Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Gospelkoncert a város szívében
2015-10. szám

December 14-én Budapesten, a Pesti Vigadó Dísztermében ad koncertet az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb gospelkórusa, a Virginia State Gospel Chorale. A kórusvezetővel, Perry Evansszel beszélgettünk.

A Virginia State Gospel Chorale az 1970-es évek elején alakult. Hogyan jött létre, mi motiválta az alapítókat?
P. E.: Az alapítóknak, Jackie Rufflingnak és Larry Blandnek elképzelése támogatókra talált: egyetemi hallgatókból toboroztak zenészeket és énekeseket, hogy elindítsanak egy gospel kórust, mely széles körben megismerteti a műfajt saját közösségükben és külföldön is.

Mit lehet tudni a kórusotok tagjairól?
P. E.: Az egyetemi hallgatókból és alumni tagokból álló kórusnak 85-100 tagja van. Mindannyian elkötelezettek a vallás és a zene sze­re­te­te iránt.

Egyetemi tanulmányaik után hol helyezkednek el a kórustagok – eset­leg továbbra is fellépnek veletek?
P. E.: A legtöbben a diploma megszerzése utána hazatérnek, nagyrészt más államokba. Előfordul azonban néha, szerencsénkre, hogy néhányan Virginia államban maradnak, így tovább koncerteznek a kórussal.

Országos ismertségeteken nyilván sokat segített, hogy elindultatok az America’s Got Talent című műsorban. A műsor struktúrája Magyarországon is ismert. Nem volt ez egy merész lépés, hisz mégsem a kórusokkal vannak tele a hasonló produkciók?
P. E.: Természetesen nagyon izgatottak voltunk. Keményen dolgoztunk azért, hogy minden egyes al­ka­lom­mal a legjobb produkcióval álljunk színpadra.

A rajongókkal milyen a kapcsolatotok? A Facebook oldalatokon látható, hogy nem kizárólag az Egyesült Államokban kedvelnek benneteket.
P. E.: Folyamatosan tájékoztatjuk őket az aktuális koncertjeinkről, sokat jelent számunkra támogatásuk, és reméljük, hogy büszkék lehetnek ránk az egész világon.
hirdetés

Hogyan zajlik a felkészülésetek egy-egy turnéra? Állandó repertoárral érkeztek egy-egy koncertre, vagy készültök valamilyen különleges meglepetéssel a budapesti nézőközönség számára?
P. E.: Éppen az új dalainkon dolgozunk, amelyek mellett a régi kedvencek is felcsendülnek minden egyes koncerten. Emellett természetesen valami különlegessel is készülünk a budapesti közönségünk számára.

Nem első alkalommal jártok Magyarországon, hiszen például a 2013-as európai turnétok során Debrecenben is felléptetek. Van esetleg valami, ami emlékezetes maradt számotokra Magyarországról?
P. E.: A hallgatóság csodálatos volt Magyarországon. Szívet melengető szeretetet és energiát kaptunk tőlük. Izgatottan várjuk, hogy ismét előttük énekeljünk.



A koncerten kívül milyen programotok lesz most Magyarországon? Van ilyenkor arra lehetőségeteket, hogy megnézzétek a helyi nevezetességeket, mint amilyen például Budapesten a Hősök tere, a Budai Vár vagy éppen a Parlament?
P. E.: Négy koncertünk lesz Magyarországon – Debrecenben, Békéscsabán, Budapesten és Szé­kes­fe­hér­vá­ron –, reméljük, hogy a fellépések mellett lesz időnk megtekinteni néhány történelmi nevezetességet, és megismerkedni kicsit jobban az ország kultúrájával is. Szerencsések vagyunk, hiszen menedzserünk, Jeney Domokos, magyar. Biztosak vagyunk benne, hogy amit csak lehet, megmutat nekünk csodálatos országotokból.

Háromszor koncerteztetek a pápa előtt, ebből kétszer a Vatikán karácsonyi koncertjén, énekeltetek Barack Obamának, felléptetek Whoopi Goldberggel, Diana Ross-szal, Cindy Lauperrel, eredményesen szerepeltetek az elmúlt években több kórusversenyen. Mire vágyhat még ilyen sikerek után a kórus?
P. E.: Az eddig megadatott nagyszerű lehetőségek ellenére sem pihenünk, folytatjuk a kemény munkát. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy kiváló zenét, tökéletes előadást nyújtsunk, amely inspirálóan hat minél több emberre az egész világon. Persze örömmel énekelnénk ismét a pápa előtt a Vatikán karácsonyi koncertjén.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor