Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – április
2024-03. szám

Joel Ross Good Vibes
Új Blue Note-albumával, a nublues-zal érkezik Budapestre Joel Ross vibrafonos, zeneszerző, aki az elmúlt években az amerikai jazz-zenészek új generációjának meghatározó hangjává emelkedett. A jazzből, hip-hopból és az improvizációból egyaránt merítő, frissítően őszinte zenei

világa 2021-ben és 2022-ben is a DownBeat kritikusi szavazásának élére repítette. A chicagói születésű, jelenleg Brooklynban élő Rosst olyan művészek hívják rendszeresen tettestársul, mint Herbie Hancock, Joshua Redman, Makaya McCraven, Gerald Clayton, Wynton Marsalis, Marquis Hill, Peter Evans vagy Matthew Stevens. A nublues zenéje szövevényes és kalandvágyó, de a megelőző három lemeznél nagyobb hangsúlyt fektet az egyszerű dallamokra, a balladákra, no meg címéhez híven a bluesra, amely Ross szerint jóval több, mint érzésvilág, zenei forma vagy ritmikai modell: összetett szellemiséget és energiatöltetet hordoz.

BMC – Opus Jazz Club
04. 13., 20h


Dés András Quartet: Unimportant Things – BMC Records lemezbemutató
Dés András azon kevés ütőhangszeresek közé tartozik, akik nemcsak különféle zenekarok tagjaként szívták magukba a különféle stílusokat, hanem saját együtteseket is alapítottak. Az öt éve Bécsben élő Dés most három osztrák zenész, Martin Eberle, Philipp Nykrin és Kenji Herbert társaságában alakított kvartettet, amellyel az európai jazz lényegét: a sokszínűséget, a nyitottságot és az egymásra figyelés erejét ragadja meg. Az Unimportant Things című lemez azt a trilógiát zárja le, amelyet Dés András különféle felállásokban rögzített a BMC Recordsnál. A merőben eltérő koncepcióra és hangulatokra építő három album közös vonása, hogy a zenekarvezető nem kompozícióiba illesztett improvizációs szakaszokat, hanem azokkal kötötte össze őket. Az album zenei összetevői rendkívül sokrétűek: az amerikai és az európai jazz újabb irányzatai éppúgy meghatározzák a négy zenész gondolkodását, mint a régi és a kortárs klasszikus zene, a tradicionális zenék komplex ritmikája vagy a rock elementáris energiái.

BMC – Opus Jazz Club
04. 06., 20h



Yonglee & the DOLTANG
Dél-Korea öt különböző részéből gyűltek össze a Doltang tagjai, hogy hagyománytörő műsorukban egyesítsék a jazz rock, a prog rock és a 21. századi klasszikus zene hatásait. A zenekar könnyen énekelhető dallamokban enged szabad folyást érzelmeinek, miközben az alattuk meghúzódó komplex ritmusokkal modern világunk összetettségére is kíván reflektálni. Vezetőjük a Szöulban élő zongorista-zeneszerző, Yong Lee, aki az improvizált zene alapjain állva fejlesztette ki a maga kortárs nyelvét, keresztül-kasul bebarangolva az akusztikus és elektronikus hangzások mezsgyéit. A Doltang első albuma, a Yong Lee kompozícióiból álló Surface of Time 2021-ben jelent meg, idén pedig Invisible Worker címmel várható új lemezük.

BMC – Opus Jazz Club
04. 19., 20h
hirdetés


Elisabeth Leonskaja Brahms-szólóestje
Korunk egyik legünnepeltebb zongoraművésze, az orosz származású Elisabeth Leonskaja világhírű 20. századi zenészek nyomdokában jár: példaképei között szerepel David Ojsztrah, Emil Gilels és Szvjatoszlav Richter, akik közül az utóbbi közeli barátja és hosszú időn át mentora is volt. Hozzájuk hasonlóan Leonskaja megingathatatlanul azenei lényeg kutatására koncentrál, ami a közösségi média világában már-már legendásan visszahúzódóvá teszi, ugyanakkor rendkívül karakteres színpadi jelenlétet és előadói névjegyet eredményez. Leonskaja repertoárjának középpontjában a romantikus zeneszerzők életműve áll, és a BMC Koncerttermébe is ebből a stíluskörből választott alkotásokkal érkezik: érzékeny interpretációkban mutatja be Brahms sűrű szövésű szólózongoraműveinek lírai univerzumát.


BMC Koncertterem
04. 20., 19h


bmc.hu










vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor