„A táncművészet a legjobb immunerősítő”
2018. június 27. / Pavlovics Ágota

Idén 14. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek országos seregszemléjét, a Magyar Táncfesztivált. 2018. június 18-24. között a professzionális társulatoknak
a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpada, az alternatív előadásoknak pedig a Kisfaludy Terem ad otthont. A legkisebbeket a IV. Gyermek Táncfesztivál előadásai várják. Kiss Jánossal, a Győri Balett igazgatójával be­szél­get­tünk.

Április 29-én, a klasszikus balett óriása Jean-Georges Noverre szü­le­tés­nap­ján díjátadóval ünnepelt a táncszakma. Az évad legjobb alkotója címet Bozsik Yvette mellett Velekei László táncművész, koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője kapta, amihez szívből gratulálok. Hamarosan láthatja a fővárosi közönség Velekei László legújabb koreográfiáját, a PianoPlays című produkciót. Mi lesz a témája?
K. J.: Május 18-án lesz a Müpában a premierje a PianoPlays – Etűdök Liszt és Wagner műveire című darabnak, melynek koreográfusa Ve­le­kei László. Ezúttal örök, mindannyiunk által ismert témát, a szerelmet választotta műve megalkotásához. Az etűdökből felépülő produkció a szerelem különféle arcait mutatja meg. A darabot a Győri Balett vezető táncosai adják elő, hozzájuk társul Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki az őt annyira jellemző, magával ragadó játékkal tolmácsolja Liszt Ferenc és Richard Wagner zongoraműveit. Győrben egy hónappal a Müpa bemutató után, június 18-án lesz a premier, amely egyben a 14. Magyar Táncfesztivál nyitó előadása lesz.

A ma Győrbe látogató nem találja nyomát a valamikori iparvárosnak, ha a városba látogat, pezsgő kulturális élet kellős közepébe csöppen.
K. J.: Győr a tánc fővárosa, ahol a Magyar Táncfesztivál idején találkozót adnak egymásnak a magyar és a közép-európai táncművészeti élet legjobb képviselői. Egy helyen mutatkoznak be az elképesztően színes magyar táncélet produkciói. Győr a kultúra kiemelkedő városa, sikeresen pályázott az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím első fordulójában, Veszprém és Debrecen mellett ott van a várományosok szűkebb körében.

Hogy áll össze a Táncfesztivál programja? Ki dönt a meghívásokról?
K. J.: Boldog vagyok, hogy a Fesztivál évről évre népszerűbb, óriási az érdeklődés, egyre több a jelentkező határon belülről és túlról is. Minden jelentkezőt sajnos nem tudunk fogadni, a legjobbakat válogatjuk ki, a legérdekesebb előadásokat hívjuk meg. Nagyon szigorú a válogatás, aminek egyik fontos szempontja, hogy új legyen, amit látni fogunk. Én döntök a meghívottak névsoráról, és szívből örülök annak, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a néptánckultúra iránt, és egyre több néptáncegyüttes jelentkezik. Idén például az Udvarhely Néptáncműhely és a Hargita Székely Népi Együttes is vendégünk lesz. Figyelemre méltó újdonság a kortárs Pirók Zsófia darabja, melynek címe Én, Sally, táncolunk, amit a Kisfaludy Teremben fogunk bemutatni. Szintén különleges programnak ígérkezik a Madách Színház táncegyüttesének műsora. Sokat hallunk a színház táncegyütteséről, akik emelik az előadások fényét, de önálló táncesttel nem jelentkeztek még. Most Győrben fogják bemutatni a Shakespeare ihlette, Ahogy nekünk tetszik című produkciójukat. Fontosnak tartom elmondani, hogy valójában két fesztiválunk lesz, mert a XIV. Magyar Táncfesztivállal párhuzamosan megrendezzük a IV. Gyermek Táncfesztivált is. Június 20-tól a PR-Evolution Dance Company, a Pécsi Balett és a Bozsik Yvette Társulat, valamint a már említett Hargita Székely Népi Együttes mutat be produkciókat a legkisebbeknek.

Vagyis, ahogy megszoktuk, táncra perdül a város, kicsiktől a felnőttekig mindenki számára terveznek előa­dá­so­kat és programokat.
K. J.: Így van, és ezt az érzést legjobban a Csíkszentmihályi Mihály által megfogalmazott „áramlás” szó írja le. Mindannyian inspiráljuk egymást, tanulunk egymástól, az előadásaink mellett a közösségi tereken, így a Színház előtti szabadtéren ingyenes koncertek, táncelőadások, táncházak lesznek, és ahogy már a fesztiválra érkezők és a győriek megszokhatták, akinek kedve szottyan, már pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy ők sokan vannak, táncolni tanulhat. Június 23-án Európai Gálaestünk címe is az Áramlás címet viseli.

Az őszi szezon első bemutatójáról is ejtsünk szót.
K. J.: Mindig fontosnak tartottuk, hogy jelentős történelmi események mentén is készüljenek előadásaink, hiszen nagy a felelősségünk a közönségünkkel szemben, gondolkodtatnunk, tanítanunk is kell. Ezúttal az I. világháború témáját tettük a fókuszba. November 10-én lesz annak a két felvonásos, költői táncműnek a bemutatója, melynek címe Black to Say Silence – Sötét, csönd. A Győri Balett produkciójának ko­reo­grá­fu­sa a fantasztikus Ángel Rodriguez, a zene Fernando Lázaro munkája. Az előadást november 21-én Budapesten a Müpában is be fogjuk mutatni.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban mivel invitálná a Fesztiválra az érdeklődőket?
K. J.: Meggyőződésem, hogy a táncművészet a legjobb immunerősítő. Egészséges dolog táncolni, tánce­lőa­dásokat nézni. Felszabadítja a lelkeket. Jöjjenek el hozzánk és győződjenek meg minderről sze­mé­lye­sen! Szeretettel várjuk önöket!