Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Könnyűzenét tanítani Erdélyben
2021-09. szám

Hamarosan három rocksuli működhet Erdélyben – derült ki a Hangőr Egyesület és a Maros­vásárhelyi Rocksuli immár hagyományos könnyűzene-oktatási konferenciáján, amit Neked is könnyű legyen! címmel szeptember 3-án rendeztek a Maros-parti városban.
Neked is könnyű legyen! címmel rendezett könnyűzene- oktatási konferenciát az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramját megvalósító budapesti Hangőr Egye­sü­let és a Marosvásárhelyi Rocksuli 2021. szeptember 3-án, az erdélyi város főterén lévő Apolló-palotában. Az idei konferencia előzménye a 2019-es Közös hangok című tanácskozás, amely az akkor indult Marosvásárhelyi Rocksuli és ez erdélyi könnyűzenei oktatás le­he­tő­ségeit járta körbe, illetve a tavaly márciusi Neked könnyű lehet? című esemény, ahol már az első eredményekről és a rocksulin kívüli kép­zé­sekről is szó esett. A mostani tanácskozás fókuszába az erdélyi rocksuli hálózat lehetséges fejlesztése került, és úgy tűnik, Ma­ros­vá­sárhely után Sepsiszentgyörgyön és Szentegyházán is hamarosan megkezdheti működését egy-egy ilyen intézmény.
Az idei konferencián Gáj Nándor, a leendő Sepsiszentgyörgyi Rocksuli képviselője, az ottani művészeti és népiskola vezetője előadásában ez utóbbi intézményrendszer múltját és mai lehetőségeit vázolta fel. Mint mondta: ezeket az iskolákat 1968-ban hívták életre Romániában, és a rendszerváltás után nem megszűntek, hanem megerősödve színterei lettek nemcsak a fiatalok művészeti nevelésének, de a hagyományok őrzésének is. Gáj Nándor fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezek amolyan délutáni iskolaként („rendetlen iskolaként”) a felhasználók, például a fiatalok igényeit elégítik ki. Ennek köszönhető a Sepsiszentgyörgyi Rocksuli várható elindítása, hiszen jelenleg is vannak könnyűzenei fog­lal­ko­zásaik. A formálódó szentegyházi intézményt Dr. Demeter Csanád képviselte, aki helytörténészként érdekes képet vázolt Hargita megye, illetve Erdély könnyűzenei múltjáról. Előadásából kiderült például, hogy 1968 és 1975 között sokan hittek abban, hogy a rendszer megreformálható. Ekkor jöttek létre a művészeti és népiskolák, élte fénykorát az állami televízió magyar adása, és követték egymást azok a fesztiválok (pl. Siculus, Ezüstfenyő), ahol már a könnyűzene is megjelenhetett. Sok helyi, magyar zenekart éppen ezek a fesztiválok indítottak el. Aztán következtek a diktatúra évei, majd a rendszerváltás, amikor néhány zenekar „bombaként” robbanhatott, ám az ezredfordulóra megcsappant a bandák száma. Most azonban ismét érezhető, hogy sok fiatal zenél, meglepően sokan közülük tanulnak is hangszereken, így Szentegyházán is lehet létjogosultsága egy rocksulinak.
hirdetés

Nyilvánvaló, hogy az újonnan induló intézmények nemcsak a Debreceni Rocksulitól vehetnek át sok mindent, de a néhány éve már működő marosvásárhelyitől is. Az ottani iskola képviseletében Cioaba Henrietta tartott előadást Zeneterápia a rocksuliban címmel. A konferencia oktatással foglalkozó szekciójának végén Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkárának videós előadása hangzott el, amelyen a szakember a Gitármánia tábor, az Öröm a Zene tehetségkutatók és a Hangszert a kézbe kiállítások történetét, küldetését és egymásra épülését osztotta meg az érdeklődőkkel.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor