Mérges macska – Grumpy Budapest
2020. február 04. / Bóta Gábor

Ha egy közismert vendéglátós új helyet nyit, akkor annak hamar híre megy. Ispán Szilviát, becenevén Sziszit, rengetegen ismerik. Tizenhat évig volt a Menza üzletvezetője, és hát ugye ott, a Liszt Ferenc tér valószínűleg legkedveltebb éttermében, temérdek ember megfordul, déltől
zárásig szinte mindig tele van, jókora a befogadóképessége, elképesztő a pörgés. És akkor az ember azt hallja, hogy valamivel odébb, már a VII. kerületben, nyitott egy saját helyet. Ez a Grumpy Budapest – Food. Bar. Coffe. Hát ez temérdek mindenben homlokegyenest ellenkezője a Menzának.
Családiasan kicsi. Egyenesen meghitt. Nincs felszolgálók hada. Nem hosszú az étlap. Egy roppant egyedi helyről van szó, amibe va­ló­szí­nű­leg akkor is, némileg elidőzve, bekukucskálnék, ha csak arra sé­ta­fi­kál­nék. Perger Zsófia telefestette a falakat színes, jópofa, karikaturisztikus figurákkal. Hozzájuk ironikus szövegek is vannak. Lehet bámulni, ol­vas­gat­ni, mint egy képregényt. A bútorok némileg retrók, a berendezés érdekesen eklektikus, és minden fölöttébb otthonos. Az eklektika sok­fé­le­sé­ge is azt sugallja, hogy itt szívesen látnak bárkit. Nem ritkán elő­for­dul, hogy az érdeklődők bebámulnak, Sziszi a szokásos kedvességével kiinteget nekik, ők meg bejönnek, leülnek. Innentől kezdve már nincs probléma, hiszen Szilvia mesterfokon tud bánni mindenféle vendéggel, tanítani lehetne a kapcsolatteremtő képességét, az oldott, de soha nem tolakodó közvetlenségét. Dolgozott luxushajókon is, akkoriban is temérdek és igen sokféle emberrel ta­lál­kozott.
[kep3]
Most, azt hiszem, a Grumpy, ami mérges macskát jelent, valamiféle révbe érés a számára. Egy hely, ahol abszolút önmaga lehet. Na jó, itt nehéz lesz naponta több kilométert nyargalásznia, ahogy ezt a Menzában tette. De azért ezen a kis helyen is erősen felgyorsított tempóban közlekedik. Meg amikor a galériaszintjét és a raktárként szolgáló pincét megmutatja, akkor sem könnyű lépést tartanom vele. Pörög és pörög. Vérbeli vendéglátós, aki tényleg azt akarja, hogy a vendégnek jó legyen, és ha ezt látja, akkor érzi ő is jól magát. Ráadásul a Grumpyban ő is főz. Túlzás azt mondani, hogy ez látványkonyha, inkább olyan, mint az amerikai konyha, ami összeér a szobával. De jók az elszívók, nem terjengenek a különböző ételszagok, nem telítődik meg velük a ruhánk. Szenes Szabolcs, fiatal, szimpatikus, barátságos felszolgáló áll az italos pult mögött, aki amúgy szintén segédkezik az ételek elkészítésében. Korábban ugyancsak a Menzában dolgozott.
Nehéz megmondani, hogy mi is ez a hely. Reggelizni, ebédelni, va­cso­ráz­ni egyaránt lehet. De csak egy kávéra beülni ugyancsak. Télen pedig esetleg egy forralt borra, ami nincs agyoncukrozva, nincs fölvizezve, kellemesen fűszerezve finom. Kávézóról, étteremről ugyanúgy szó van, tán leginkább, idegen kifejezéssel élve, brasserie a passzentos el­ne­vezés. Bár délután jártunk ott, reggelivel kezdünk, ami különben itt vacsorára is kapható, és szerintem annak szintén megfelel. Az egyik fajtája az úgynevezett For Big Boys (3850 Ft). Hát tényleg nagyfiúk is jóllakhatnak vele, mert meglehetősen kiadós. Szép szál hosszúkás kol­bász, bacon, röszti, bab és tükörtojás tanyázik a tányéron, gusztusos elrendezettségben. Még egy pohár sör vagy americano is dukál hozzá. Az előételek közé tartozik a kacsarilette, ami fölöttébb ízes, házi ke­nyér, finom savanyú miniuborka meg saláta jár hozzá (1350 Ft). Ön­ma­gá­ban is lehet kívül ropogós, belül puha rösztiburgonyát kérni, tejföllel és salátával (1790 Ft). A pirospozsgásra sült lazac citromos vajmártással és egy arab salátafajtával, a tabuléval érkezik, amiben a bulgur dominál (4200 Ft). A bolognai lasagne gyö­nyö­rű aranybarnára pirul (2900 Ft). A francia vörösboros marhapörköltnek sűrű, mélybarna, tunkolásra csábítóan finom a zaftja (3950 Ft). Teljesen klasszikus, ahogy a nagykönyvben meg van írva, olyan a zserbó (950 Ft). És ugyanígy a hagyományoknak megfelelő A flódninak is nevezett, anyukája receptje alapján készülő, Vámos Judittól szállított flódni, aminek kissé krémesebb a tölteléke, mint ahogy például a szintén méltán híres Raj Ráchelnél csinálják (1050 Ft).
A Grumpyban, bár jócskán néznek ránk a falillusztrációkról macskaszemek, köztük akár mér­ges­nek tekinthetők is, egyáltalán nem mérges a hangulat. Sőt, az ellenkezője, nagyon barátságos. Főzés közben is szót lehet váltani Sziszivel, de Szabolccsal ugyancsak. A különböző fogások háziasak, etetik magukat. Új színfolt Pest gasztronómiai térképén a Grumpy. Sok hasonló, egyedi, a vendégeket ilyen szeretettel fogadó helyre lenne még szükség.

Grumpy Budapest
VII., Klauzál u. 34.