Tosca és Téli rege a Royal Opera House-ból, Requiem Pavarottival
2018. február 16. /

A londoni Covent Gardenben működő Royal Opera House februárban két előadását is közvetíti világszerte a mozivásznakra, ahol élő műholdas közvetítésben, a londoni előadással egy időben láthatók a produkciók. Február 7-én Puccini operába öltöztetett detektívtörténete, a drámai és
szenvedéllyel teli Tosca elevenedik meg a vásznon, amely egyike a legnagyobb operaélményeknek. Dan Ettinger karmesteri pálcája alatt olyan operacsillagok szólalnak meg, mint Adrianne Pieczonka, Joseph Calleja vagy Gerald Finley.
Február 28-án egy ritkán színre vitt balettprodukciót láthat a közönség, a Téli rege című művet. Shakespeare szeretetről és veszteségről szóló kései darabja szépséges táncdrámává szelídül Christopher Wheeldon, a Royal Ballet művészeti vezetőjének balettadaptációjában, amelyhez Joby Talbot írt zenét. 2014-es ősbemutatója óta a kritikusok és a nagy­kö­zön­ség egyaránt elismerte intelligens, kivételes, érzelmekben gaz­dag koreográfiájáért a produkciót, ma már tömegek tartják egyfajta mo­dern balettklasszikusnak.
A Royal Opera House előadásai Budapesten a Pesti Vigadóban élő­ben, a Puskin Moziban felvételről láthatók, emellett a szolnoki Tisza­pART Mozi, a kecskeméti Otthon Mozi, a szegedi Belvárosi Mozi, a pécsi Uránia Mozi, a debreceni Apolló Mozi és a veszprémi Hangvilla Rendezvényközpont ad otthont a vetítéseknek. Az évad további részében Bizet Carmenje és Verdi Macbethje is műsorra kerül.
A februári komolyzenei moziprogramok között egy igazi kuriózum is helyet kapott: Verdi Requiemjének mozi minőségben felújított 1967-es (!) felvétele a milánói Scalából. A koncertet Arturo Toscanini halálának tízedik évfordulójának alkalmából rendezték meg Herbert von Karajan vezetésével és a kor legnevesebb énekeseinek közreműködésével. Az ifjú Luciano Pavarotti mellett Leontyne Price, Fiorenza Cossotto, Nikolaj Grauroc látható a felvételen, amelyet Henri-Georges Clouzot, a klasszikus film noirok francia mestere 35 mm-es filmszalagra rögzített.