Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a BMC Opus Jazz Clubjában
2021-08. szám

2-án Trio Squelini & Rohmann Ditta; 8-án Pégazz & l’Hélicon / Sweet Dog / Big Four; 11-én J(A)ZZ! / Dés András MASH; 9-én ; 22-én Bognár Szilvia Sextet

Trio Squelini & Rohmann Ditta
Az etno-jazzt és kortárs kamarazenét játszó, különleges hangszer-összeállítású Trió Squelini zenészei (Szalai Péter ütőhangszeres művész, Szőke Szabolcs gadulka játékos, zeneszerző, valamint Váczi Dániel szaxofonos) különböző felállásokban évek óta muzsikálnak együtt, és számtalan lemezen szerepeltek már közösen. A Trio Squelini formációjukkal 2014-ben Campiello / Terecske címmel lemezt készítettek, és ennek megjelenése óta rendszeresen koncertező csapattá váltak. A trió szívesen hív egy-egy koncertjére vendéget is, így műsoruk minden alkalommal más-más árnyalatokban tárul elénk, akárcsak Monet híres sorozata a Roueni katedrálisról. Ezúttal a kitűnő csellista, Rohmann Ditta lesz az egyik vendégük, aki már a formáció 2016-ban megjelent, Furioso című lemezén is közreműködött.
BMC – Opus Jazz Club
09. 02., 20h


Pégazz & l’Hélicon / Sweet Dog / Big Four
Két zenei produkció egy estén, frissen a francia jazzkemencéből: a Pégazz & l’Hélicon egyesület társzervezésében érkezik az Opus Jazz Clubba a Sweet Dog és a Big Four zenekar szeptember 8-án. A Sweet Dog egy háromfős laboratórium, ami az improvizáció és a rögtönzött kompozíciós formák kutatására jött létre. A trió jelen időben alakítja a hangzó anyagot, ami sűrű és organikus, miközben olyan képzeletbeli hangtájakra kalauzol, amelyek olykor minimalisták, máskor szemlélődésre késztetnek, vadak vagy brutálisak.
A karizmatikus szaxofonos, Julien Soro által vezetett Big Four kvartett sugárzó zenét szolgáltat nekünk, ami a feszültség és a kioldás között balanszíroz. A zenészek szabadon engedik magukat egy biztonsági hálótól mentes, energiával és féktelen interakciókkal teli élménybe. A kívánt hangzásminőségeken túl olyan terek létrehozására törekszenek a zene eszközeivel, ami biztonságos közeg a játékosság és a tabuktól mentes kommunikáció számára.
BMC – Opus Jazz Club
09. 08., 20h



J(A)ZZ! / Dés András MASH
Mahan Mirarab és Dés András, a Mash alapítói 2019-től heti rendszerességgel jártak össze zenélni, miután Dés Bécsbe költözött. Az iráni gitáros és a magyar ütős örömzenéléseiből ritmikailag és szerkezetileg friss és izgalmas kompozíciók születtek, amelyek mindkettejük számára inspiráló irányba mutattak. Vincent Pongrácz osztrák klarinétos, a trió harmadik tagja a közös zenei metszéspontokon túl új perspektívát is nyitott a zenekar előtt – mikrotonális, páratlan metrumú kompozíciói, valamint a jazz és a hip-hop határán mozgó klarinétjátéka egyszerre illett bele és adott új lendületet a triónak. A Mash három olyan zenész találkozása, akik határozott, karakteres saját hanggal rendelkeznek, de folyamatosan keresik az újat. A három zenész sok értelemben máshonnan érkezik, de nyitottságuk és a közös zenei nyelv összeköti őket, alapot biztosít ahhoz, hogy a hasonlóságaikat és különbözőségeiket harmóniába rendezve valami új szülessen.
BMC – Opus Jazz Club
09. 11., 20h
hirdetés


Bognár Szilvia Sextet
Bognár Szilvia a magyarországi nép- és világzene egyik legkeresettebb énekes előadója, számtalan produkció szólistája. Olyan neves művészek oldalán is hallhattuk már, mint Sebestyén Márta, Rost Andrea vagy épp Sebő Ferenc, Lovasi András, Berecz András. Saját formációival ez idáig hat önálló albumot készített a reneszánsz énekektől kezdve, a gyerekdalokon keresztül, egészen a progresszív világzenéig. A Bognár Szilvia Sextet repertoárjában magyar, cigány, bolgár és görög dalok szólalnak meg egy szokványosnak nem nevezhető felállással, illetve hangszerelésben, hiszen a műsorban három világ – a népzene, a jazz és az indiai klasszikus zene – találkozik. Az alapvetően akusztikus hangzásvilágot és a hagyományos előadásmód természetességét megőrizve, biztonsággal eveznek az eltérő zenei stílusok és a hagyományos dallamok bábelien sokszínű folyamán.
BMC – Opus Jazz Club
09. 22., 20h














vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor