Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Jön
Álom a Hősök terén
2015-04. szám

Több mint kétszáz hátrányos helyzetű gyerek készül arra a különleges nyári napra az ország legkülönbözőbb pontjain, amikor a világ egyik legjobb szimfonikus zenekarának játékára tán­col­hat­nak a Hősök terén. Álom az álomban. Ingyenes TérTáncKoncert a Budapesti Fesz­ti­vál­zenekarral június 18-án.

A zene álom, Fischer Iván pedig megint mert nagyot álmodni. A Budapesti Fesztiválzenekar június 18-án ismét a Hősök terén ad nagy­sza­bá­sú ingyenes koncertet mindazoknak, akik szívesen ré­sze­sül­né­nek a kora nyári varázslatból.
Egy BFZ-koncert persze sosem csak egy egyszerű koncert, az egykor nagy sikerű Budapesti Búcsú koncertjei megújulva térnek vissza. A felcsendülő muzsikára kétszáz hátrányos helyzetű, roma és nem roma gyerek táncol majd együtt egy kifejezetten erre az alkalomra megtanult koreográfia szerint. Így nemcsak Fischer Iván, de az ő álmuk is valóra válik. Nem véletlen a program sem: néhány nappal a nyári napforduló ünnepe, Szentivánéj előtt Mendelssohn Szentivánéji álomhoz írt kísérőzenéje tölti be a Hősök tere minden szegletét.
Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója így fogta meg a kon­cert lényegét: „Szóljon ez az esemény arról, hogy együtt élünk, elfogadjuk egymást! Mutassuk meg, hogy tudunk közösen, örömmel, együtt alkotni valamit!” A részt vevő gyerekeknek pedig azt üzeni: „Elküldjük Nektek Mendelssohn szép zenéjét, hallgassátok sokat, és gyakoroljátok sokat a táncmozdulatokat! Csináljunk egy nagy ünnepet! Már alig várom június 18-át.”
hirdetés

A gyerekek már gőzerővel készülnek, ahogy Vári Bertalan vezető koreográfus megfogalmazta: „A próbák jó hangulatban telnek, a gyerekek láthatóan nagyon szeretik csinálni a koreográfiát. Tulajdonképpen az első résszel – Scherzo – kész vagyunk, de természetesen még sokat fogjuk gyakorolni, hogy profi legyen az előadás.” A VIII. kerületi Deák Diák Általános Iskola diákjai olyan bátrak voltak, hogy bár a próbák csak február végén kezdődtek, már márciusban ízelítőt adtak a nagy nyilvánosság előtt táncos tudásukból. Az iskola egyik fő célja, hogy kiugrási lehetőségét nyújtson Józsefváros legtehetségesebb gyermekeinek.
Ez az iskola a projektben részt vevő tizenkét iskola közül az egyetlen fővárosi. A 12-16 éves gyerekek ugyanis az ország legkülönbözőbb részeiről – Észak-Magyarországról, a Dél-Dunántúlról, az Alföldről és Budapest környékéről – gyűlnek majd össze. A táncot, melyben ötvözik a néptánc, a hiphop és kortárs tánc elemeit, saját lakóhelyükön tanulhatják meg, hiszen a profi tánctanárok minden héten meglátogatják őket az iskolájukban, legyen az Edelényben, Apátfalván, Karádon, Hódmezővásárhelyen vagy épp Pécsett.
A közös tánc az egymásra való odafigyelésre és a komolyzene szépségének felfedezésére tanít. Ahogy José Antonio Abreu, a venezuelai El Sistema nevű zenepedagógiai program megalkotója fogalmazott: „A zene képes arra, hogy közösségeket kovácsoljon eggyé és magasztos érzéseket fejezzen ki.” A több mint három évtizedes múltra visszatekintő program, amely egy föld alatti parkolóból nőtte ki magát, sok százezer olyan gyermek számára kínál ingyenes és intenzív zenei képzést, akiknek többsége nagyon szegény környezetből származik.
A Budapesti Fesztiválzenekar szintén teljesen ingyen szeretné a közös tánc és a sok fiatal számára még ismeretlen komolyzene élményéhez hozzájuttatni a gyerekeket. Zenei vagy táncos előképzettségre mindehhez nincs szükség, ami fontos, az a nyitottság, az önfeledtség, az együttlét és a zene.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor