Magyar Karácsony a Zeneakadémián
2020. január 04. /

A Magyar Karácsony című hanglemez a 80-as évek elején jelent meg a Hungaroton gon­dozásában. A felvételen Szokolay Sándor zeneszerző magyar karácsonyi ének és népi bet­le­hemes feldolgozásai hallhatók. A bakelitlemezből egy éven belül 100 000 példány kelt el, így lett
a Magyar Karácsony aranylemez. A kiadvány sikere minden bizonnyal a közérthető, klasszikus fel­dol­go­zásnak is köszönhető. A nőikaron zenekari kísérettel megszólaló karácsonyi énekek tiszta áhítattal és kedves népi humorral varázsolnak ünnepi hangulatot.

[kep3]

2019. december 9-én a Zeneakadémia Nagytermében a Pro Musica Leánykar és a Zeneakadémia Szim­fo­ni­kus Zenekarának előadásában ismét felcsendül a Magyar Karácsony, Antal Mátyás vezényletével.
A Szokolay-életmű nagy számmal kínál karácsony ihlette alkotásokat, szerzőjük élete végig rendszeresen visszatért az adventi várakozás és a karácsonyi minisztérium témájához. Gyermekeit szinte minden karácsonykor megajándékozta egy újabb kompozícióval.
A gyermekkor első élményei meghatározó jelentőségűek – vallotta a komponista. Meggyőződése volt, hogy az élmény alapú zeneoktatás csodákra képes, ezért minden alkalmat megragadott kis védencei lelkesítésére. A SZokolay InspirArt – SZIA kezdeményezés az ifjú generációt szólítja meg. A bennük rejlő tehetség felfedezésére és kiművelésére kívánja ösztönözni a fiatalokat. A Szokolay Sándor Alapítvány 2018-ban hirdette meg első alkalommal a SZIA zeneszerzőversenyt 21 éves kor alatt, három korcsoportban. A zsűri elnöke, Hollós Máté zeneszerző Szokolay Sándor szívbéli jóbarátja volt. A verseny célja az alkotómunka örömét tudatosítani, a szárnypróbálgatásokat díjazni. A pályázatra jelentkezők száma és a pozitív visszajelzéseik igazolták a verseny létjogosultságát, így 2019 tavaszán másodszor is megrendezésre került a verseny.
A Magyar Karácsony hangverseny első felében a 2. SZIA zeneszerezőverseny díjnyertes művei szólalnak meg a fiatal alkotók és előadók tolmácsolásában. A legifjabb, mind­össze 8 éves versenyzők is a saját kompozíció előadásával lépnek színpadra. A kamaraművek előadásában a Flautica fuvolanégyes mel­lett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei is köz­re­mű­köd­nek. Az est háziasszonya a Bartók Rádió közkedvelt mű­sor­ve­ze­tő­je, Becze Szilvia lesz.
A Szokolay-hagyaték feldolgozása fontos állomáshoz érkezett. A monumentális életmű 400 zeneművet és több ezer oldalnyi írást tar­tal­maz. A művek közreadása, népszerűsítése, koncertek szervezése, felvételek készítése mellett legalább olyan fontos, hogy az alkotó szel­le­mi­sé­ge tovább éljen, de szem előtt kell tartani az online megjelenések térhódítását is.
70 Szokolay címmel hetvenrészes online videosorozat készült, be­te­kin­tést nyújtva a zeneszerző szóló, kamara és kórusműveibe. A Vir­tuó­zok­ból ismert rendkívüli tehetségek mellett kiváló magyar művészek és együttesek előadásában szólalnak meg az alkotások. A 2019 októberében indult sorozat heti rendszerességgel követhető a YouTube – Szokolay csatornán és a Papageno blogon. A hagyaték gondozása az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.
Meghitt hangulatú, gyönyörű estének ígérkezik a fiatal előadók lelkesedésével inspirált Magyar Karácsony hangverseny, Szokolay Sándor halálának 6. évfordulóján.
Nagycsaládosok részére a szervezők ingyenes belépőt biztosítanak a befogadóképesség erejéig.