Ragyogj! – Divat és csillogás
2019. november 09. /

Tudják, mi a közös Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszályában és Medveczky Ilona fel­lé­pőruhájában? Mindkettő csillog, és nem is akárhogyan! A Kiscelli Múzeum Templomterébe álmodott kiállítás ezt a csillogást, a divat és a fényűzés adott társadalmakhoz igazodó változását
hivatott bemutatni, a világosság és a sötétség, a nappal és az éjszaka dinamizmusa által. A Naphoz arany, a Holdhoz ezüstös-fehér, a csil­la­gos égbolthoz fekete, arany és ezüst tárgyakat társított a Kiscelli Múzeum textilgyűjteményének vezetője. A tárlat szól az estélyiruha-divat évszázadokon átívelő alakulásáról is: az estélyi ruhákon az egyre fényesebb világítással párhuzamosan lett jelentősége a dekoratív, fény­lő elemek, strasszok és flitterek használatának.
A kiállítás gerincét a Kiscelli Múzeum textilgyűjteménye adja, ami a klasszikus darabok mellett sok kivételes kortárs ruhakölteménnyel is büszkélkedhet, ugyanakkor a tárlat néhány igazi divattörténeti rit­ka­sá­got is bemutat. Ilyen például annak a miseruhának egy darabja, amely Erzsébet császárné, későbbi magyar királyné menyasszonyi ru­há­já­nak uszályából készült, valamint Medveczky Ilona egyik 1983-as előa­dásán viselt, sokat mutató, csillogó fellépőruhája és egy másik, még merészebb, strasszköves láncokból álló darab. A kiállításon látható 18-21. századi, különféle alkalmakon viselt öltözékek a társadalmi és életmódbeli változásokat is tükrözik.

Kiscelli Múzeum
2020. 03. 15-ig