün­kön a Liebeslieder dalciklus ígérkezik a legérdekesebb műsorszámnak, amelyet a 19 éves zeneszerző komponált 1900-ban zeneakadémiai évfolyamtársnője, Fábián Felicie számára. A teljes dalciklus ez alkalommal hangzik el először Kolonits Klára és Prunyi Ilona előadásában.
2020 októberétől hatrészes sorozat indul, amelyben Bartók mind a hat vonósnégyesét bemutatjuk. A rendezvény formátuma a Bartók Rádió „Zenebeszéd” című műsorához hasonló. Farkas Zoltán ze­ne­tör­ténész részletesen ismerteti egy-egy vonósnégyes életrajzi hátterét, keletkezési körülményeit, kom­po­zí­ciós folyamatát, és élő illusztrációk segítségével zenei elemzést ad az egyes művekről. Az esemény végén az elemzett mű teljes egészében is elhangzik a Classicus Quartet előadásában. A sorozat szerves folytatása Takács Nagy Gábor Bartók vonósnégyeseiről tartandó mesterkurzusa, 2021 áprilisában.
hirdetés

A Bartók Emlékház gazdag gyerekkoncert-kínálatát két olyan rendezvénnyel gazdagítjuk, amelyek speciálisan Bartók zenéjébe avatják be a 8-12 éves korosztályt. Simon Izabella neves zenészek és egy meseillusztrátor közreműködésével tartja meg október 3-án „Szabadban” című beavató koncertjét, a rendkívül népszerű Szent Efrém Férfikar pedig Bartók kórusain és a népzenén keresztül szólítja meg a gyerekeket 2020. december 6-án.
A kényszerű bezártság idején az online térben vagyunk erőteljesebben jelen, ahol közösségi oldalainkon (facebook.com/bartokemlekhaz; instagram.com/bartokemlekhaz), honlapunkon (bartokemlekhaz.hu, bartok­me­mo­rial­house.com), valamint hírlevelek útján tartjuk a kapcsolatot Önökkel.
Elmaradt koncertjeink napján a fellépő művészeinktől videóüzenetet vagy hangfelvételeket teszünk közzé, hogy mindannyian kapjunk egy kis ízelítőt az élményből és hangulatból, amit nem vesztettünk el, hanem később részesei lehetünk.
Az Emlékház zárva tartása miatt, szintén online, Bartók Béla budapesti otthonairól láthatnak magyar és angol nyelven egy dokumentumfilmet Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogörököse közreadásában.
Munkatársainkkal együtt ‒ addig is, amíg újra személyesen is találkozhatunk ‒ vigyázunk a Házra, a csodálatos kertre, ahol a tavasz pompás virágait és zöldjeit csodálhatjuk. A madarak csiripelnek, a mókusaink is itt vannak, s ahogy a címben is mondtuk: Bartók szellemét nem lehet karanténba zárni.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor