Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A BMC Records új lemezei
2020-04. szám

Orchestra Nazionale Della Luna: There Is Still Life On Earth
Az Orchestra Nazionale Della Luna második lemezén, a There Is Still Life On Earth című új BMC-kiadványon zenével foglal állást az ökológiai válság kérdésében. A finn zongorista és Moog-játékos Kari Ikonen és a szaxofonon és bansurin játszó belga Manu Hermia által megálmodott

kompozíciók ugyanis arra sarkallnak minket, hogy vessünk számot az emberiség tetteivel. A hangok izolált terében zenei formát ölt a levegő és a napfény, a termékeny föld és a szél is, amint azonban kitekintünk innen, olvadó jégtáblák és sivatagok képe fogad. A régi és az új, a keleti és a nyugati zenei dimenzió találkozása néha teljesen organikusan fordul át egymásba, máskor viszont a két világ átjárása olyan, mintha egy dallamot emelnénk át egyik hangnemből a másikba: bár a melódia ismerős marad, a harmóniai középpont elvesztésével minden biztosnak vélt tudásunk megkérdőjeleződik.

Lukács Miklós Cimbiózis Trió:
Ze­ne az időtlen percek ma­gá­nyá­ból

Lukács Miklós és a Cimbiózis Trió zenei világának varázsa, hogy nem adja meg a hallgatónak a műfaji címkézés bárgyú örömét. A Zene az időtlen percek magányából című új BMC-lemezen a stílusok már csak olyan útszéli jelzőoszlopként szol­gál­nak számára, amelyek azt jelzik: merre nem érdemes menni. Ezen az albumon megtalálható a jazz, de ott van benne a népzene úgy auten­tikus formájában, mint bartóki alakjában, a díszítésekben fellelhető a városi cigányzene, néhol a rockzene vulkanikus energiái is fel­buk­kan­nak, a kompozíciók logikájában, az összetett harmóniákban pedig meg­bújik a teljes klasszikus hagyomány Bachtól Debussyn át Kurtágig. A két részre tagolható album első felében a metronómmal mérhető, objektív idő és az ismerős zenei formák dominálnak, a másodikban azonban a szubjektív idő diktál, ami úgy folyik szét a darabokat intellektussal megragadni igyekvő hallgató előtt, mint Dalí órái.
hirdetés


Dobozy Borbála – J. S. Bach: Das wohltemperierte Klavier II
Dobozy Borbálának tavaly jelent meg a BMC Records gondozásában a Wohltemperiertes Klavier I. című lemeze, amin Bach sorozatának első részét (BWV 846–869) adja elő – ezt folytatja most a 24 prelúdiumot és fúgát tartalmazó felvétellel. A mű tolmácsolásához ezúttal egy különleges hangszert választott: egy Grossbreitenbachban 1706 körül készült Johann Heinrich Harrass csembaló hű kópiáját, amin egy 16 lábas húrsor is található. Mivel ez a húrsor egy oktávval mélyebben szól, a többi regiszterhez kapcsolva lenyűgöző, grandiózus hangzást eredményez, a hangszeren így az átlagnál több hangszínkombinációra is lehetőség nyílik, amely a szokásosnál gazdagabbá teszi a hangzást. A lemezen szereplő mű, Bach monumentális alkotása ma is megkerülhetetlen, kimeríthetetlen forrás, nemcsak a billentyűs- és zeneszerző-növendékek, illetve hivatásos muzsikusok, de minden zenekedvelő számára.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor