Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Ahogy a világ romlik, úgy van szükség egyre több zenére”
2021-09. szám / Pavlovics Ágota

A 2021/2022-es évadban a klasszikus zene barátainak nagy örömére minden eddiginél több koncerten játszanak majd a Concerto Budapest kiváló muzsikusai. Beszélgetésünk során nem csak a Pesti Vigadó patinás falai közt megrendezésre kerülő Magyar Kincsek koncertsorozatról
kérdeztük Keller András Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas hegedűművészt, a Keller Vonósnégyes ala­pí­tóját, a Concerto Budapest zeneigazgatóját, vezető karmesterét.

Szívből gratulálok a művészi pályafutását elismerő Kossuth-díjhoz. Úgy látom, minden korábbinál több koncerten hallhatjuk majd az új évadban a Concerto Budapest muzsikusait.
K. A.: Köszönöm szépen. Ami a koncertek magas számát illeti, azt gondolom, hogy ahogy a világ romlik, úgy van szükség egyre több zenére. Mindenki szívében sok a szorongás: mi lesz a világgal? A kimeríthetetlenül sok szépséget adó klasszikus zene szerepe most felerősödik.

Szeptember 30-án több mint figyelemre méltó koncertet adnak a Mü­pá­ban.
K. A.: A koncerten Krzysztof Penderecki Zongoraversenyének szó­lis­tá­ja a kiváló litván zongoraművésznő, Mūza Rubackytė lesz. A Fel­tá­ma­dás néven is ismert Zongoraversenyt a 2001. szeptember 11-én a World Trade Center ellen elkövetett terrortámadás elleni tiltakozása jeléül komponálta a szerző. Bach kéthegedűs d-moll versenyművét ezúttal vibrafonra hangszerelve hallhatja a közönség, a szólista a koncertet irányító Rácz Zoltán mellett a Concerto Budapest ütőhangszeres művésze, Fábry Boglárka lesz. A koncertet Leonard Bernstein Candide nyitánya indítja, és végül Bernstein Szimfonikus táncai fogják a közönség elé idézni Maria és Tony tragikus szerelmének történetét.

A Concerto Budapest 2016-ban indította útjára a Magyar Kincsek című sorozatát, a színes rendezvény idén október 23-án a Zeneakadémia Nagytermében és Solti Termében egész napos fesztivállá áll össze. Milyen tematikával?
K. A.: A Concerto Budapest fundamentuma, és az én misszióm is, a magyar zenei kincsek bemutatása, azoknak a műveknek a felfedeztetése, amelyeket kicsit belepett a feledés, a jól ismert remekművek újraolvasása, különlegességek bemutatása, amelyek egymás mellé téve megmutatják a magyar zene tágasságát. A rendezvény kezdetektől fogva magába foglalta a klasszikus és a kortárs zene, a népi muzsika és az operettek világát. Így lesz idén is, a program a Magyar népi hangszereket bemutató koncerttel indul, a Dubrovay László műveiből összeállított koncerten tárogató és vonósnégyes is megszólal. A Concerto Budapestet én fogom vezényelni. A népi zenét az Operettek világa követi, Lehár Ferenc műveiből Miranda Liu hegedűművész, Miklósa Erika szoprán és az Óbudai Danubia Zenekar ad elő, a zenekart Hámori Máté vezényli. A Prímások koncertjén pedig a balkáni népzenét játszó Söndörgő együttes és Sárközi Lali zenekara, akik magyar cigányzenét játszanak, zenélnek majd. A Történelmi arcképek című koncerten Liszt Ferenc Magyar történelmi arcképek című művének Veress Sándor – kitűnő zeneszerző, akinek Bartók mellett lenne a helye – által készített zenekari változatából hangzanak el részletek, majd Kodály Háry János szvitje következik, a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényli. Az esti koncert címe Magyar Concerto, és Ligeti György briliáns darabjával – Concert Românesc – indul, utána Veress Sándor Concertotilinkó című fuvolaversenyét Kaczander Orsolya játssza, a holokauszt áldozatává vált Nádor Mihály késő romantikus Hegedűversenyét pedig Kelemen Barnabás előadásában hallhatja a közönség. A koncert második részében Weiner Leó Concertino zongorára és zenekarra című művének szólistája Várjon Dénes lesz, végül Bartók Concerto zenekarra című műve hangzik el. A Concerto Budapestet én fogom vezényelni. Ezt a koncertet Szőcs Géza emlékének ajánljuk, aki sokat segített nekünk, 10 évvel ezelőtt a megszűnéstől mentette meg a zenekart. A magyar kultúra nyomainak felfedezése volt az élete, tiszteletet érdemel az utókortól. A három szólista és én is személyes kapcsolatban álltunk ezzel a csodálatos emberrel, költővel. Ami pedig a koncert időpontját illeti, október 23. nagyon fontos dátum számomra, nem volt olyan év, hogy ne játszottam volna ezen a napon, még a diplomakoncertem is október 23-án volt.
hirdetés

Ejtsünk szót a Magyar Kincsek bérlet hangversenyeiről is, amelyek a Pesti Vigadóban lesznek hallhatók.
K. A.: 2022. január 7-én lesz a bérlet első koncertje, Erkel Ferenc Báthory Mária című operájának nyitánya után Dohnányi Ernő csodálatos D-dúr koncertje következik, amit Farkas Ferenc Trittico concertatója követ. A koncertet Kodály ritkán játszott Concerto zenekarra című műve zárja, a darab szólistája Perényi Miklós csellóművész lesz, az est karmestere Medveczky Ádám. A második koncert 2022. február 20-án Dubrovay László Ünnepi zenéjével kezdődik, majd Viski János 1947-ben írt Hegedűversenye következik, utána Bartók Cantata profanája hangzik el. A közreműködők: Kokas Katalin hegedűművész, Horváth István tenor, Bretz Gábor basszus, a Cantemus Vegyeskar, a karmester Bogányi Tibor. A 2022. március 8-i koncert Franz Schmidt Pozsonyban született zeneszerző műveivel indul. Schmidt édesanyja magyar volt, így a hazai zenekultúra feladata is a szerző életművének újrafelfedeztetése. Magyar származása hallható az 1931-ben született Változatok egy huszárdalra című darabjában, ahogy a Notre Dame című operájából választott Intermezzóból és a Fantáziadarab zongorára, zenekari kísérettel című művében is. Schmidt után Liszt egyik legfontosabb műve, a h-moll szonáta Weiner Leó által 1955-ben készített nagyzenekari átiratát játsszuk. A Fantáziadarab szólistája Berecz Mihály lesz, a koncert karmestere én leszek. 2022. május 19-én Rózsa Miklós Brácsaversenyét Szűcs Máté játssza, majd Bartók ritkán játszott műve, a Négy zenekari darab következik, a koncert Liszt szimfonikus költeményével, a Prométheusszal zárul. Az est karmestere a nagyszerű Kovács János lesz.

Mit takar az Á la carte bérlet?
K. A.: Az Á la carte a Concerto Budapest évadának összes előadásából szabadon összeállítható bérlet. A kedvezmény 3, 4 vagy több hangversenyre szóló, tetszőleges számú jegyre érvényes. 3 előadásra 15%, 4-re 20%, 5 vagy több előadásra 25% kedvezményt biztosítunk egyidejű jegyvásárláskor.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor