Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Imponálnak káprázatos mutatványokkal
2017-11. szám / Pavlovics Ágota

A cím a Swing à la Django együttes Liliom című dalának klipjében szereplő mondat kissé elferdített változata. A sokoldalú és kimagaslóan tehetséges zenészekből álló, itthon és külföldön
óriási sikereket arató Swing à la Djangóhoz remekül passzol. Az egyedi stílusban játszó zenekar a francia manouche swing és sanzon, a tangó és a jazz világát autentikus magyar zenével és cimbalommal gyúrta egybe. Bizsergető zenéjük neve: hungarian django swing. Az együttes vezetőjével, a nagybőgősként számos formációban muzsikáló Lombos Pállal a Zeneakadémián, próba után találkoztunk.

„A nagybőgős ismeri saját határait, elfogadta a neki jutott szerepet, de megőrzi a vágyát, miszerint egyszer nagyot ordít a zenekari árokban, s akkor, ha csak egyetlen másodpercre is, végre mindenki egyedül őrá figyel majd.” Az idézetben szereplő ordítás helyett ön alaposan ki­tá­gí­tot­ta a hangszere adta határokat.
L. P.: Szerencsém van, nekem megadatott, hogy kiélhessem a zenei vágyaimat. Most a Budafoki Dohnányi Zenekarral, Bogányi Tibor kar­mes­ter­rel próbáltunk az esti koncertre, amelynek műsora Wolf Péter, Kabalevszkij és Bruckner műveiből áll, és a Swing à la Django együt­tes is több műfajban ad megszólalási lehetőséget számomra.

Hogy foglalná össze azt a nagyon jó hangulatú zenei ötvözetet, ame­lyet a Swing à la Django játszik?
L. P.: Koncertjeiken Django Reinhardt, a belga származású, műfajteremtő gipsy-jazz gitáros művei és saját szerzeményeink segítségével idézzük fel a 30-as, 40-es évek hangulatát. Megmutatjuk, milyen volt ez a zene anno, és azt is, hogy mi hogyan játsszuk. A mi zenénk gyorsabb, mint Django idején volt, a hangszerelés is más. Több formációban játszunk, van, amikor a héttagú zenekar együtt lép fel, máskor 4-5 tag ad koncertet, és van igazi ritkaságnak számító megszólalásunk is. Három éve áthangszereltük a számainkat big band felállásra. A Django-stílust itthon senki nem játssza ilyen zenekari felállásban, és külföldön sem szokás. A big band 2015 januárjában mutatkozott be a Müpa nagytermében. A formáció tagjai a Swing à la Django zenekaron kívül a Budapest Saxophone Quartet, a Corpus Harsona Quartet és a Budafoki Dohnányi Zenekar trombita szólama volt.

December utolsó napján a Pesti Vigadó pazar Dísztermében Micheller Myrtill énekesnővel lépnek fel. Milyen estre készülnek?
L. P.: December 31-én kétórás szilveszteri swing műsort adunk a Pesti Vigadóban, az ország legjobb swing és jazz énekesnőjével, Micheller Myrtill-lel. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy vele mu­zsi­kál­ha­tunk. Myrtill fantasztikusan énekel franciául, varázslatot hoz a zenébe, a közönségnek éppen úgy, mind nekünk, zenészeknek. Olyan mikroklímát teremt, amilyet kevesen képesek. Igazi zenei varázsló. A jazz standardeket Myrtill választotta, tehát olyanok lesznek a nóták, amelyekben tökéletesen jól érzi magát. Háromnegyed órát fogunk együtt zenélni, a következő háromnegyedórában pedig új felfedezettünk, David Margan lép velünk színpadra. Róla Magyarországon viszonylag kevesen tudnak, Angliában jóval ismertebb jellegzetes Elvis Presley hangjáról. Vele popdalokat – Elton John, Billy Idol – fogunk francia manouche swing stílusban játszani. Ezen az esten két zenei világot fogunk megidézni: a francia manouche swing és a pop világát.

Fergeteges sikert arattak januárban a szintén a Pesti Vigadóban megrendezett Aranybálon, lesz folytatás?
L. P.: A Budafoki Dohnányi Zenekar és a Klasszik Rádió által szervezett Aranybál számára tökéletes helyszín a Pesti Vigadó. A szervezők célja, hogy az aranykorként is emlegetett reformkort igényes klasszikus zenei koncerttel, illetve táncos programmal idézzék fel. Januárban éjféltől kettőig játszottunk, és a 2018. januári bálra is kaptunk meghívást.
hirdetés


Hamarosan a magyar közönség is láthatja a Django Reinhardt életét feldolgozó Django című filmet, amelyet júliusban a Budapesti Nyári Fesztiválon egyszer már vetítettek.
L. P.: A film a roma holokauszt történetét érinti a cigányzenész, Django Reinhardt sorsán keresztül. Nagy öröm számunkra is, hogy a filmben Django feleségét Palya Bea alakítja. A film vetítése utáni napon immár hagyományosan koncertet adtunk a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Úgy is fogalmazhatok, hogy megvalósult egy álmom, mert össze tudtuk hozni, hogy egy színpadon muzsikáljon Stochelo Rosenberg, a világ egyik legjobb manouche gitárosa és Roby Lakatos, a klasszikus, jazz- és cigányzene páratlan tehetségű hegedűművésze, valamint a Swing à la Django. Roby Lakatossal zenélni nem mindennapi élmény, Stochelo Rosenberg pedig, aki szintén Django Reinhardt zenei világából merít, és a Django című film zenéjét jegyzi zeneszerzőként, hihetetlenül érzékeny muzsikus.

Bár sokan temetik a lemezkiadást, mégis megkérdezem, fognak kiadni lemezt a közeljövőben?
L. P.: Az internetes letöltések korában nem sok értelmét látjuk a lemezkiadásnak, mégis van több tervünk. December közepén kijövünk egy lemezzel, amelyen régi barátom, Szirtes Edina Mókus is velünk muzsikál. A lemezen Kökény Attila és mások is énekelnek, és a Talamba Ütőegyüttessel is készítünk közös lemezt.

Pesti Vigadó
12. 31., 19.30h

Dióhéj
A Swing à la Django zenekar Prima Primissima- és Artisjus-díjas zenészeit olyan neves együttesek tagjaként ismerhettük meg, mint a Besh o droM, a Budapest Klezmer Band vagy a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az együttes tagjai: Csurkulya József (cimbalom), Dani János (jazzgitár), Gazda Bence (hegedű), Gera Gábor (harmonika), Lombos Pál (nagybőgő), Nagy Zsolt (dob), Seres Vilmos (klarinét). A zenekar rendszeresen ad hangszerbemutató, zenenépszerűsítő koncerteket gyerekeknek. A következő turné tavasszal Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Hajdú-Bihar megyében lesz, a koncerteknek köszönhetően 10-15 ezer gyerekkel fognak találkozni.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor