Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Ávéd János: „Hiányzik az együttzenélés öröme”
2020-04. szám / Szász Emese / BMC

A BMC Records gondozásában a közeljövőben jelenik meg Ávéd János triója, a Balance lemeze for we know in part címmel. A zenekarvezetőt a Fenyvesi Mártonnal (gitár, elektronika) és Benkó Ákossal (dob) közös album kapcsán kérdeztük.

Mire utal a lemez címe, a for we know in part?
Á. J.: „Mert töredékes az ismeretünk…” – 1Kor 13, 9.

A címadás mögött sejthető hitbéli alapállás hogyan jelenik meg a zenében?
Á. J.: Nem úgy van, hogy az ember csak úgy beletuszkolja a zenébe saját magát, meg hogy csinálok valami jó szakrálisat ide. Ha kapok valamit, azt nem fogom kisajátítani. Szintén hazugság volna az aján­dé­kot eltitkolni. Minden, ami hozzám kapcsolható, amit csinálok, az tulajdonképpen tökéletlen anyag, töredékes rezgés.

Ha már itt tartunk, mi számodra a zene: szórakozás vagy imádság, fe­led­tetés vagy emlékeztetés?
Á. J.: Talán ezek mind, hiszen mindegyikre szükségünk van. Mindig attól kell megkérdezni, aki hallgatja, mert nálam könnyen lehet, hogy teljesen más, és ez így van jól.

A lemez nyitókompozíciója a for SW címet viseli. Kit rejt a monogram, és hogyan kapcsolódik hozzá ez a zene?
Á. J.: Simone Weil Kegyelem és nehézkedés című könyvét olvastam akkortájt, amikor írtam. Jólesett róla elnevezni a darabot.

A lemezanyagban fontos szerephez jut a csend. Zenészként hogyan gondolkodsz a csendről?
Á. J.: A csend viszonylatában kap értelmet minden hang. A ritmus maga a hang és a csend időbeli vi­szo­nya. Egy jól improvizáló zenész nagyon jó hallgató is egyben, azaz a csend, a belső figyelem az első lépés ahhoz, hogy valami megszólalhasson.
hirdetés

Ebben a zenében úgy tűnik, mintha a téma és az improvizáció sokszor szerepet cserélne, olykor nehéz eldönteni, hol kezdődik és végződik egyik, illetve másik. Milyen megfontolás áll e mögött?
Á. J.: Mi, improvizáló jazz-zenészek talán mind arra vágyunk, hogy egy zeneszerző formaérzékével és egy kompozíció tökéletességével legyünk képesek spontán megszólalni. Ugyanakkor megpróbálunk kap­cso­lód­ni a megszólaló zene komponált alapvetéseihez. Szerencsére a zenész énem nem veszi komolyan a zeneszerző énemet, így néha megnő a mozgásterünk az improvizációban. Azután szükség van a kom­po­zí­cióra, így az kerül újra a középpontba.

Melyikben érzed magad inkább otthon: a tiszta műfajiságban vagy a zsánereken túlmutató zenében?
Á. J.: Szerintem a zenében ma már nincsenek igazán műfajok. Aki nagyon hasonló zenékkel foglalkozik, az távolról azt a benyomást keltheti, hogy egyféle stílusban alkot, pedig egy keskeny zenei palettán ás jó mélyre, megismerve ezzel a stílus finom árnyalatait. Aki pedig többféle zenében alkot, az egy széles palettán mozog a felület közelében. Tehát egyik helyzetben sem érzem magam otthon. A perspektívámból mindig épp a másik nézőpontra vágyom.

A te pályád azt a benyomást kelti, hogy sokféle stílusban vagy képes hitelesen megszólalni, ahogy ez a lemezanyag is széles skálát fed le stilisztikailag. Mi indokolja esetedben ezt a széles látókörűséget?
Á. J.: Hálás vagyok azért, hogy sok zenekarban játszhatok a saját formációimon kívül. Érdeklődésemet mindig az aktuálisan előttem álló zenei feladat határozza meg, ez sokszor nagyon eltérő zenei helyzeteket jelent, amikben próbálok a lehetőségeimhez képest a legmélyebbre menni.

Mivel töltöd napjaidat az új koronavírus miatt megváltozott helyzetben?
Á. J.: Napjaim nagy részét a digitális tanítás tölti ki. Hiányzik az együttzenélés élménye, de ennek vége lesz, és ezt vissza fogjuk kapni. Néhány barátommal küldözgetünk egymásnak zenéket, és otthoni fel­vé­te­leket készítünk, a saját örömünkre. Ez kicsit kárpótol.

Hogyan készültök a lemezbemutató koncertre?
Á. J.: A lemezbemutató koncert intézménye a jazzben szerintem elég furcsa, hiszen a lemezen szereplő kompozíciók szólalnak meg, de a felhangzó zene szeptember 5-én már bizonyos szempontból új zene lesz a múltban rögzített lemezhez képest. Én közvetett és közvetlen módon is ezzel az új zenével foglalkozom már.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor