Will Ferrell-blődliktől az Oscar-díjas szatírákig – Adam McKay filmjei
2019. március 06. / Kovács Gellért

A humorérzék fontos dolog – ha valahol, akkor Hollywoodban biztosan meg is lehet belőle élni. Pláne, ha valaki olyan komédiásokkal van nagyon jóban, mint akikkel a hazai mozikban frissen bemutatott Alelnök rendezője, Adam McKay. És ha valaki olyan ügyes, mint Mr. McKay, akkor
bizony nem kell sok ahhoz sem, hogy egy évtizednyi elszabadult vígjátékozást követően máris a leg­na­gyobb Oscar-favoritok között találja magát.

A híres Ron Burgundy legendája (2004)
Az alaphelyzet: Adva van egy szexista híradós a hetvenes évekbeli San Diegóból, aki ugyan fiktív, de nagyon is ismerős. Nehezen tűri meg maga mellett a riválisokat, pláne egy nőt – de Christina Applegate nem hagyja magát. Ron pedig akkora bunkó, hogy nem adja fel.
Amit McKay kihozott belőle: McKay a Saturday Night Live szkeccs-írójaként és Will Ferrell alkotótársaként nagyon érezte azt a fajta, jellegzetesen amerikai humort, ami nem épp visszafogottságával hódít. Kultikus mozfilmes közösködéseik első állomása ez a valóban szó­ra­koz­tató hülyeség, amelynek hatalmas rajongótábora van, s amely Judd Apatow segítségével készült – úgyhogy teljesen érthető, hogy fontos szerephez jut benne többek között Steve Carell és Paul Rudd is!

Taplógáz: Ricky Bobby legendája (2006)
Az alaphelyzet: Na, megint egy legenda, megint egy zsáner, amivel frontálisan ütközött a McKay-brigád. Ferrell ezúttal a kormány mögött ökörködik, NASCAR-versenyzőként, s már ott van mellette szí­nész­baj­tár­­sa, John C. Reilly is, akivel akkor is remekül összeillenek, amikor nem. Az ellenfél pedig nem más, mint Sacha Baron Cohen!
Ami McKay kihozott belőle: Újabb elszállt marhaságot, ami többször vicces, mint fárasztó – bár mint általában, most is leginkább azok szórakoznak igazán jól, akik nem ijednek meg a (biztonsági)öv alatti poénoktól.

Tesó-tusa (2008)
Az alaphelyzet: Will Ferrell és Adam McKay közös gyártócége, a Gary Sanchez Productions egyik első filmjében két negyvenes, igen kényelmes életet élő férfi kerül fura szituációba: mivel szüleik, akik eddig csak az ő kívánságaikat lesték, egymásba szeretnek, hőseink mostohatestvérekké válnak, s ter­mé­sze­te­sen pont olyan idiótán reagálnak erre a helyzetre, mint amit elvárhatunk tőlük.
Amit McKay kihozott belőle: Will Ferrell és John C. Reilly itt már annyira összeszokott páros, hogy egyetlen szemöldökrándulásukból is megértik egymást. McKay pedig őket érti – úgyhogy simán hozza a trió a megszokott, khm, magas színvonalat.

Pancser police (2010)
Az alaphelyzet: Eddig bírták a fiúk, hogy ne menjenek neki a zsarufilmeknek. Ferrell társa ezúttal Mark Wahlberg, aki nem utoljára bohóckodik mellette, de ez volt az első közös filmjük – s hát a két lúzer eléggé megmutatta, milyenek is a kopók, ha tökéletesen tehetségtelenek.
Amit McKay kihozott belőle: Korrekt zsánerparódiát, amelynek Samuel L. Jackson és Dwayne Johnson is önfeledten megadta magát – de azok kedvéért, akik még nem látták a filmet, nem áruljuk el, hogy ez pontosan mit is jelent...

Ron Burgundy: A legenda folytatódik (2013)
Az alaphelyzet: Kedvenc műsorvezetőnk visszatér, s kisvártatva a régi bagázs is, mert Ron olyan le­he­tő­sé­get kap, amelyre nem tud nemet mondani (és nem is akarna): összehozhat egy 24 órás hírtévét. És ki lenne erre alkalmasabb nála? (Sokan, de ezt ne firtassuk.)
Amit McKay kihozott belőle: Ezt a folytatást gyakorlatilag kikönyörögték a fanok. A Ron Burgundy első része igazi házibuli-filmmé nemesedett, így aztán előbb-utóbb el kellett készülnie a második résznek. McKay pedig azt adta a rajongóknak, amire vágytak: a szokásos retró-debilcirkuszt.

A nagy dobás (2015)
Az alaphelyzet: Kik voltak a legutóbbi gazdasági válság igazi nyerészkedői? Nos, erről szól ez az egy­szer­re vicces és elkeserítően őszinte szatíra, amelyben olyan nagyvadak fagyasztják az arcunkra a mosolyt, mint Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling és Brad Pitt.
Amit McKay kihozott belőle: Megmutatta, hogy ő is képes Oscar-díjas forgatókönyvet írni. S innentől már nem csak bizonyos körökben vették komolyan – ha úgy tetszik, Adam McKay megérkezett a legfontosabb kortárs hollywoodi megmondók közé.

Alelnök (2018)
Az alaphelyzet: Az idei Oscar-szezon egyik nagyhangú, 8 aranyszo­bor­ra jelölt versenyzője nem más, mint az egykori alelnök, Dick Che­ney, akinek igencsak fordulatos karrierjét legalább olyan kajánsággal tárgyalja McKay, mint amennyire nem kímélte a Wall Street ragadozóit sem legutóbbi nagy dobásában.
Amit McKay kihozott belőle: Újabb Oscar-díjat Christian Bale-nek? Meglehet. Mindenesetre az bizonyos, hogy McKay emelte a tétet, s ismét nem kímél senkit és semmit, s ebben a nem kímélő üzem­módban nagy segítségére van még Amy Adams, Sam Rockwell és (naná!) Steve Carell is.