Nyílt levél a gyerekkönyv-olvasókhoz
2020. június 06. /

Idén 70 éve, hogy elkezdtük. Gyerekkönyveket, ifjúsági regényeket, ismeretterjesztő kiadványokat készítünk. Aki meghallja, hogy Móra Kiadó, egy nagyvállalatot képzel el, sok komoly öltönyös férfival meg szigorú szoknyás, tűsarkú cipős nőkkel.
Most elárulunk egy titkot. Szűk öltönyökben és tűsarkú cipőkben nagyon nehéz ellopott zsiráfok után kutatni, fénysebességgel utazni az űrben, bejárni Budapest legizgalmasabb helyeit, verseny futni a Négy­szögletű Kerek Erdőben egy kék paripával, kalózhajón puszikra va­dász­ni… és még sorolhatnánk. Szóval az a helyzet, hogy mi nem hordunk ilyesmit.
70 éve izgalmas, elgondolkodtató, szívmelengető, felejthetetlen, le­te­he­tet­len, megunhatatlan történeteket igyekszünk vinni a nagyinak, a szü­leidnek és most neked.
És – bár tudjuk, hogy éssel nem kezdünk mondatot – ezt szeretnénk folytatni, hogy majd egyszer, ha neked is gyerekeid lesznek, akiknek gyerekei lesznek, mindig tudják, hogy a Móránál érdemes körbenézni, ha új történeteket keresel.
Ahogy a királyfit az Óperenciás tenger, úgy minket sem állít meg re­mél­jük, soha semmilyen akadály.
Most például otthon dolgozunk, mert ugyan se Könyvfesztivál, se Könyvhét nem lesz idén, de új könyvek lesznek. Mert olyan nincs, hogy ne legyenek friss mesék, letehetetlen kalandregények és olyan könyvek, amikben a természet vagy a történelem 1000 csodája tárul a szemed elé!
Rengeteg újdonsággal készülünk, sőt! Egyik szülinapi meglepetés könyvünk, az Amikor a kukák világgá mentek már el is készült. Ha szereted a természetet, az állatokat, és szeretnéd, hogy a Föld mindig az a tiszta, kék bolygó legyen, amilyet a nagyszüleidtől kaptál, akkor olvasd el a benne lévő 24 mesét. Imádni fogod, meglátod!
Szóval otthon vagyunk, és bevalljuk, nagyon hiányzol, kedves olvasó. Mivel személyesen most egy ideig még nem találkozhatunk, arra gondoltunk, találkozzunk az interneten! Benézel a rajongói oldalunkra? Ígérjük, nem fogsz unatkozni!
Ide hívjuk író és illusztrátor kollégáinkat, hogy meséljenek neked minden nap pontban 17.00 órakor a Móra Negyedórában, és itt mutatjuk be az új könyveket is, amiket virtuális könyváruházunkban mind-mind meg­találsz.
Hoppá! Valakikről még nem esett szó, pedig nagyon fontosak nekünk, és biztosan neked is. Ők a pedagógusok, vagy ahogy te ismered őket, a bölcsis nénik, az óvó nénik, a tanító nénik, a tanárok és a könyvtárosok, akiktől rengeteg segítséget kapunk, hogy újabb és újabb könyvbe írt történeteink eljussanak hozzád! Ők igazi tündérek és varázslók, akiknek igyekszünk sok-sok új varázsfelszerelést adni, most pedagógus napra például egy ajándék továbbképzést, amivel tovább növelhetik a varázserejüket.
Ennyit szerettünk volna most megírni, és még azt, mennyire boldoggá teszel minket azzal, hogy könyveket olvasol! Hogy mikor baba voltál, lapozókat nézegettél, pici korodban mondókákkal tanultad a csodás magyar szavakat, hogy minden este elképzelted és tovább álmodtad a meséket, amiket anyukád, apukád mondtak neked, hogy mikor megtanultál olvasni, egymás után faltad a regényeket, és hogy mikor felnősz, a gye­rekeiddel, unokáiddal majd újra eljössz velünk találkozni a könyvesboltunkba vagy a Könyvfesztiválra, a Könyvhétre!
Mi már nagyon várjuk, hogy viszontlássunk! Addig is mesés napokat, heteket kívánunk!
[kep3]
Szeretettel:
A Móra Kiadó csapata