Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Sok vidámság, csepp fájdalom meg egy huncut klarinét – röviden klezmer
2020-10. szám / Pavlovics Ágota

A Budapest Klezmer Band harminc éve teszi szebbé zenéjével az életünket. Első koncertjük 1990 márciusában volt a Kossuth moziban, amelyet Szabó István Oscar-díjas filmrendező nyitott meg. 2014-ben Jávori Ferenc Fegya Kossuth-díjat kapott a klezmer népszerűsítéséért, zeneszerzői és
előadóművészi pályája elismeréseként, egy évvel később „Magyar Zeneművészet” kategóriában a zenekar Prima-díjat kapott, ugyanekkor megkapták a közönség Prima Primissima Díját is. A káprázatos mu­zsi­ku­sokból álló zenekar kerek születésnapja alkalmából új lemezzel és lemezbemutató koncerttel örvendezteti meg a klezmerrajongókat. A részletekről a mindig derűs zenekarvezetőt, Fegyát kérdeztük.

Úgy hallottam, éppen Miskolcon muzsikáltok, hol léptek fel?
J. F.: Miskolcon a Sólem Aléchem művei alapján írt, világhírű mu­si­cal­ben, a Hegedűs a háztetőn-ben játszunk, Görög Laci a főszereplő, aki nagyszerű Tevje, az előadás csodálatos, a közönség imádja a darabot. Telt ház volt tegnap is, nagyon boldogok vagyunk. Nagyon jó, hogy egy ilyen rossz hangulatú időszakban itt lehetünk, és a közönség átéli ezt a csodálatos történetet.

Idén harmincéves a Budapest Klezmer Band, ünnepi koncertet ter­vez­te­tek, ám a járvány miatt nem került rá sor. Mit tettetek helyette?
J. F.: Amikor június 14-én elmaradt a Margitszigeti Szabadtéri Szín­pad­ra tervezett jubileumi koncertünk, úgy döntöttünk, hogy nem fogunk szomorkodni. Elkezdtük a születésnapi lemezünk felvételét, és még júniusban el is készültünk vele. Ezt a lemezt már régen szerettem volna létrehozni, és túlzás nélkül fan­tasz­tikus névsor állt össze, énekel velünk a lemezen Tompos Kátya, Falusi Mariann, Dunai Tamás, Kolonits Klára, Hábetler András, Szinetár Dóra. A lemezt a Tom-Tom Records adja ki, az anyagot a Zeneakadémia stúdiójában, nagyon jó hangulatban vettük fel. Nekem és a zenekarnak óriási mázlink van, mert mindenki boldogan jön fellépni velünk, ha felkérjük.

Milyen gondolatok mentén állítottad össze a lemez anyagát?
J. F.: A lemez címe Gyere, táncolj velem, ez a dal a Joshua Sobol Gettó című darabjából készült zenés drámából való, amelyhez a dalokat Miklós Tiborral – aki sajnos nincs már köztünk – együtt írtuk, a művet a Pécsi Nemzeti Színház mutatta be. Valójában ez a dal inspirálta az egész lemezt. A lemezen mások mellett egy csodás jiddis dalt énekel Dunai Tamás, a dal arról szól, hogy milyen boldog a suszter, aki otthon javítja a cipőket, miközben arról énekel, hogy szép az élet, mert jiddis dalokat énekelhet. Tompos Kátya egy történetet mesél el, amelyben egy cigánytáborban a cigánylány énekesnőt meg akarja hódítani a klezmer hegedűs. Kolonits Klára operaénekes a Gettóból az Altatódalt énekli, Hábetler András ope­raé­nekes pedig A farmerkirályból énekli a csodarabbi dalát. Rengeteg szellemi töltést kap az ember, ha ilyen csodás művészekkel muzsikálhat.
hirdetés

Ahogy mi, a közönségetek is rengeteg pozitív töltést kapunk immár harminc éve tőled és mu­zsi­kus­tár­said­tól.
J. F.: A zenekar tagjai nemcsak a muzsikustársaim, hanem a barátaim is, akikkel a koncerteken ön­fe­led­ten játszunk, és mindig nagyon figyelünk egymásra. A zenekar tagjai hangszereik igazi mesterei, akik a műfaji határokon átívelően fogalmazzák újra a klezmer zenét. Végh Balázs remekül játszik dobon és ütőhangszereken, Máthé László a bőgő mestere, Barbinek Gábor kiváló harsonás, Gazda Bence virtuóz hegedűs, Nagy Anna harmonikája csodálatosan szól, minden szívhez elér, Kohán István klarinétművész pedig maga a klezmerkirály. Ha Pisti és Anna nincs, ez a 30 év sincs. Végül, de egyáltalán nem utol­só­sor­ban a Budapest Klezmer Band életében fontos szerepe van maximálisan igényes hangmérnökünknek, Dán Péternek és nagyszerű menedzserünknek, Andorka Juditnak.

Mikor hallhatja a közönség a Gyere, táncolj velem című lemezt?
J. F.: A Budapest Kongresszusi Központban immár kilencedik éve van újévi koncertünk, a címe Mazel Tov, azért, hogy az egész év legyen olyan vidám, mint az esztendő első napja. Lemezbemutató koncertünk 2021. január 1-én lesz, de a lemezünk már idén megjelenik.

Még a januári újévi koncertetek előtt lesz egy újszerű és nagyon szépnek ígérkező est, amelyen részt veszel december 12-én.
J. F.: A Klezmer Talkshow című esten nemcsak muzsikálni fogunk zenész barátaimmal, Gazda Bencével és Szokolay Dongó Balázzsal, valamint a varázslatos Palya Beával, hanem sok érdekes történetet fogunk elmesélni az együttjátszás öröméről és a szeretetről. Saját szerzeményeink mellett improvizálni is fogunk, így sok minden spontán fog megszületni a színpadon.

Szeptember 16-án a XIII. kerületi Önkormányzat díszpolgári címet adományozott neked. Az elismerést nagyon jó társaságban – Galambos Erzsi színművész és Glatz Ferenc történész, akadémikus mellett – kaptad meg, mit éreztél, amikor megtudtad?
J. F.: Huszonnégy éve élek a XIII. kerületben, nagy meglepetés és megtiszteltetés volt a díszpolgári cím. Életem egyik legnagyobb élménye is a kerülethez köt, 1966-ban jöttem először Budapestre, a drága húgomhoz, akinek akkor volt az esküvője. Akkoriban még Sallai Imre utcának hívták, ma már Tátra utca, ahol három hétig laktam, és ez az időszak meghatározó impresszió volt számomra. A Duna-part, a kerület hangulata erősen hatott rám. Örömömre a polgármester úr is nagy rajongója a zenekarnak, remekül érzem magam a kerületben, sok ismerősöm van itt, nem tudok kimenni úgy az utcára, hogy ne jöjjön oda hozzám valaki, hogy érdeklődjön a koncertjeink iránt, a kerület és lakói részéről sok szeretetet kapok. Boldog vagyok, hogy itt lakom.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor