Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Polska Jazz a BMC-ben
2015-10. szám / Szepesi Krisztina

Katarzyna Sitko harmadik éve vezeti a budapesti Lengyel Intézetet, és nagy álma vált valóra, amikor létrehozhatta a lengyel jazzmuzsikusokat felvonultató Polska Jazzt a Budapest Music Centerrel együttműködésben. Célja nemcsak a lengyel kultúra bemutatása, de a találkozások, az együttműködések előmozdítása, és az, hogy programjaikkal mai jelenségekre, aktuális ese­mé­nyek­re is reagáljanak.

A Polska Jazz a szíved csücske, amit erőfeszítéseidnek kö­szön­he­tően novemberben harmadszor rendeztek meg.
K. S.: Nem csak nekem köszönhető a fesztivál létrejötte, hiszen a Lengyel Intézet már az én vezetésem előtt is, régóta nagy szerepet vállalt a lengyel jazz-zenészek promóciójában. Azt is fontos el­mon­da­ni, hogy nem biztos, hogy most a harmadik Polska Jazzről be­szél­get­het­nénk, ha a BMC nem épült volna fel, nem hívott volna életre ilyen csodálatos helyszíneket, és nem rendelkezne ilyen fantasztikus szakértői tudással. Velük együtt formáljuk, alakítjuk ezt a fesztivált. Tavaly ősszel például közösen látogattunk el a wroclawi JAZZTOPAD fesztiválra, hogy a showcase-en kiválogassuk a most fellépő együt­te­seket.

Miért a jazz áll a te érdeklődésed középpontjában is?
K. S.: Talán túlzás ezt mondani, de megkockáztatom, hogy a lengyel jazzt egyik nemzeti értékünkként kezeljük azért is, mert nagyon régi hagyományai vannak nálunk a műfajnak. Már az ötvenes években is nagyon elterjedt volt és a kedvencek közé tartozott a jazz, amikor még tiltott műfajként működött Lengyelországban. A hatvanas években robbanás következett be, hiszen az egyre elismertebb lengyel művészek már az Egyesült Államokba is kaptak meghívást. Krzysztof Komeda, az egyik legjelesebb lengyel zeneszerzőnk is ekkor alkotott, aki több Roman Polanski-filmhez is írt zenét. A Rosemary gyermekében elhangzó altatódala világszerte ismert. A lengyel jazz népszerűsége azóta is töretlen. Ez talán a nagyon magas minőségű felsőoktatásnak is köszönhető, ahonnan a kiválóan képzett hallgatók saját útjukat keresve lépnek be a jazzpiacra. Rengeteg jazzklub működik Lengyelországban és fontos fesztiválok frissítik a jazzéletet. Szerencsére ehhez állami oldalról is érkezik támogatás, ennek is köszönhető az, hogy a mi munkánk ilyen látványos Budapesten.

Ahol a lengyel-magyar barátság nevében tárt karokkal fogadják a programjaitokat.
K. S.: Nemcsak az a fontos számunkra, hogy elhozzuk ezeket a művészeket, hanem a találkozások is. Hiszen a tavalyi Polska Jazzen már fellépett egy magyar zenész, Tóth Viktor is Piotr Wojtasik csapatával. Ez egy évek óta tartó együttműködés eredménye, hiszen régóta együtt koncertezik körbe a világot. De Lukács Miklós is készített már Grzegorz Karnassal két közös lemezt a BMC kiadásában. És muszáj megemlítenem Leszek Mozdzer jazz-zongoristát, aki nemrégiben adott szólókoncertet a Zeneakadémián, hiszen neki is köszönhetjük, hogy ma is népszerű ez a műfaj Lengyelországban. Nemcsak kiváló tehetségű művész, de egy igazi celeb, aki telt házas koncerteket ad.
hirdetés

Kiket ismerhet meg a közönség az idei Polska Jazzen november 12–14. között?
K. S.: Az Adam Baldych Imaginary Quartetet mindenképpen szeretném kiemelni, mert a zenekar vezetője egy nagyon fiatalon nemzetközileg elismertté vált zenész, aki azért is különleges, mert hegedűművész, a hegedű pedig talán kevésbé gyakori hangszer a jazzben. A német ACT kiadónak ő az egyik legnagyobb sztárja, ami nem véletlen, hiszen nemcsak zeneileg hihetetlenül élvezhető, de van valami olyan energia a jelenlétében, ami miatt nem tudjuk még a tekintetünket sem elfordítani róla. A nagybőgős Wojtek Mazolewski, a Pink Freud nevű zenekar egyik tagja pedig nagyon jellegzetes karaktere a lengyel jazzéletnek. Ezzel a formációval már többször bemutatkoztak Magyarországon, a legutóbbi fellépésüket a Szigeten a legsikeresebb koncertek közé sorolták. Mazolewski egy másik zenekarral már a BMC-ben is fellépett tavaly. A koncerten a nézők egyszerűen nem tudtak ülve maradni, zenéje óriási energiájával megtáncoltatta a közönséget. A High Definiton Quartet az egyik legkreatívabb fiatal együttes, amelynek az improvizációs képességei magasan kiemelkednek még a lengyel mezőnyből is. Az együttes vezetője és zongoristája, Piotr Orzechowski kiemelkedő tehetségű művész, aki Pianohooligan néven alkot lenyűgöző crossover zenéket a jazz és a kortárs zene, valamint a lengyel népzene elemeiből építkezve.

A november a Lengyel Intézet számára nem „csupán” a jazzről szól.
K. S.: Valóban lesz még egy nagyon fontos eseményünk november 11-én, a lengyel Függetlenség napján, melynek keretében idén a Zeneakadémia nagytermében a Wroclaw Baroque Orchestra ad koncertet Szilasi Alexszel, ami így előfutára is lesz Wroclaw jövő évi Európa kulturális fővárosa címének. A program főleg Chopin lesz, de Rossini- és Beethoven-művek is felcsendülnek. Az év vége pedig Tadeusz Kantor körül forog majd, hiszen bemutatunk egy fotókiállítást Kantor olaszországi munkáiból, a Platán Galériában pedig egy interaktív installáció lesz látható, ami egyik híres happeningjének Tengeri panoráma koncert címmel állít emléket. Ez mai eszközökkel idézi meg azt a Balti-tenger partján játszódó híres happeninget, amelyben a nézők nyugágyakból figyelték, ahogy egy ember a hullámokat vezényli. Itt a tenger hullámait interaktív fényekkel mutatjuk majd meg. Egy képzőművészeti pályázatot is meghirdettünk, melynek mostanában összegezzük az eredményét, hogy ebből is kiállítást készítsünk novemberre.

Ezzel a harmadik igazgatói éved is lezárul. Mi van még, amit szeretnél megvalósítani?
K. S.: Igazából akkor látjuk, hogy mennyire végtelen a gyűjtemény, amiből válogathatunk, amikor belefogunk egy-egy új projektbe. Kimeríthetetlen a vágyaink és álmaink tárháza, ezeket igyekszünk megvalósítani, persze csak fokozatosan, lépésről lépésre haladva előre. Nagyon fontos számunkra az is, hogy reagáljunk az éppen aktuális eseményekre, jelenségekre. Ezért rendeztük meg nemrég az önkormányzatiságról, városi mozgalmakról szóló konferenciánkat is. Úgy gondoljuk, hogy ezek a mozgalmak egyre fontosabb szerepet játszanak Lengyelországban, és kíváncsiak voltunk rá, hogy Magyarországon és más környező országokban is ilyen látványosak-e ezek a jelenségek. Vagyis mindig arrafelé igyekszünk fordulni, ahol az érdekes dolgok történnek.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor