Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Fesztivál
Lett Zenei Napok a BMC-ben
2014-12. szám

Rangos rendezvénysorozattal kezdi a 2015-ös évet a BMC Lettország soros európai uniós el­nök­sé­ge apropóján. Legyen szó klasszikus-kortárs zenéről vagy jazzről, a lett zenei élet rendkívül

élénk, sokszínű, mégis a számos kitűnő zeneszerző és nemzetközi hírű előadó dacára alig van tudomásunk minderről. Ezt a színes világot szeretné közelebb hozni a hazai közönséghez a BMC.
A Lett Zenei Napok központi figurája az 1946-os születésű Peteris Vasks, az ország nemzetközileg is legelismertebb zeneszerzője, számos díj, nemzetközi kitüntetés, tiszteletbeli akadémiai tagság tulajdonosa. A szovjet időszakban szigorúan korlátozott zeneszerzőt igazán csak 1990 után ismerhette meg a világ, olyan világhírű előadók révén, mint Gidon Kremer, a Kronos Quartet vagy az Academy of St Martin-in-the-Fields.
A fesztivált január 22-én a világhírű Sinfonietta Riga és az egyik legjobb vonósnégyeseként számon tartott Artemis Quartet hegedűse, a jelenleg Amerikában turnézó Vineta Sareika hegedűművésznő nyitja. Műsorukon Mendelssohn 1. szimfóniája és Bartók Divertimentója mellett Vasks Vox Amoris, valamint fiatalabb honfitársa, Oskars Herliņs: Mirage of the Void című műve szerepel. Január 23-án Vestards Simkus, a már zeneszerzőként is magasan jegyzett pianista szólóhangversenyére kerül sor. Peteris Vasks egyik nagy opusa, a 1980 és 2009 között különböző időpontokban komponált, négy tételből álló, szóló zongorára írt The Seasons adja a kapcsolódási pontot az előző napi koncerthez, majd Liszt két művével (Apparitions, Haláltánc) tiszteleg az előadó a magyar zene nagyja előtt. A koncertek rangját még inkább emeli, hogy Peteris Vasks a BMC meghívását elfogadva nemcsak a bemutatókon lesz jelen, de a január 23-i délutáni közönségtalálkozón személyesen is megismerkedhetünk vele.
hirdetés

Természetesen az Opus Jazz Club sem marad lett zene nélkül, hiszen január 24-én a Deniss Pashkevich Quartet lép a színpadra. A dinamikus, erőteljes jazzt játszó szaxofonos-fuvolás zenekarvezető és csapata Hongkongtól Szentpétervárig, Helsinkitől Brüsszelig otthon van mind a nagy fesztiválokon, mind hangversenytermekben, vagy éppen klubokban. S hogy kulináris örömökkel is tetézzük a kulturálisakat, az Opus Jazz Club étlapján a rendezvény három napja alatt jó néhány lett specialitást is találunk majd, melyek „valódi” lett szakács irányításával és felügyeletével készülnek az Opus jó hírű konyháján.

Budapest Music Center (IX., Mátyás u. 8.)
01. 22–24.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor