Csuklyások – BlacKkKlansman
2018. szeptember 14. / Szalóky Bálint

A leghihetetlenebb történeteket az élet írja – tartja a mondás, és a Csuklyások sztoriját elnézve ebben aligha kételkedhetünk. Az afro-amerikai nyomozó, Ron Stallworth (John David Washington) a ’70-es években, Coloradóban beépült a Ku Klux Klanba (!), sőt mi több, még a Ku
Klux Klán vezérét, a máig politikailag aktív David Duke-ot (Topher Grace) is átejtette. Ehhez persze kellett némi furfang: Stallworth a többi klántaggal csak telefonon tartotta a kapcsolatot, a személyes találkozókra pedig nyomozótársa, Flip Zimmerman (Adam Driver) ment el. Az időközben visszavonult Stallworth néhány évvel ezelőtt egy önéletrajzi könyvben elevenítette fel életének e kalandos és félelmetes időszakát, aminek megfilmesítési jogaira természetesen azonnal le­csap­tak.
Az egyik legjelentősebb afro-amerikai rendező, Spike Lee hosszú ideje nem készített emlékezetes filmet, így igazán meglepő, hogy a Csuk­lyá­sok az egész életmű egyik legjobban sikerült darabja, amelyet ráadásul nem független produkcióként, hanem egy stúdiónak, kvázi megrendelésre készített el. A film attól működik igazán, mert megvan benne minden, ami tipikusan Lee korábbi mozijaira jellemző, de emellett a rendező nem feledkezett meg a közönségéről sem: nemcsak egy nagyon is aktuális példabeszédet, de tulajdonképpen egy pörgős, humort sem mellőző filmet tett le az asztalra a ’70-es évekről, egészen kiváló szereposztással. Fanyalgásra egyedül az adhat okot, hogy éppen befejeznie nem sikerült a művet: a Csuklyások dokumentumfelvételekkel húzza alá aktualitását, annyi önállóságot sem hagyva a nézőnek, hogy ezt a kapcsolatot saját maga hozza létre.

BlacKkKlansman (16)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Spike Lee
Főszereplők: John David Washington, Adam Driver, Topher Grace
135 perc
Forgalmazó: UIP-Duna Film
Bemutató: 09. 27.