Történetek egy titkos fiók mélyéről
2019. május 31. /

Leo Hertzberg művészettörténész professzornak van egy titkos fiókja, abban tartja mindazt, amit szeretett, ami azokra emlékezteti, akiket valaha szeretett. Attól függően, hogyan rendezi el őket, hogyan viszonyulnak ezek a tárgyak egymáshoz, úgy idéződnek fel érzései, a múlt eseményei.

Hertzberg professzor fiatalemberként vásárolt egy Bill Wechsler-fest­ményt, később Wechslerék ugyanabba a házba költöznek, ahol ők laknak. Így indul a történet, amely szerelemről és barátságról, vesz­te­ség­ről és helytállásról, szenvedélyről és kíméletlenségről beszél.
A New York-i SoHo galériáiban rendre megforduló és a művészeti egyetemek lépcsőit koptató hősök annyira el vannak foglalva azzal, hogyan tegyék láthatóvá önmagukat a külvilág számára, hogy saját életük megélésére nem marad idejük. Hazugságaik, bizonytalanságaik láttán az olvasóban megfogalmazódik a kérdés, érvényesek-e nap­jaink­ban a viselkedésünket irányító társadalmi, pszichológiai és erkölcsi korlátok?
Siri Hustvedt 1955-ben született az Egyesült Államokban. Hat regény, egy verseskötet, két esszégyűjtemény és számos ismeretterjesztő mű szerzője. A New York-i Brooklynban él férjével, Paul Auster íróval. Magyarul ez az első könyve.

Siri Hustvedt: Amit szerettem
Park Könyvkiadó, 2018
460 oldal / 3950 Ft