Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Együtt a varázslatban
2015-03. szám / Pavlovics Ágota

A Fischer család valamikori otthona, Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ze­ne­i­gaz­ga­tó­jának lakásszínháza az Andrássy út egyik patinás épületében van, nagyjából háromszöget zár be a valamikori Balettintézettel és az Operaházzal. A zeneigazgató és munkatársai március 12-én tették publikussá a zenekar idei programját és következő évadjának legfontosabb eseményeit.
A sajtó munkatársait a különleges hangulatú környezetben szépséges székek várták. Amilyen színesek voltak a régi, gondos kezek által ké­szí­tett, faragott, bársonnyal, szövettel borított székek, olyan vál­to­za­tos­nak és színesnek ígérkezik a Budapesti Fesztiválzenekar kö­vet­ke­ző évadja is. A főváros egyik legrégebbi sugárútjának pazar házában a legújítóbb zenekar címre okkal pályázó zeneigazgató azt mondta, célja, hogy folyamatosan nevelje a jövő zeneszerető közönségét, ezért a fiatalokat érdeklő új formákat, stílusokat keres. Korábbi kez­de­mé­nye­zé­sei közül folytatódik a Midnight Music, ami az éjszaka, kötetlen formában, lezser öltözékben babazsákokon tanyázó fiatalok kedvence, és rendre már elővételben elfogynak rá a jegyek. Továbbra is nagy az érdeklődés a kicsiknek szóló, immár húsz éve életre hívott Ka­kaó­kon­cer­tek iránt. Újdonság viszont az idén februárban elindított Autiz­mus­barát Kakaókoncert, melyet a következő évadban is folytatni fognak, hogy hagyománnyá váljon.
A BFZ az új évadban háromra növeli közösségi heteinek számát, amelyek keretében idősotthonokban, zsinagógákban, templomokban, két vidéki iskolában és a Pető Intézetben muzsikálnak. A zeneigazgató hozzátette, úgy látja, a jövő útja az, hogy kilépnek a koncerttermekből, és elmennek az emberekhez. Annak érdekében, hogy egy napon sok emberhez eljutva tudják megmutatni azokat a programjaikat, amelyek a kicsikhez és a fiatalokhoz szólnak, a zenekar június 7-én egész napos családi pikniket rendez a Millenáris parkban. A családi nap is az újdonságok sorát bővíti, hiszen ezen a napon a zenekar muzsikusai nemcsak együtt játszanak majd, hanem a saját zenélő gyerekeikkel is fellépnek.
Nem újdonság és mégis az. A BFZ június 18-án Magyarországon egyedülálló koncertre készül Tér­Tánc­Kon­cert címmel a budapesti Hősök terén. Sok vendéget befogadó, szabadtéri koncert volt már több is a zenekar életében, ám most a korábbi élmény izgalmas elemmel bővül. Fischer Iván azon gondolkodott, hogy amíg a zenekar játszik, mit kellene csináljanak a gyerekek, hogy aktívak legyenek. Arra jutott, hogy a tánc a legmegfelelőbb megoldás számukra. Ezért koreográfusokat küldtek az iskolákba, hogy a prog­ram­ban részt vevő gyerekekkel gyakoroljanak. Ezen a grandiózus rendezvényen a zenekar a színpadon fog játszani, a gyerekek pedig együtt táncolnak majd a téren. A gyerekeket olyan vidéki iskolákból választották ki, ahonnan ritkán vagy egyáltalán nem tudnak koncertre járni. Külön hangsúlyt fektettek arra is, hogy roma és nem roma gyerekek közösen éljék át ezt a nem mindennapi élményt – hangsúlyozta Fischer Iván. A BFZ ezen a napon Mendelssohn Szentivánéji álom szvitjét fogja játszani. Magát a rendezvényt is Szent Iván napján szerették volna megrendezni, ám ez csak néhány nap eltéréssel sikerült, ami természetesen mit sem von le a páratlannak ígérkező élményből. Ezen a napon a téren több száz roma és nem roma gyerek táncol majd Mendelssohn zenéjére.
A zeneigazgató a jövő évad programjairól röviden annyit mondott: nagyon szép lesz, sokat dolgoztak a tervezésen. Az általa rendezett, márciusban a Művészetek Palotájában bemutatott A varázsfuvola előadást számos országba elviszik, mások mellett Angliába is. Ám mielőtt a londoni közönség láthatja, itthon is előadják. Májusban egy előadás lesz, a Magyarországon élő külföldiek kedvéért, akik az opera dialógusait angolul, angol színészektől fogják hallani. Talán mondanunk sem kell, ez is újdonság, hiszen a Fischer Iván rendezte A varázsfuvola párbeszédei mindig annak az országnak a nyelvén hangzanak el, ahol bemutatják a művet.
A Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál fókuszában idén Ausztria kulturális élete áll. Fischer Iván elmondta, 2015/16-ban két Mahler-szimfóniát is vezényelni fog, nevezetesen a VII. és III. szimfóniát. A két zeneművel kapcsolatban a közismerten Mahler-rajongó zeneigazgató azt mondta: ezeket a műveket különösen szereti, nem érti, miért félnek előadni őket, pedig pofon egyszerűek. A Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál programjának része lesz a kortárs osztrák zenei élet egyik leginnovatívabb együttese, a PHACE is.
hirdetés

A felsoroltakon kívül a Stravinsky művészetéért rajongók hallhatják majd a zenekartól a Kártyajátékot és a Tűzmadár-szvitet. A finn zene kedvelői pedig annak örülhetnek, hogy ismét a zenekarral fog dolgozni a kiváló finn karmester, Jukka-Pekka Saraste. Két finn zeneszerző, Lindberg és Sibelius műveit fogja vezényelni és egy Dvorák-hegedűversenyt.

Dióhéj
A Budapesti Fesztiválzenekar ez év januárjának végén Amerikában turnézott. A zenekar hangversenyéről szuperlatívuszokban számolt be a New York Times. A koncertről szóló tudósítás végén a következő mondat állt: Szerda este a Fesztiválzenekar a világ legjobbja volt.
Áprilistól a Cirkógejzír mozi műsorán lesz látható a Fischer Iván című portréfilm, amelyet Sólyom András rendezett. A film elkíséri a világhírű karmestert és zenekarát európai és ázsiai koncertkörútjára, valamint New Yorkba. A film szerkesztő-riportere Váradi Júlia.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor