A gömbfejűek és a csúcsfejűek
2018. május 17. /

A földbérlők nem tudnak bérleti díjat fizetni, lázadoznak. Egy háború jól jönne, de előbb le kel­le­ne törni a lázadókat. Az államtanácsos felhívja az Alkirály figyelmét Iberinre, aki sajátos ideológiájával megoldhatná a problémát. Azt hirdeti, hogy Yahoo országában kétféle ember él:

csuhok és csihek, vagyis gömb- és csúcsfejűek. És minden baj for­rá­sai a gaz csihek. Az Alkirály, nem túl meggyőző ellenkezés után – mert ő nagyon is tudja, miféle embernek és eszméknek engedi át alatt­va­lóit –, lelép. A piszkos munkát pedig elvégzi Iberin. Mire az emberek rájönnek, hogy a csihüldözéstől nem lesz jobb életük, a lázadást leverik. Az Alkirály visszajön, itt-ott kiigazítja Iberin goromba intézkedéseit: beszünteti a gazdag csih elleni bírósági eljárást. Azok a bérlők, akik azt hitték, hasznot húzhatnak a zavaros helyzetből, még kiszolgáltatottabbak lesznek. Most már jöhet a háború.
Bertolt Brecht darabját Zsótér Sándor viszi színre Udvaros Dorottya, Farkas Dénes, Kristán Attila, Söptei Andrea, Trokán Nóra m. v., Voith Ági m. v. főszereplésével.

Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad
Bemutató: 05. 24., 19h