Világok között
2018. december 27. /

Több mint kétévnyi szakmai előkészítést követően idén novemberben megnyílt Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban a Vajda Lajos életét és művészetét életműszerűen feldolgozó kiállítás. Az eddigi legteljesebb, nemzetközi jelentőségű tárlaton mintegy százötven Vajda-alkotást láthat a

közönség – köztük több művet első alkalommal. Az első terem az önarcképeké – a portrékon jól megfigyelhető, milyen stádiumokon ment keresztül a művész. A fiatal, önmagát kereső alkotótól eljutunk a legsúlyosabb, belső pszichológiai kérdéseket boncolgató ábrázolásig, sőt, az ábrázolás teljes felbomlásáig. A legtöbb képnek utólag adott címet Vajda Júlia, akitől idézeteket is olvashatunk, melyekből kiderül, milyen személyiségnek ismerte férjét. A kiállítás egyik érdekessége, hogy egy magánygyűjteményből érkezett kép újrakeretezése során annak háta mögül előkerült egy másik, eddig nem látott rajz, melynek létezéséről még a tulajdonos sem tudott. A tárlat részét képezi az az installáció is, melyből kiderül, milyen könyveket, folyóiratokat olvasott Vajda, mik voltak rá hatással.
A kiállítás része mindezek mellett három kisfilm, melyek Vajda Lajos képeinek felhasználásával készültek, illetve szervesen kapcsolódik hozzá egy másik kamaratárlat is a Szentendrei Képtárban: itt Vajda Lajos felesége, a szintén festőművész Vajda Júlia „meséli el” műveiben a saját nézőpontját.
Szentendre, Ferenczy Múzeum
2019. 03. 31-ig