Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Gyönyörű dalok, szívből, szeretettel
2016-12. szám / Pavlovics Ágota

Van egy magyar kórus, amely olyan színvonalon énekel bizánci imádságokat, himnuszokat, hogy a legrangosabb ortodox egyházzenei fesztiválról elhozta az első díjat. A Szent Efrém szír diakó-
nus nevét viselő férfikar életre hívója, karmestere és művészeti vezetője Bubnó Tamás, vele beszélgettünk.

Hogy talált rá a bizánci liturgia zenéjére, a férfikari művek gyönyörű vi­lá­gára?
B. T.: Görögkatolikus lelkész édesapa és zenetanár édesanya gye­re­ke­ként hamar megismerkedtem a bizánci liturgiák zenéjével. Fiatalon bejártam a Kárpát-medence keleti felét, mert érdekelt a jól ismert dal­la­mok eredete. Sok értékes dologra akadtam, ilyen volt például Boksay János görögkatolikus pap Huszton írt férfikari művének kottája. Az 1921-ben keletkezett mű Aranyszájú Szent János liturgiáját dolgozta fel, megmutattam a kottát a Hungarotonban Hollós Máténak, aki azt mondta, vedd fel! Rendben, mondtam, de ez férfikarra íródott. Akkor férfikarral vedd föl, hangzott a válasz. Így indult a Szent Efrém Férfikar története, a barátaimból és énekes társaimból kórust alakítottam, és felvettük Boksay János liturgiáját. A felvétel sikert aratott, mi pedig azt gondoltuk, érdemes együtt maradnunk. A lemez 2004-ben jelent meg, két évvel később pedig már Lengyel­or­szágban is koncerteztünk, ahol megnyertük az egyik jelentős szláv ortodox versenyt. A Haj­nów­ka Fesz­ti­vált 35 éve rendezik meg a kelet-lengyelországi Bialystokban, amelynek környékén körülbelül egymillió ortodox él. A korábbi győzteseket újra meg szokták hívni, 2003-ban második, idén pedig harmadikok lettünk. Mi voltunk az első nem szláv együttes, amely megnyerte ezt a versenyt.

Mit kell tudnunk a kórus névadójáról?
B. T.: A szír Szent Efrém ragyogó személyiség volt, sok legenda maradt fenn róla. Kiváló szónok, dia­kó­nus, himnuszköltő és tanító volt. Szent Efrémet a nyugati és a keleti egyház is szentként tiszteli.

Immár hagyomány az évente megrendezésre kerülő Orientale Lumen (Kelet világossága) koncertsorozatuk, mi minden kerül az idei bérletbe?
B. T.: Orientale Lumen bérletünk a görögkeleti vallású közösség legnagyobb ünnepeihez (karácsony – január 7., húsvét – április 22., pünkösd – június 12.) kötődik. A sorozat első koncertjével január 7-én ünnepeljük 15. születésnapunkat is. Erre az estre visszahívjuk korábbi tagjainkat is, negyvenen leszünk a színpadon, és persze az alkalomból adódik, hogy a Szent István-bazilikában karácsonyi témákat fogunk énekelni. A jubileumi év koncertjei Afrika, Ázsia és Európa szakrális zenei hagyományaiból, a szláv zenei világ és a Kárpát-medence zenei tradícióiból is merítenek. A januári koncerten vendégünk lesz Sipos Mihály, a Muzsikás együttes primáriusa, akivel detektíveset játszunk, megpróbáljuk kinyomozni, melyik dal honnan jött, és hova ment át. A fényes hét szombatján a Tbilisziből érkező Iberi Férfikar énekel a gyönyörű grúz többszólamúságot megmutató darabokat Buba Murghulia vezetésével. A pünkösdi koncert vendégei pedig a velünk immár 10 éve éneklő Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs lesznek.
hirdetés

Önök gyakran énekelnek muzulmán országokban is, hogy kaptak meghívást?
B. T.: Néhány évvel ezelőtt is­mer­ked­tünk meg a csodálatos hangú libanoni énekesnővel, Abeer Nehmével, és többször felléptünk vele közel-keleti országokban. Ő maronita keresztény, neki köszönhetően ismerkedtünk meg az ősi szír zenével, amit öröm énekelni. Nagy várakozással nézünk márciusi libanoni turnénk elé, Bejrútba is Abeer Nehme hívott meg bennünket.

Milyen a közel-keleti országok közönsége, hogy fogadják a koncertjeiket?
B. T.: Sem Marokkóban, sem Dubaiban, sem az emirátusokban nem volt olyan érzésünk, hogy ide­gen­ked­né­nek tőlünk. Érdekes látvány, ahogy a koncertjeinket az első sorban kereveteken elnyúlva hallgatják a sejkek és nagyvezérek. A közel-keleti országokban is él jelentős számú keresztény népesség, ők is érdeklődéssel fogadták szerepléseinket. A muszlim és keresztény közönség tisztában van vele, hogy néhány arab dal mellett ortodox egyházzenei műveket is fog hallani, de úgy látjuk, szeretik a műsort, mert többször visszahívtak bennünket. Meggyőződésem, mindegy, hogy muszlim szúfi ének, gregorián dallam vagy bizánci az ének, ha benne van az Isten felé odafordulás igénye.

Repertoárjuk széles, a bizánci zene mellett fontos szerepe van a népzenének és Bartók Béla műveinek is.
B. T.: Szokolay Dongó Balázzsal készítettük a Bartók & folk című lemezünket, amelyen a mester kevéssé ismert műveit a saját népzenei környezetükben mutatjuk be. Bartóknak nagy szerepe van benne, hogy sok koncertre és fesztiválra kaptunk meghívást, és olyan kiváló társakkal léphettünk föl, mint az Amadinda és a Muzsikás együttes, Rost Andrea, az Optina Pustyn Szentpétervárról vagy a King’s Singers. Még egy pillanatig a lemezeinknél maradva, elkészült egy hatvanperces CD-nk, aminek anyagát az elmúlt 2 év legjobb Orientale Lumen koncertjeiből válogattuk, mások mellett hallhatók rajta orosz együttesek és szólisták, valamint Abeer Nehme tradicionális közel-keleti és szír dalai.

A felsoroltakon kívül hol hallhatjuk még önöket?
B. T.: Négy évvel ezelőtt főiskolai barátom, Gőz László azzal keresett meg, hogy szeretne a Budapest Music Centerbe karácsony és szilveszter között valami különleges kulturális programot. Így született meg a városok, városrészek köré épülő háromnapos fesztiválunk. Az első a Notre-Dame volt, a második a Westminster, a harmadik Róma, idén december 28–30. között pedig New York áll a középpontban. Az első este David Lang A kis gyufaárus lány passiója és Leonard Bernstein Chichesteri zsoltárok című műve lesz műsoron. A második estén megidézzük azoknak a muzsikusoknak, zeneszerzőknek a szellemét – Dvoráktól és Sztravinszkijtól Bartókon és Gershwinen át Steve Reichig –, akiknek az életében fontos szerepet játszott a Nagy Alma. A BMC koncerttermében 2016 utolsó előtti napján ringbe szállnak New York legjobb zenészei, bemutatják programjukat, és a produkcióikról pontozóbírók fognak dönteni.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor