Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Gazdagon áradó dallamvilág, érzelmi fűtöttség, titokzatosság – Musica Sacra és a Maestro
2015-07. szám / Gyöngyösi Tímea

A Musica Sacra koncert igazi kuriózum a komolyzene kedvelőinek, hiszen Puccini káprázatos műveit a világhírű olasz karmester, Carlo Ponti Jr. vezényletével hallhatják augusztus 18-án Szé­kesfehérváron. Az Oscar-díjas szülők, Carlo Ponti filmproducer és Sophia Loren színésznő
gyermekeként eleve elrendeltnek tűnhet a művészi pálya, az ifjabb Ponti mégsem atyai-anyai nyomás hatására választotta ezt az életutat. Viszonylag későn, huszonhat éves korában döntötte el, hogy zenei karrierjét karmesterként szeretné kiteljesíteni.

Müller Péter szerint „amikor a karmester beint: a magányos hang­sze­rek hirtelen egymásra találnak, egymásba szeretnek – és megszólal a Zene. Élet születik.” Milyen érzés estéről estére új életeket teremteni?
C. P. Jr.: Nagyszerű! Minél többet fejlődöm a szakmámban, annál in­kább úgy gondolom, hogy a karmesterség nem pusztán egy fog­lal­ko­zás, hanem igazi kiváltság. Persze a vele járó felelősség elviselése sokszor nem könnyű.

Világot járt művész. Lépett már fel olyan egyedülálló szakrális kör­nye­zet­ben, mint amilyen Székesfehérváron fogadja majd?
C. P. Jr.: Tavaly a San Carló-i színház kórusát és zenekarát ve­zé­nyel­tem egy Verdi-koncerten Nápoly mellett, édesanyám szülővárosában, Pozzuoliban, a környék egyik híres templomának, a Tempio di Sera­pi­de romjain. Nagyon különleges koncert volt, mivel szorosan kötődöm Giuseppe Verdi zenéjéhez és Olaszország déli vidékeihez.

Nagyobb kihívás a szabadtéri előadás egy koncerttermihez képest?
C. P. Jr.: Szabadban sok változót nem lehet irányítani. Főleg az időjárással kapcsolatosakat, mint az eső vagy a szél, amikkel számos kültéri koncerten szembe kellett szállnunk. Azokban a percekben rendkívül hálás az ember, ha emlékszik a kottára, és a zenészek játéka tovább szárnyal.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatójával, ifjabb Major Istvánnal közösen dolgoznak a Musica Sacra esten. Régi barátság az Önöké?
C. P. Jr.: István egy kedves barát, több mint tizenöt éve ismerem, csodálatos művész. Együtt tanultunk a bécsi zeneakadémián, sok közös előadásunk volt már. Nagy öröm számomra, hogy vele és a százéves múltra visszatekintő zenekarával dolgozhatok.
hirdetés

Koncertjük alcíme Messa di Gloria. Mit jelentenek az Ön számára Puccini művei?
C. P. Jr.: Zenéje a romanticizmus és a hajlékonyság, flexibilitás teljességét mutatja. Partitúráiban, főleg a későbbi évek kottáiban szinte lehetetlen leírni, hogyan kéne eljátszani a zenéjét, mert majdnem minden ütemben tempóra vonatkozó jelzések, javaslatok vannak. Bár Puccini neve egybeforrt az opera fogalmával, több vallásos témájú művet is komponált. Székesfehérváron mi a két legfontosabb darabot adjuk elő a nem operai műveiből: a Preludio Sinfonicót és a Messa di Gloriát. A programban olyan kevésbé ismert re­mek­mű­vek is szerepelnek, mint a Requiem és a vonósokra írt Krizantémok.

Különleges élmény lesz a magyarok egykori koronázó temploma, a Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölött hallani Puccini miséjét. Közel áll Önhöz az egyházi zene?
C. P. Jr.: A szakrális zene már gyerekkorom óta vonzott és inspirált, mióta hallottam Johann Sebastian Bach passióját. Ehhez párosul a Magyarország és Giacomo Puccini iránti szeretetem, a vallás iránti elkötelezettségem, így biztosan emlékezetes lesz a koncert.

Bár a zeneszerzőre jellemző, hogy operáit női szólamokra írta, miséjében mégis csak férfiak énekelnek. A Musica Sacra két szólistája Kálmándy Mihály és László Boldizsár.
C. P. Jr.: Fantasztikus művészek, nagy kiváltságnak érzem a velük való együttműködést. Magyarország, az emberek, a kultúra, a zene és a zenészek különleges helyet foglalnak el a szívemben. Szeretek mindent, ami magyar, elsősorban azért, mert a feleségem, Andrea Ponti hegedűművész is Budapestről származik. Vezényeltem már magyar zenekarokat korábban is, nagyon élveztem a közös munkát. A magyar zenészek kivételesen tehetségesek. Az előadásaikat szenvedéllyel, elszántsággal, odaadással töltik meg.

Milyen feladatok várnak Önre ősszel?
C. P. Jr.: 2000 óta az Orosz Nemzeti Zenekar állandó vendégkarmestere vagyok. A nemzetközi kö­te­le­zett­sé­geimen túl az általam alapított Los Angeles-i Virtuózok debütáló előadásaira vagyok a legbüszkébb. Az együttes célja a zenei nevelés támogatása iskolákban és közösségekben. A 2015/2016-os évad első két előadását szeptemberben és októberben Los Angelesben, Kaliforniában tartjuk.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor