Tiéd a világ
2019. május 14. / Szalóky Bálint

Romain Gavras merőben más filmes karriert választott, mint édesapja, Costa-Gavras: zenei klipekkel futott be, ő készítette többek között M.I.A. emlékezetes, Born Free című videóját. Nagyjátékfilmet eddig kétszer rendezett, de hiába telt el nyolc év

bemutatkozó munkája, az Eljő a napunk óta, második filmje láttán egyértelmű, hogy még mindig egy zöldfülű – igaz, egy immár 37 éves zöldfülű – szárnypróbálgatásáról van szó, mintsem egy kiforrott alko­tóéról.
A Tiéd a világ egy vígjátékba oltott gengszterfilm: a piti drogdíler, Francois (Karim Leklou) megtudja, hogy szerencsejáték-függő édes­any­ja (Isabelle Adjani) felélte minden tartalékát, amit az újrakezdés reményében tett félre. Hogy életét normális mederbe terelje, bevállal egy utolsó nagy melót, de minden félrecsúszik, és ebben jelentős szerepe van a számító és rendkívül manipulatív mamának is. A film képi világáról süt a rendező videoklipes múltja, az ifjabb Gavras azon­ban sokkal magabiztosabb, amikor történetét néhány percben kell elmesélnie, mint amikor nagyjátékfilmes terjedelem áll a ren­del­ke­zé­sére. A sok szereplőt mozgató Tiéd a világ a korai Guy Ritchie-re emlékeztet, de ahhoz, hogy valóban lekössön az események folyása és törődjünk az egytől egyig balfácán és svindler karakterekkel, talán nem ártott volna, ha nemcsak karikatúrákat látunk, hanem minimálisan szerethető alakokat is.

Tiéd a világ
(Le monde est à toi)
Francia, feliratos film
Rendező: Romain Gavras
Főszereplők: Karim Leklou, Isabelle Adjani, Vincent Cassel
102 perc
Forgalmazó: ELF Pictures
Bemutató: 05. 09.