Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Minden korosztály szívesen jár hozzánk
2018-04. szám / Bóta Gábor

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, rendezője, színésze azt mondja, hogy az idősebb nézőik elfogadják az újszerű rendezéseket, de egyre több fiatal jár hozzájuk. Főleg Arany Jánosról, de Petőfi Sándorról is szóló darabot mutatnak be az évad végén. Gyakran hívják a teátrumot külföldi
vendégszereplésre, most éppen Kolozsvárra és Kínába készülnek. Májusban pedig a Vígben tartják az Európai Színházi Unió közgyűlését.

Azt mondtad, hogy a színház februári látogatottsága 100% fölött volt.
E. E.: Igen, minden játszóhelyünkön, a Vígben, a Pestiben és a Házi Színpadon is az átlagos látogatottság 100% fölött van. A színház történetében az, hogy minden játszóhely 100% fölött teljesít, még nem fordult elő. Ez igen nagy öröm, és jól mutatja, hogy nézőink mennyire szeretnek bennünket. Minden korosztály szívesen jár hozzánk, de az is jól látszik, hogy a közönségünk megfiatalodott. Ez azt jelenti, hogy az idősebb nézőink elfogadják az újszerű rendezéseket, de úgy is ér­ten­dő, hogy egyre több fiatal jár hozzánk.

Volt is egy felmérés, ami szerint nőtt a színházba járók száma – és miközben gyakran beszéltünk arról, hogy elöregszik a közönség –, meglepő módon a fiataloké.
E. E.: Ez egy nagy színház esetében, ahol esténként a három játszóhelyünkön összesen 1700-1800 em­bert kell leültetni, hatványozottan igaz, hozzánk az átlagosnál is több fiatal jön. Az, hogy minden este ilyen telt házakkal játszunk, csodálatos dolog.

Például a Háború és békén ugyanannyi fiatal ül, mint A Pál utcai fiúkon?
E. E.: Igen, vagy akár a Hamleten is. A Háború és békén is sok a fiatal, de a Hamletet, a világirodalom egyik legfontosabb alkotását minden közönségréteg szereti. Ahogy a Szentivánéji álmot is.

Régóta nagy vágyad volt, hogy a Hamletet megrendezd, ráadásul még soha korábban nem mutatták be a Vígben. Szerintem meglehetősen érdekes előadás, de vitát váltott ki.
E. E.: Vitát a kritikusok között váltott ki. Egy ezer férőhelyes színházban most lesz a harmincadik előadás. A főpróbákkal együtt több mint harminckétezer ember látta. A nézők között ezek szerint nem váltott ki vitát. Számomra az a lényeges, hogy a közönségünk, a fiatalok szeressék és ismerjék ezt a darabot.

Talán az izgatott benne a leginkább, hogy azonos korosztályú fiatalok elindulnak, és egészen másfelé ve­zet az életútjuk.
E. E.: Igen, hét fiatal iskolatárs életét meséltem el a Hamlet előadásában: Hamlet, Rosencrantz, Guil­den­stern, Fortinbras, Horatio, Ophelia és Laertés sorsa összefonódik, ahogyan az életben is, hiszen ifj. Vid­nyán­szky Attila korábbi osztálytársai, Csapó Attila és Zoltán Áron játszanak az előadásban. A fiatalokat külföldre küldik tanulni, egyszerre lépnek ki az életbe, de a sajátjuk mellett apáik sorsát is magukkal cipelik. Én régóta foglalkozom már a darabbal, és mindig is egy olyan fiatal Hamletet képzeltem el, mint Attila, akinek a szíve és a lelke is a helyén van. Kitartóan próbált, nagyon szerettem vele dolgozni.

Már eddig is igencsak foglalkoztatott Shakespeare, jó néhány darabját színpadra állítottad, és sok mű­vé­ben játszottál.
E. E.: Nagyon szeretem Shakespeare-t, sok darabját rendeztem, és sokban is szerepeltem. Eljátszottam Lady Macbethet, Lady Annát, Cordeliát a Bohóccal együtt, Rosalindát, Violát, Kleopátrát. Jelenleg Er­zsé­be­tet játszom a III. Richárdban és Puckot a Szentivánéji álomban. A Sok hűhó semmiért-et, a Víz­ke­resz­tet, az Antonius és Kleopátrát és a Tévedések vígjátékát kétszer is megrendeztem itthon és külföldön, az Ahogy tetszik-kel pedig Pozsonyban elnyertem a szlovák Kritikusok Díját. Igazgatóként a Vígszínházban először az Othellóval nyitottam, aztán megrendeztem a Rómeó és Júliát is. Számomra a Hamlet a világ legcsodálatosabb műve, nekem ez „a darab”. Nagyszerű munkatársaim voltak, akikkel ideálisan, fá­rad­ha­tat­la­nul dolgoztunk a darabon. Forgách Andrással és Vörös Róberttel újra átrágtuk magunkat az angol szövegen, és Andrásnak köszönhetem, hogy ilyen kitűnő, jól játszható lett a végeredmény. Nagy örömömre Antal Csaba díszlettervező elismerésben részesült az előadás látványvilágáért. Pusztai Judit egy nagy­sze­rű fiatal jelmeztervező, sok szép munkáját lehet még látni emellett a Vígszínházban. Hozzájuk még jöttek a kiváló színészek, köztük Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő és Fesztbaum Béla, úgyhogy ez egy nagyon jó munka volt, és örülök, hogy ilyen nagy sikere van.

Kiemelkedő produkciónak gondolom ebben az évadban a Mondjad, Atikám! címűt, amit Vecsei H. Miklós írt, rendezett és játszik is. Nem versekből álló József Attila-est ez, hanem darab a költő életéről, amiben elhangzanak versrészletek is. Eredetileg a Házi Színpadon mutattátok be, majd átkerült a Pesti Színházba, és nagy szó, hogy ott is megállja a helyét.
E. E.: Természetesen nem akarom Miklóstól elvenni ezt a dicsőséget, hiszen az előadás mindannyiunk örömére hatalmas siker, de azért már a Toldi előadása Csőre Gáborral is bizonyította azt, ha egy komoly irodalmi művet nagyon hitelesen tolmácsol valaki, szeretik a nézők.
hirdetés

A Toldi esetében kimondottan Arany János szövegei hangzanak el, a Mondjad, Atikám!-ban pedig nem csupán József Attila-verseket hallunk.
E. E.: Igen, Miklós nagyon különleges színházi ember, akin egyértelműen látszik, hogy színész, író, költő, irodalmár, és a József Attila-estje felejthetetlen. Amikor látjuk az előadást, akkor döbbenünk rá, hogy úristen, József Attila ennyire gyerek, ilyen fiatal volt, és mégis milyen csodálatos verseket írt?! Ez nagyon-nagyon megrázó. Ez egy rendkívüli színházi este, ami Miklóstól az, és ez igen jó dolog. Nem véletlen, hogy most bemutatjuk a főleg Arany Jánosról, de Petőfiről is szóló darabját is, aminek létrejöttében nyilván ifj. Vidnyánszky Attilának is része van.

Az igaz, hogy a most bemutatandó Arany János-produkció nem is volt benne a már elkészült mű­sor­terv­ben, csak láttad Debrecenben az ebből a darabból létrehozott előadást, és azt mondtad, hogy ezt feltétlenül látnia kell a budapesti közönségnek is?
E. E.: Igen. Annyira különleges szövetű a darab, szellemes, a magyar irodalom két különleges alakját, Aranyt és Petőfit láthatjuk két fiatalember szemüvegén keresztül. Miklós szövege Attila rendezésében egy olyan különleges estét ad majd, amely minden korosztály számára érdekes.

Külföldre mentek valahová vendégszerepelni?
E. E.: Megyünk Kínába a Háború és béke előadásával, egy nemzetközi fesztiválra hívtak meg bennünket Harbinba. 2016 novemberében már voltunk Kínában egy másik fesztiválon.

Nádas Péter Találkozás című darabjával.
E. E.: Igen, Guangzhouban vendégszerepeltünk. Sok fesztiválmeghívást kapunk, az elmúlt években, igaz­ga­tá­som alatt voltunk Szöulban, most megyünk Harbinba, jártunk Szentpéterváron, Tel-Avivban, Reimsben, Prágában, Pozsonyban, Plzenben, Kolozsvárott, és megyünk Stuttgartba is, igen sokat utazunk. Prózai társulat esetében ez ma már ritkaság, nagy elismerésnek számít.

Kolozsvárra is rendszeresen szoktatok menni, ahogy a Kolozsvári Állami Magyar Színház is jön hozzátok.
E. E.: Az meglehetősen jó érzés, hogy csupa olyan kapcsolatunk van, így a kolozsvári is, ami számukra és számunkra is nagyon fontos. A kolozsvári színházba megyünk A Pál utcai fiúkkal, játsszuk a Találkozást is, mert Nádas Péter-bemutató még nem volt Kolozsváron. Előadjuk Dragomán György darabját is, a Máglyát, melyet Armin Petras, az egyik legkiemelkedőbb német színházi alkotó rendezett. Ko­lozs­vá­ron még ott lesz Vecsei H. Miklós József Attila-estje is. Vendégjátékok esetében számunkra a legnagyobb nehézség az egyeztetés, a logisztika, az, hogy amikor kint van a társulat egy része, akkor itthon is tudjunk játszani. De mindent megteszünk, hiszen a kolozsvári közönség számunkra nagyon fontos.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház mivel jön májusban a Vígbe?
E. E.: A Vígszínház nagyszínpadára Ibsen Rosmersholm című darabjával jönnek május 22-én. Az előadást UNITER-díjra jelölték és a Pécsi Országos Színházi Találkozóra is meghívták a produkciót. Lényeges tudni, hogy az előadás este 6 órakor kezdődik – nehogy későn érkezzen valaki. A Pesti Színházban az Aki elzárja az éjszakát című produkció lesz látható május 21-én 7 órakor. A kolozsvári vendégjáték után befejezzük az évadot, és még elmegyünk Kínába. Aztán, ha visszajövünk onnan, én utazom is vissza Kolozsvárra, mert elkezdem rendezni Wedekind darabját, a Lulut.

Még ebben az évadban itt lesz nálatok az Európai Színházi Unió konferenciája.
E. E.: Igen, Európa legnagyobb és legnevesebb színházainak képviselőit, világhírű színházi szakembereket köszönthetünk majd Budapesten, hiszen az Európai Színházi Unió korábbi döntése értelmében az UTE májusi rendes közgyűlésének a Vígszínház ad otthont 2018-ban. A közgyűlésen Michal Docekal köszönti majd hivatalosan is a jelen lévő tagszínházak képviselőit, a milánói Piccolo Teatro mellett többek között a bukaresti Bulandra Színház, a moszkvai Maly Theatre, a Schauspiel Stuttgart, a Teatro di Roma és a bécsi Volkstheater vezetőit. Jó érzés, hogy megmutathatjuk nekik Budapestet, és büszkélkedhetünk a Víg­szín­házzal.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor