2019. március 04. / Bóta Gábor

A Café Kör sok tekintetben olyan, mint egy baráti társaság tanyája. Sok a törzsvendég. A három tulajdonos közül az egyikkel, Molnár Gáborral a bejárat közelében ülünk, csaknem mindenkit köszönt érkezéskor, távozáskor pedig megkérdezi, hogy minden rendben volt-e, és mikor látja a

vendéget legközelebb. Mosoly kíséretében biztosítják is, hogy ha­ma­ro­san. Jó néhányan hetente többször jönnek, vagy innen viszik el az ételt. A belvárosi környék teli van hivatalokkal, bankokkal, külföldieket foglalkoztató munkahelyekkel, ez szempont is volt, amikor 1995 szep­tem­be­rében megnyitottak. A séf, Répás Ádám azóta itt van, ami igen­csak ritkaság manapság a vendéglátásban. Egy barátja szólt neki, hogy itt lenne lehetőség. Akkor még leginkább hidegkonyháról volt szó, de aztán ő is érvelt amellett, hogy inkább a meleg ételek je­lent­sék a fő profilt. A tulajdonosok pedig rábólintottak, ha beválik az elképzelés, nekik nincs ellenükre.
És hát semmi kétség afelől, hogy bevált, a Café Kör hamar ismert, népszerű lett, később bővítették is. Teli van patinásan kényelmes tonettszékkel. Az alaptónus a barna. Mélybarna színű az étlap is, a magyar nyelvű ráadásul kézírásos, ez is fokozza a személyességet. Az étterem középpontjában hatalmas, ugyancsak barna, kartonszerű papír látható a falon, ezen található a napi ajánlat. Ez valamennyi nap más és más, biztosak lehetünk benne, amit ma kínáltak, az ugyanazon a héten nem lesz már többször. A napi javaslatok között két levesnek, valamilyen főzeléknek, borjúételnek, bélszínnek, két desszertnek sze­re­pel­nie kell, ez szinte alapszabály. Erre a törzsvendégek miatt szükség van, hiszen különben hamar megunnák a választékot. És emellett ott vannak még az állandó étlapon az örök kedvencek.
A felszolgálók között is többen régen dolgoznak itt, nincs arról szó, ami manapság nagy divat, hogy gyakran csak fiatalokat látunk, va­la­mennyi korosztály képviselteti magát. Oldottak, közvetlenek, szívesen diskurálnak kicsit, miközben szakszerűek, gyorsak. Ránézésre franciás hangulatú a hely, de főleg magyar ételekkel, amelyek kicsit könnyedebbek, kevésbé gyomrot megfekvőek a klasszikus elkészítési módnál. A műfaji meghatározás egyértelműen bisztró, valaha talán polgári vendéglőnek tituláltuk volna.
Sok magyar és külföldi híresség megfordult és változatlanul meg is fordul itt. Petri György például 1998 novemberében még meg is ver­sel­te: „Ahogyan itt a Café Körben / ülünk négyszöglegesített körben, / fínom étkektől átszellemülten, / mint apácák a Sacré Coeur-ben, / szilva-párlattól üdvözülten, / gyomort és lelket átitat, / legszentebb étel-áhítat, / emésztünk, égi áldást kérve / pincéri karra, konyhaséfre.”
Petri baráti körével olykor jött Kornis Mihály is, aki szintén szépeket írt a Café Körről, például azt, hogy itt valahogy másképp szólnak az emberhez, hogy alig van olyan első osztályú magyar bor, amit ne kínálnának kimérve, és hogy van egy oslói újságírónő ismerőse, aki azért jár ide vissza, mert nem nélkülözheti az itteni, intelligenciájukról nevezetes pincérekkel folytatott társalgást, jó néhány nyelven. De a vendégkönyv tanúsága szerint Szabó István ugyanúgy igen jól érezte magát itt, mint például Tim Rice, Lothar Matthaus, Heller Ágnes, Kornai János, Szakcsi Lakatos Béla vagy éppen Mundruczó Kornél, aki egyenesen azt írta, hogy „Ez Budapest szíve!”
A napi ajánlatból sütőtök-krémlevessel kezdünk (860 Ft), sűrű, forró, ahogy kell, jól kiadja a tök ízét, a tetején pedig a pirított tökmagok megadják a leves bukéját. A tárkonyos borjúraguleves (1080 Ft) kel­le­mesen pikáns. A padlizsánkrém zöldségekkel (1780 Ft) olyan markánsan füstös, ahogyan Erdélyben csinálják. A konyakos libamájpástétom (3180 Ft) lágy, könnyed. A tatárbeefsteak (3170 Ft) tömény, ízes hús, nem keverem bele a vajat, úgy az igazi. A sült gomolya friss salátával (2280 Ft) kívül ropogós, pi­ros­pozsgásra sült, belül lágy, ahogy kell. A töltött paprika (2290 Ft) annyira házias, mintha a nagyi készítette volna. A vörösboros bélszínpörkölt burgonyafánkokkal (3980 Ft) az egyik specialitás itt. Először többen kérdezték, hogy a fenébe lehet bélszínből pörköltet csinálni, de most már több helyen is rendelhető. Petrányi Zoltán a cukrász, aki nagyon jó házi süteményekben. Ezt az almás pite vaníliafagylalttal (950 Ft) és a mazsolás-túrós rétes, ugyancsak vaníliafagylalttal (950 Ft) is bizonyítja.
A Café Kör élettel, nyüzsgéssel teli, otthonos hely. Nincsenek extravagáns ételek, totálisan újragondolt fogások, a jó alapanyagokból elővarázsolt, megszokott ízeknek örülhetünk, barátságos környezetben.

Café Kör
V., Sas u. 17.