50 Gyémánt-portré
2018. július 16. /

Gyémánt László festőművész 50 portréját bemutató album jelent meg a napokban. Ajánlásként a kötet szerkesztőjének, Kárpáti Tamásnak a bevezetőjéből idézünk.
„Száz festménynek… ötven a fele. Akkor a lényeggel meg is volnánk. E röpke bevezető teljesítette küldetését, tömören össze lett foglalva már az első mondatban, hogy tartalmilag mit rejt magában ez az album. Kicsit bővebben, s immár prózában: ötven Gyémánt László-festményt, többségében színészportrékat, de szerepel köztük Oscar-díjas filmrendező, Nobel-díjas író, tévériporter vagy a leghíresebb magyar, az Aranycsapat kapitánya is.


Gyémánttal még a múlt ezredből, az „őrült beszéd, de nincs benne rendszer-változás” éveiből ismerjük egymást. (…) Amikor az ezredfordulón fejembe vettem egy összművészeti, de elsősorban színházi magazin megjelentetését, leültünk Lacival, s kitaláltuk, hogy minden szám vezető anyagához ő szolgáltatja az illusztrációt, azaz megfesti az illető portréját. 2018 nyarára gyarapodott százfősre a Gyémánt-arcképcsarnok, ebből a száz remek képből választottuk ki a szerintem legremekebb ötvenet. (…)
Időközben Gyémánt státuszszimbólummá vált – hadd hízelegjek magamnak, a Premierben való megjelenés is –, a honi képzőművészet hajdani fenegyerekének ecsetje elé kerülni rangot adott, főképp azután, hogy immár jöttek a korábban kiérdemelt, de meg nem kapott elismerések, a Gundel-díjtól a Kossuth-díjig szép sorjában. (…)
Gyémánt – mint ez az album is tanúsítja – a Premier „udvari” festője lett, ami az ő olvasatában cseppet sem pejoráló, sőt. Előszeretettel hivatkozik Velázquezre vagy Holbeinre, akik fejedelmi megrendelésekre alkottak remekműveket. (…)”
Az albumban másoké mellett szerepel Agárdy Gábor, Avar István, Bárdy György, Básti Juli, Bodrogi Gyula, Csákányi Eszter, Darvas Iván, Eperjes Károly, Eszenyi Enikő, Faludy György, Für Anikó, Garas Dezső, Gálffi László, Haumann Péter, Hernádi Judit, Jordán Adél, Karinthy Márton, Kertész Imre, Kováts Adél, Kulka János, Makk Károly, Jirí Menzel, Psota Irén, Puskás Ferenc, Sándor György, Somló Tamás, Szabó István, Székhelyi József, Udvaros Dorottya portréja, mellettük többek között Beckett, Geszti Péter, Kárpáti Tamás, Koltai Tamás, Kornis Mihály, Lukács Sándor, Máté Gábor, Molnár Gál Péter, Parti Nagy Lajos, Sándor Erzsi, Szabó G. László, Szegő András, Szőcs Géza, Ungvári Tamás, Veiszer Alinda és Verebes István írásai olvashatók.