Kulturális programpanoráma a Budapesti Olasz Kultúrintézettől
2019. március 09. / Jónás Ágnes

Gian Luca Borghese 2016 januárja óta megbízott igazgatója a Budapesti Olasz Kultúrintézetnek. Direktorként elsődleges célja az intézet kulturális rendezvényei által lehetőséget biztosítani a tudományos és művészeti párbeszédre és gondolatcserére, a klasszikus és kortárs olasz kultúra
minél szélesebb körben való megismertetésére. Az igazgatóval számos izgalmas, 2019-ben terítékre kerülő kulturális programról beszélgettünk, a fotóművészettől kezdve a filmeken át a koncertekig.

2016 januárja óta megbízott igazgatója a budapesti Olasz Kul­túrin­té­zetnek. Direktorként mi jelenti önnek a legnagyobb kihívást?
G. L. B.: Számos kihívást tartogat számomra az intézet igazgatása. Hatáskörünk Magyarország egész területére kiterjed, szoros kap­cso­latban állunk a Római Magyar Akadémiával, elsődleges célunk az olasz nyelv és kultúra magyarországi terjesztése, a magyar-olasz kapcsolatok elősegítése és fejlesztése, valamint hogy kulturális ren­dez­vényeink által lehetőséget biztosítsunk a tudományos és művészeti párbeszédre és gondolatcserére. Olasz nyelvkurzusokat indítunk, film­ve­tí­téseket, kiállításokat, koncerteket, táncprodukciókat, kon­fe­ren­ciákat, valamint könyvbemutatókat szervezünk, egyszóval a klasszikus és kortárs olasz kultúra minden szegmensére kiemelt figyelmet for­dí­tunk, igyekszünk széles képet adni kultúránkról és történelmünkről. Nyelvi kurzusaink során informális találkozókat szervezünk, amelyekre minden nálunk tanulót szeretettel várunk, illetve azokat is, akik érdeklődnek az olasz kultúra és nyelv iránt. A kurzusainkon résztvevők in­gye­ne­sen látogathatják az egyéb általunk szervezett kulturális programokat, heti egyszer pedig filmvetítésre invitáljuk őket az intézet Federico Fellini Termébe.

Néhány éve érezhetően megnőtt a hazánkba látogató olasz turisták száma.
G. L. B.: Igen, Magyarország fontos turisztikai célpont lett az olaszok körében, és sok fiatal jön ide to­vább­ta­nulási szándékkal is. A magyarok is vevők az olasz kultúrára és nyelvre, s bár a Budapestre látogató olaszok többsége beszél angolul, amikor egy magyar elkezd hozzájuk olaszul beszélni, azonnal felderül az arcuk.

Mely rendezvényeikre a legbüszkébb a 2018-as évből?
G. L. B.: Tavaly februárban a Brazil Nagykövetség szervezésében az Olasz Kultúrintézet együtt­mű­kö­désével valósult meg egy különleges koncert, melynek keretében színpadra állt a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar (vezényelt: Miguel Campos Neto), közreműködött Carlotta Dalia olasz gitárművész és Thiago Bertoldi brazil zongoraművész. A Budapest Design Héten is jelen voltunk – az Open Design Italia közreműködésével Négy design bútor az Olasz Kultúrintézetben a tervezés és megvalósítás közti kapcsolat jegyében címmel szerveztünk kiállítást. A rendezvény fontos nemzetközi megjelenési lehetőség a fiatal olasz tervezők számára, elsődleges célja a kreatív és a produktív folyamatok, valamint a gondolat és a szándék összhangjának a bemutatása. A Kortárs Művészet Napja alkalmából nyílt meg nálunk Giuseppe Vassallo rendhagyó, ingyenesen látogatható kiállítása. A fiatal szicíliai festőművész három hetet töltött Budapesten, akkori benyomásait vitte vászonra, de az érdeklődők a palermói alkotásait is megtekinthették. Fontos még szót ejteni az Olasz Nyelv Hetéről is, melyet 2018 októberében szerveztünk intézetünkben. A programsorozat alkalmat adott arra, hogy eszmecserét folytassunk az olasz nyelv internetes és közösségi médiabeli használatáról, s hogy átgondoljuk, mit jelent ma az információszerzés és az olvasás. Büszkék vagyunk arra is, hogy idén novemberben is megszervezhettük az Olasz Gasztronómiai Világhetet (együttműködve az Olasz Nagykövetséggel, az Olasz Külkereskedelmi Intézettel, az Olasz Gasztronómiai Akadémiával és az Olasz Kereskedelmi Kamarával). Budapesttel együtt közel száz város csatlakozott a rendezvényhez a világ minden pontjáról, hogy együtt ünnepeljék a minőségi olasz ételeket és borokat.
Filmrajongók is találnak kedvükre valót: visszatérő programelemük még a MittelCinemaFest, azaz az olasz filmművészet közép-európai fesztiválja.
G. L. B.: Az eseményt a Luce Cinecittá Intézet szervezésében a helyi olasz kultúrintézetekkel és a Budapest Film Zrt.-vel karöltve rendezzük meg minden év novemberében. A Velencei Filmfesztivált követően az ott bemutatott filmek közül válogatunk, s mutatunk be alkotásokat magyar felirattal.

Ki a kedvenc olasz rendezője?
G. L. B.: Nagyon kedvelem Edoardo Falcone és Paolo Sorrentino filmjeit, utóbbitól nemrég mutatták be Magyarországon a Silvio és a többiek című filmet. Egyébként a tavalyi Budapesti Klasszikus Film Maratonon is képviseltük az intézetet – a Magyar Nemzeti Filmalap égisze alatt hat nap alatt több mint hatvan filmet, köztük restaurált ritkaságokat is megtekinthettek az érdeklődők. A rendezvényre ellátogatott a világhírű Claudia Cardinale is, aki régi filmje, A párduc vetítése alkalmával mondott beszédet az Uránia Filmszínházban.

Milyen programokat emelne ki az idei eseménynaptárból?
G. L. B.: Az új évet szokásunkhoz híven a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjével indítottuk január 10-én (vezényelt: Claudio Morbo) a Giuseppe Verdi teremben. Február 7-én a Con Spirito Kamarazenekart láttuk vendégül, a dirigens Sebastiano De Filippi volt, aki nem mellesleg az Argentin Parlament Ka­ma­ra­ze­ne­karának vezető karmestere. A publikum késő barokk és XX. századi olasz zeneművekből hallhatott gyöngyszemeket. Idén is saját standdal veszünk részt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison, s jelen vagyunk az április 20-ig tartó Budapest Fotófesztiválon, amelynek keretében meg­te­kint­hető Michele Borzoni Inshallah című kiállítása, mely közel-keleti országok keresztény közösségeinek életébe enged bepillantást. Volt szerencsém Rómában látni a kiállítást pár évvel ezelőtt, és lenyűgözött.