Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Határokon átívelő együttműködések a Cziffra György-emlékévben – Közös koncertet ad Boris Berezovszky és Balázs János
2021-04. szám

A Cziffra György-emlékév programjai hazai és külföldi partnerek közös szerepvállalásával valósulnak meg Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével. Hazánkkal együtt ünnepel számos kulturális szempontból jelentős nagyváros, elsősorban Cziffra második
otthona, Párizs, de emlékhangversenyekkel tisztelegnek a 100 évvel ezelőtt született magyar művész előtt többek között Genfben, Moszkvában, Londonban, Bécsben és Prágában is. Mindez olyan közre­mű­kö­dőkkel, mint az Orchestre de la Suisse Romande, az Orchestre Philharmonique de Radio France vagy a North Czech Philharmonic Orchestra.

A február 9-én induló emlékév eseményeiből a vírushelyzet miatt több koncertet halasztani kényszerültek a szervezők, számos esemény megvalósult az online térben az elmúlt hónapokban élő közvetítéssel. Ezek visszanézhetők a cziffra100.hu weboldalon, a következő egy évben pedig még több koncertre, előadásra várják a közönséget a pan­dé­mia szabályaihoz igazodva élőben vagy online.
Emlékezni sokféleképpen lehet, főleg ha Cziffra Györgyről van szó, aki­nek életútja akár egy (romantikus) kalandregény is lehetne. Több ízben reménytelen helyzetből kitartásának, magába és a zeneművészetbe vetett hitének köszönhetően újra és újra kitört, és végül a világhírnévig jutott. Az életútból, a származásból és a történelmi sajátoságokból is eredő akadályok részletes feltárása helyett az emlékévet szervezők a Cziffra által képviselt – de Liszttől eredő – zenei gondolatiságra helye­zik a fókuszt.
Cziffra igen szuggesztív előadóművész volt, a zenéhez, a zenéléshez is újszerűen viszonyult: részben családi hagyományok, részben személyisége okán a zenélést szórakoztatásnak fogta fel, amelynek nemcsak mélynek és tartalmasnak, hanem izgalmasnak, örömtelinek kell lennie. Egyediségének sikere pont a pillanat varázsának megragadásában, átadásában rejlett. Szenvedélyes újító volt, szellemisége a szabadság megéléséből, a határok – szó szerinti és átvitt értelmű – átlépéséből táplálkozott. Fordulatos életének köszönhetően szakmai pályáját a Zeneakadémián kezdte, munkatáborokban „folytatta”, majd a megélhetésért kényszerülve bárokban zongorázott, végül a világ legjelentősebb pódiumainak állandó szerep­lője lett. Öröksége előadóművészetében a mély zeneiségen és a senkihez sem hasonlítható káprá­za­tos technikai tudásán túl a műfajok közti átjárás legitimációja, szépségeinek megmutatása, az improvi­zá­ció és a fiatalok folyamatos támogatása.
hirdetés

Az emlékév koncertjei e gondolatiság mentén tematikusan épültek fel. Hallhatók lesznek legendás klasszi­kus zenei előadók hangversenyei, akik a Pillanat varázsának művészei. Számos bemutatkozási lehető­séget biztosítva Fókuszba kerülnek a fiatalok. Teret kap a Műfajok találkozása, és nem maradhat ki az Improvizáció ünnepe.
A pillanat művészetének jegyében június 9-én kerül sor az eredetileg nyitókoncertnek tervezett programra, Boris Berezovszky és Balázs János közös hangversenyére a Zeneakadémia Nagytermében (a szervezők reményei szerint már személyes részvétellel). A két kitűnő zongoraművész Cziffra György zongoristákat próbára tevő átiratait – négykezeseket és szólókat – szólaltatja meg. Bő egy évszázaddal azután, hogy Liszt Ferenc a feje tetejére állított mindent, amit a zongorajátékról gondolt a kor közönsége, a budapesti éjszakában Cziffra György pokolian nehéz parafrázisokkal kápráztatta el az éjszakai bárok és eszpresszók vendégeit. „Estéimet néha nonstop hangversennyé változtattam” – emlékezett vissza önéletrajzában. Cziffra tudatosan keltette életre a liszti gyakorlatot, és ugyanazzal a szabadsággal és tehetséggel nyúlt elődje műveihez, ahogy Liszt saját kortársaiéhoz: nem öncélú virtuózként, hanem a zene mélyére hatolva. Boris Berezovszky és Balázs János mindketten részesültek a romantikus zongoraiskola örökségében, amelynek hangját felismerni sokkal könnyebb, mint meghatározni. Talán ahhoz lehet köze, amit Cziffra mondott Liszt­ről: „Ontotta a szépséget, és nem kímélte önmagát.” Az est kiemelt szponzora az MVM, műsorvezetője Bősze Ádám.
A Cziffra György-emlékév Magyarország Kormányának döntése nyomán a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, a 12., 10., 13., 22. kerületi önkormányzatok, Várkonyi Attila, Rekeczky Csaba.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor