Élményközpontú kiállítások, különleges látványvilág
2020. január 21. / Pavlovics Ágota

A múzeumok már régen nem azok a poros, ritkán látogatott intézmények, amelyek ajtajának kilin­csét csak ritkán nyomják le a látogatók. Nagyszabású, izgalmas kiállítások nyílnak, finom ka­ma­ra­tár­la­tok kápráztatják el a képzőművészet iránt érdeklődő közönséget.
A klasszikus kiállítások mellett szép számban vannak különleges, közönségcsalogató programok is. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria különleges programjainak célja, hogy azokat a lá­to­ga­tókat is becsábítsák, akik a múzeumokat eddig nem találták elég vonzónak. Kégli Balázst, a két in­téz­mény munkáját segítő Kultúra 2008 Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját a jövőbeli programokról kérdeztük.

Az elmúlt években szerencsére számos szempontból sokat változtak a világ múzeumai és persze a magyar múzeumok is. Hogy látja, melyek a legmarkánsabb változások a nagyvilágban és a hazai gya­kor­latban?
K. B.: Az egyik fő változás, amit általánosságban kiemelnék, az az él­mény­köz­pon­túság. Nagyon fontos számunkra, hogy a kiállított mű­tár­gyak mellett olyan interaktív elemekkel is színesítsünk egy-egy tár­latot, amelyek a laikus, de a művészetekhez jobban értő látogatóink számára is élvezhetőek. Mindehhez nagyban hozzájárul a kurátorok és a kiállítás-szervezők nyitott szemléletmódja is – célunk, hogy ne csak mű­ve­ket, hanem egy átfogóbb kontextust is bemutassunk a múzeum­ba ellátogató közönségnek. Fontosnak tartom még kiemelni a kiállítás látványvilágát is – olyan különleges atmoszférát teremt, amely felerősíti az adott tárlat fő üzenetét.

Melyek lesznek a rendszeres múzeumjárók érdeklődésére számot tartó jelentős kiállítások a Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban?
K. B.: A Magyar Nemzeti Galéria jövő évi tárlatai közül főként a Preraffaeliták című kiállításunkat emelném ki, amely a tizenkilencedik század közepén, Nagy-Britanniában alkotó, lázadó, fiatal művészcsoport mun­kás­sá­gát mutatja be – Magyarországon múzeumi keretek között először. A preraffaeliták a korai re­ne­szánsz festészeti szellemét kezdték imitálni szemben a korszak művészeti rendszerével és társadalmával. Ragyogó színeket és aprólékos részleteket alkalmaztak, így radikálisan eltértek a kor meghatározó irányzataitól. A preraffaelita remekműveket ritkán kölcsönzik, legtöbbjüket még soha nem mutatták be Magyarországon, így a Magyar Nemzeti Galéria és a Tate Britain közös kiállítása igazán hiánypótló élmény lesz minden látogatónk számára. A Szépművészeti Múzeum 2020-as kiállításai közül mindenképpen megemlíteném a Cézanne-tól Malevicsig című tárlatot, amely az öt ével ezelőtt bemutatott nagy sikerű Cézanne és a múlt című kiállításunk folytatása. A most nyíló kiállítás Paul Cézanne és több jelentős, klasszikus avantgárd művész kapcsolódási pontját vizsgálja. Az új tárlaton a francia mester munkái mellett a De Stijl mestereinek, az orosz avantgárd és a Bauhaus képviselőinek alkotásaival is találkozhat majd a közönség.


A Szépművészeti Múzeum Ízek, színek, képmások - Érzékletes utazás a Nílus völgyében című prog­ram­so­ro­zata több mint izgalmas, telitalálat azok számára, akik ritkán szánják el magukat, hogy múzeumba menjenek. Milyen a sorozat fogadtatása? Melyik része aratta a legnagyobb sikert?
K. B.: A Szépművészeti Múzeum leglátogatottabb állandó gyűjteménye az egyiptomi tárlat – nem vé­let­le­nül, hiszen minden korosztálynak érdekes és izgalmas élmény az egzotikus, távoli kultúra. Ehhez kapcsolódik idén novembertől egy négy alkalomból álló szakkör. A foglalkozások során mindig más-más érzékszervünkkel szemléltetjük az ókori Egyiptom több ezer éves kultúráját és annak tárgyait – így nemcsak könnyebben megérthetjük, hanem kicsit fel is elevenítjük azt. Eddig a második, Ízletes ókor című alkalmat övezte a legnagyobb érdeklődés, amely során a látogatók a kiállítás tárgyainak a segítségével bepillantást nyerhettek az egyiptomi lakomák és az isteneknek szánt áldozati ételek világába, valamint ókori recepteket is megismerhettek.
A Nemzeti Galériában is különleges tárlatvezetéseket tartanak, a Mama nézd! sorozatra gondolok. Hogy fogalmazódott meg a koncepció?
K. B.: A Mama, nézd! program ötlete 2017-ben, személyes tapasztalatokból merítve fogalmazódott meg a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria múzeumpedagógusaiban. Ez a program – amely mindkét intézményben népszerű – azoknak a kismamáknak, kispapáknak szól, akik egészen kicsi gyer­mek­kel szeretnék megismerni a gyűjteményünket. Egy kisbaba nem lehet akadály a múzeumlátogatás során, és a tárlatvezetések tematikája is család köré épül.

Mi mindennel igyekeznek felcsigázni a felsoroltakon kívül a közönséget?
K. B.: A Textúra című programsorozatunk 2019-ben három év után visszatért a megújult Szépművészeti Múzeum tereibe. Ez az összművészeti előadássorozat egy igazán innovatív keresztmetszete a kép­ző­mű­vé­szetnek, az irodalomnak és a színházi élménynek. A nagy sikerre való tekintettel természetesen folytatjuk majd a különleges programot, a bevált recept szerint kortárs magyar szerzőket kérünk föl, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról, melyeket a Múzeum kiállítótereiben ismerhetnek meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában.

Folytatják-e a tematikus esteket?
K. B.: 2020-ban ismételten megrendezésre kerülnek a Múzeum+ eseményei, felváltva a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria tereiben, amelyek a jövő évben is kiegészülnek a Borszerdával, melyek helyszíne júliusban a Galéria, augusztusban pedig a Vasarely Múzeum kertje lesz. Emellett természetesen a nagyobb kiállításainkhoz tematikus estekkel is készülünk – az első a 2020-as évben a nagyszabású Rubens-tárlathoz kapcsolódó Barokk party.