10. SZÍN-TÁR – Színművészetisek találkozója Kecskeméten
2019. március 30. / Popovics Zsuzsanna

Jubilál a Színművészeti Egyetemek Találkozója. Tizedik alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a SZÍN-TÁR találkozót, március 26-30. között.

A fesztiválon hat hazai és határokon túli, magyar nyelvű színészképző intézmény színésznövendékei mutatkoznak be: budapesti, kaposvári, ma­ros­vá­sárhelyi, kolozsvári és újvidéki harmad- és negyedéves hall­ga­tók.
– Ez a fesztivál a Kecskeméti Katona József Színház saját fesztiválja, amely éppúgy hozzátartozik már a működöséhez, mint a bérletes előadások. Minden évben március utolsó hetében fesztiválszínházzá alakul a három játszóhely, és fiatalokkal telik meg a teátrum minden zuga. Melyik színház ne szeretne egy ilyen rendezvényt, amely rá­a­dá­sul telt házas? Mi szeretnénk, amíg csak lehet – mondta el kér­dé­sünk­re Réczei Ta­más a színház irodalmi vezetője, a fesztivál megál­modója.
Immár tizedik éve létezik ez a fesztivál. Hogy mi a titka? Réczei Ta­más szerint van egy energia, ami ilyenkor hat, ez pedig a fiatal, mindenre elszánt színészhallgatók utol­ér­he­tet­len energiája. A rendezvény adottsága a műsor sokszínűsége, hiszen a vizsgaelőadások tematikája nagyon változatos.
– A fiatalok előadásai telt házzal mennek. Ennek is van hozadéka. A közönség ugyanis arra az előadásra vesz jegyet, ami érdekli. Ilyenkor az elvárás is felfokozottabb. Mivel vizsgaelőadást látnak, ezért a nézők színházi igénnyel vannak jelen. Ezt kell kielégíteni a játszóknak, és ez szerintem jó motiváció lehet – fej­tet­te ki Réczei.
Az eseményt off-programok és workshopok kísérik. A szakmai beszélgetéseket idén is a Károli Gáspár Egyetem Bölcsésztudományi Karának hallgatói vezetik. A fesztivál műsorán szerepel: Yerma (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Zabhegyező (Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, Újvidéki Művészeti Akadémia) Sam, avagy felkészülés a családi évre (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem), Három nővér – Platonov, Ördöngösök (Kaposvári Egyetem, Rippl-Rónai Művészeti Kar), off- program – Liliom (Pesti Magyar Színiakadémia frissen végzett diákjainak vizsgaelőadása). Vizsgafilmjeikkel jelentkeznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes hallgatói.
A találkozó az EMMI, az MMA és Kecskemét Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg.