Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Isis templomába két hétre beköltözik a muzsika
2015-06. szám / Pavlovics Ágota

Szombathelyre számos okunk lehet ellátogatni, hogy csak néhányat említsünk: Vasi Múzeumfalu, Kámoni Arborétum, Romkert, Weöres Sándor Színház, Zsinagóga – Bartók Terem, ahol a Savaria Szimfonikus Zenekar dolgozik, végül, de egyáltalán nem utolsósorban az egyedülállóan gyönyörű Iseum, ahol július végén kezdődik az Iseumi Játékok 2015. Az izgalmasnak ígérkező eseménysorozatról, valamint a Szombathely kulturális életét érintő eseményekről kérdeztük a város zenekarának közelmúltban kinevezett igazgatóját, Kiss Barnát.

2015 tavaszán a város önkormányzata pályázatot írt ki a Savaria Szimfonikus Zenekar vezetői álláshelyére. A pályázatot Ön nyerte meg. Milyen változást hoz a zenekar életében a váltás?
K. B.: A Savaria Szimfonikus Zenekar a magyar zenei élet jelentős képviselője, repertoárját klasszikus, romantikus és huszadik századi művek alkotják, de a kortárs zene előadásában is élen jár. A zenekar Európa-szerte ismert. Örülök a kinevezésemnek, és nem változást ígérek, hanem azt, hogy aki eljön meghallgatni a zenekart, továbbra is ugyanazt a magas minőséget fogja kapni, mint amit eddig is kapott. Bátran vállalom, hogy nemcsak a fővárosban van igényes zenei élet, hanem vidéken is. Szeretettel várunk minden zenebarátot koncertjeinkre, hogy erről a saját fülükkel győződjenek meg.

Szombathelyen komoly hagyományai vannak az Iseumban megrendezett kulturális fesztiváloknak. Az idén július 24. és augusztus 4. között lesz az Iseumi Játékok 2015. Milyen programokkal várják a közönséget?
K. B.: Ezerszínű opera címmel ad koncertet július 24-én az Iseumban a Savaria Szimfonikus Zenekar Medveczky Ádám vezényletével, a gálahangversenyen az operairodalom legszebb áriáit szólaltatja meg Miksch Adrienn, Nánási Helga, László Boldizsár, Foki Dániel és Haja Zsolt. Július 26-án az ExperiDance Társulat Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány című műsorát láthatja az Iseumi Játékok közönsége az ExperiDance táncosainak és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak részvételével. A látványos, 2x50 perces produkciót a legjobb táncosok és zenészek adják majd elő. Július 31-én és augusztus 1-jén Neil Simon: Édeskettes hármasban című zenés komédiájának bemutatójára kerül sor. A darab szereplői Trokán Anna és Szabó P. Szilveszter, érdekesség, hogy a művésznő édesapja, Trokán Péter a Weöres Sándor Színház társulatának tagja. Az előadás rendezője az a Miller Zoltán lesz, akit énekesként régóta szívébe zárt a közönség. Miller Zoltán a rendezői debütálása után augusztus 3-án önálló esttel lép színpadra. A zene, ami én vagyok című összeállításban új dalok éppen úgy lesznek, mint régiek, világslágerek és musicalrészletek, valamint egykori zenekara, az Emberek dalai közül is hallható lesz néhány. Tény, hogy az idei évben kevesebb pénzből gazdálkodhattunk, mint korábban, de változatlanul igényes előadásokkal szeretnék megnyerni a szombathelyieket és a városunkba látogatókat. Ezért a műsort igyekeztünk úgy összeállítani, hogy a különböző karakterű előadások a művészetpártolók minden rétegéhez szóljanak, hogy a program a lehetséges legszélesebb körben szolgálja ki a közönség igényeit.

A Savaria Szimfonikus Zenekar hangversenyterme a zsinagógából átalakított, kiváló akusztikájú Bartók Terem, ahol az együttes a koncerteken kívül a próbáit is tartja. Az elmúlt év örömteli változása a zenekar életében, hogy vezető karmestere Madaras Gergely lett. Hogy sikerült megnyerniük a szinte csak külföldön dolgozó művészt?
K. B.: Tavaly a Művészetek Palotájában muzsikáltunk Madaras Gergely karmesterrel, és a közös munka olyan jól sikerült, hogy megpróbáltuk megnyerni az Angliában, Franciaországban és Svájcban is dolgozó művészt, csatlakozzon hozzánk. A tárgyalások sikeresen végződtek, így a 2014/15-ös évadban a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere Madaras Gergely volt. Az együttműködésnek nagyon örülünk, és persze annak is, hogy a következő évadra is sikerült megnyernünk a karmester urat, aki tudomásom szerint Magyarországon csak velünk dolgozik ilyen módon rendszeresen.
hirdetés

Nyilván önök is nagy súlyt helyeznek a jövő zeneszerető közönségének felnevelésére. Milyen formában teszik?
K. B.: Természetesen számunkra is fontos, hogy a gyerekek, a fiatalok megismerkedjenek a zene csodálatos világával. Három évvel ezelőtt magánkezdeményezésre indult útjára a Zenemanók sorozat. A Bartók Teremben megrendezett, ötvenperces, magyarázatokkal kísért hangszerbemutatókra, játékos hangversenyekre eleinte mérsékelt volt az érdeklődés, de szerencsére ez fokozatosan változott. Ma már elmondhatom, hogy sorozat négy előadásán produkciónként ezernégyszáz óvodás- és kisiskoláskorú gyerek vesz részt. Sokat segítenek ezeknek a törekvéseknek a bővítésében az oktatási pályázatok is. Ezek keretében meghívjuk a felsőbb osztályosokat és a középiskolásokat próbáinkra, hogy megis­mer­hes­sék a hangversenyek „megszületésének” folyamatát. Természetesen igény szerint kifejezetten számukra is rendezünk zenei programokat.

Dióhéj
A világ egyik legépebb állapotban fennmaradt Isis-templomát 1955-ben találták meg. Az ásatások során fokozatosan bontakozott ki Isis istennő savariai szentélyegyüttesének jelentős része, Pannonia ma ismert legfontosabb szakrális leletegyüttese. A feltárást és a felújítást követően 2010-ben nyílt meg az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, az intézmény két évvel később három időszaki kiállítással nyitotta meg kapuit, később elkészült az Isis savariai otthona című állandó kiállítás is. A kiállítások mellett családi rendezvények, ismeretterjesztő előadások, rendhagyó történelemórák, múzeumpedagógiai foglalkozások várják az érdeklődőket. Az új, 1250 férőhelyes nézőtéren lesznek láthatók az Iseumi Játékok 2015 programjai.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor