Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Februári dupla a BFZ-vel
2016-01. szám

Két zongoraverseny, két szimfónia, két sztárszólista, két világhírű karmester – a Budapesti Fesztiválzenekarnál az élvezet is dupla lesz februárban. Vadság, drámaiság, boldogság, pátosz és szabadság várja a Müpába látogatókat.

„Az emberi szellem nagyságáról kívántam szimfóniát írni. Az 5. szimfóniában a szabad és boldog embert akartam megénekelni, lovagiasságát és szellemi tisztaságát” – írja Prokofjev 5. szimfóniájáról, amelyet a Budapesti Fesztiválzenekar játszik el a Müpában február 5-én, 6-án és 8-án, Fischer Iván vezényletével. A komponista a II. világháború végéhez közeledve, alig egy hónap alatt írta meg ezt a művet 1944-ben, a háborús borzalmak ellenpontjaként – nem véletlen, hogy hangvétele a világ aktuális helyzetére reflektálva komoly, emelkedett és érzelmes. A szimfónia azóta is Prokofjev egyik legnépszerűbb darabja.

Hozzá társul Brahms démoni és szenvedélyes I. zongoraversenye, amelyet a görög zongoraművész, Dimitris Sgouros játszik majd. Bár a mű szokatlansága miatt a bemutatójakor megbukott, néhány év múlva már a szerző maga is örülhetett a darab növekvő sikerének.
A koncert egy olyan opera nyitányával kezdődik, amely már az 1820-as bemutatójakor gigantikus siker volt. Carl Maria von Weber A bűvös vadászának első előadása a zenetörténet egyik legjelentősebb eseménye volt: a színház már órákkal az előadás előtt zsúfolásig megtelt, a nézőtéren pedig ott ült E. T. A. Hoffmann, Mendelssohn és Heinrich Heine is. Az opera és annak nyitányának lehengerlő hatása azóta is töretlen.

Február végén újabb szimfónia és zongoraverseny kerül terítékre a Fesztiválzenekar orosz műsorán, amelyhez Nyikolaj Luganszkij személyében orosz szólistát kért fel a karmester, Takács-Nagy Gábor. A hangverseny felütéseként Sosztakovics Hamlet-szvitjét is hallhatja a közönség, amely Kozincev filmtörténeti jelentőségű Hamletjének zenéjéből született.
hirdetés

Luganszkij Prokofjev vad és drámai 2. zongoraversenyét játssza, amely bemutatójakor teljesen megosz­to­tta a közönséget. Volt, aki felháborodva hagyta ott a koncerttermet, mások zseniálisnak nevezték, elképesztő temperamentumát és eredetiségét magasztalták. Írtak és mondtak erről a zongoraversenyről azóta is sok mindent: egyesek szerint „vadállati”, mások szerint Prokofjev zenéjéből „bűz árad” – most itt a lehetőség, hogy mindenki maga döntse el, melyik oldalra áll.

Az orosz csomag másik fontos darabja a koncerten Csajkovszkij 2. szimfóniája lesz, amit hallgatva a zeneszerző le sem tagadhatná, hogy rajongott az orosz népzenéért. A szimfónia teljes egészében népdalokból építkezik, ezért kapta utólag a „kisorosz”, illetve „ukrán” jelzőt.

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
02. 05., 06., 08. és 02. 25., 26., 28.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor